Gå direkt till innehåll
Vinnarna Tomologic  sparar tiotals miljader euro varje år!

Pressmeddelande -

Vinnarna Tomologic sparar tiotals miljader euro varje år!

Ett av Sveriges mest lovande företag Tomologic som genom en ny teknik minskar materialspill som uppstår vid skärning av all sorts metal korades till vinnare i Venture Cup Östs affärsplanstävling . ”Vi kommer spara tiotals miljarder euro varje år åt tillverkningsindustrin” sa en glad Magnus Norberg vd, Tomologic och höll hårt i prischecken på 200.000 kr.

Av totalt 311 affärsidéer utsågs på måndagskvällen tre pristagare i Venture Cup Öst däribland vinnaren Tomologic som, förutom prispengar, även får representera Venture Cup Öst i Sverigefinalen i Luleå den 9 juni. ”Det har varit mycket spännande att se alla affärsidéer och det är verkligen både en stor bredd och bra kvalité” sa Stefan Andersson från SEB som var juryns representant under kvällen.

Från en ny typ av livboj till att detektera mineralhalter i oorganiskt material

Tvåa kom Orexplore som ska utvinna det maximala ur jordens begränsade tillgångar på mineraler samtidigt som inverkan på miljön minimeras. I kategorin Entreprenöriell kraft vann Åsa Magnusson från Dalarna pris med sin affärsidé, en uppblåsbar livboj i miniformat. (Läs mer om pristagarna och de hedersomnämnda nedan).

Störta jordnötsväldet på krogen

En av de nominerade som visserligen inte vann pris men har en av de godaste affärsidéerna var Bar-deli. De producerar barsnacks som ska vara ett alternativ till chilinötter och jordnötter. Enligt Niclas själv ska de ”Störta jordnötsväldet på krogen”.

En kväll i entreprenörskapets tecken

Under kvällen talade Björn Jakobson, grundare till BabyBjörn, om sin resa som entreprenör och utvecklandet av BabyBjörn. Monica Lindsten, en av grundarna till tidningen Metro och hemserviceföretaget hemfrid, berättade om sin entreprenörskapsresa.  De 10 nominerade fick under kvällen tillfälle att pitcha sin affärsidé inför ett fullsatt konserthus. En mycket lyckad kväll och flera nya stjärnor tändes på affärshimlen!

 

Kontakt: Ann-Sofie Kjellman, Marknadsansvarig Venture Cup Öst, 0704 420 496 ann-sofie.kjellman@venturecup.se

 

Bilaga 1. Beskrivning av samtliga pristagare samt de 10 hedersomnämnda

Bilder finns att tillgå på www.venturecup.se/ost (Fotograf: Rickard Larsson)

 

Bilaga1

Pristagare och hedersomnämnda Venture Cups Regionfinal 2009

Pristagare

 

1:a pristagare – 200 000 kr

Tomologic, Kungliga Tekniska Högskolan, Magnus Norberg Ohlsson, Anna-Kristina Nilsson, Cornel Mihai Nicolescu, Jim Wilenius & Josefin Nordström

Idag uppstår 20-50% materialspill vid skärning av all sort metall, vilket medför stora kostnader för tillverkningsindustrin och resulterar i en negativ miljöpåverkan. Tomologic erbjuder ett optimeringssystem som besparar tillverkningsindustrin tiotals miljarder euro per år.

2:a pristagare – 100 000 kr

Orexplore, Kevin Rebenius, Anders Rilbert, Erik Odén, Fredrik Danielsson, Anders Ullberg & Ragnar Kullenberg

Orexplore har tagit fram en unik och patenterad metod för att detektera mineralhalter i oorganiskt material - snabbt, beröringsfritt och oförstörande. Med Orexplores produkter och lösningar kan bolag inom gruvindustrin väsentligt stärka sin konkurrenskraft genom att utvinna det maximala ur jordens begränsade tillgångar på mineraler samtidigt som inverkan på miljön minimeras.

3:e pristagare – 50 000 kr

Infinity Process Solutions, Anna Wiberg & Daniel Söderberg

På grund av variationer i materialstrukturen måste det papper och den kartong som tillverkas överdimensioneras för att klara de krav som ställs på materialet. Infinity Process Solutions erbjuder en unik lösning där produkten tillverkas med mindre mängd fibrer och energi. Förbrukningen av fiberråvara minskas med upp till 5 % med mångmiljon besparingar per år som resultat.

Bästa tjänst – 10 000 kr

Coursator, Handelshögskolan & Kungliga Tekniska Högskolan, Jesper Brauer, Anders Laestadius, Erik Wetter & Mikael Alvén

Coursator har skapat en web-baserad tjänst för onlinekurser som erbjuder alla att bli lärare. Hemsidan möjliggör för individer att enkelt utveckla, marknadsföra och sälja sina egna webbaserade kurser.

Entreprenöriell kraft – EntreprenörsGalan 2010 (värde 20 000 kr)

Lifex PRO, Högskolan DalarnaÅsa Magnusson

Lifex PRO är en serie produkter speciellt utformade för livräddning på och under vatten, tanken är att bl.a förbättra livbojens funktion till mer lätthanterliga produkter som även kan bärga och rädda människor i nöd från botten upp till ytan. Produkterna är inte större än en ficklampa, vilket gör att de kan bäras med överallt fastsatta på ben/arm eller förvaras i t ex en båt.

 

Hedersomnämnda

CENose - Handels högskolan, Kungliga Tekniska högskolan, Tobias Olsson, Peder Albert, Mattias Holmström, Thomas Lindblad, Andreas Törnblad

Genom att analysera sädesvätska eller blod kommer CENose möjliggöra enklare, tillförlitligare och kostnadseffektivare diagnos av prostatacancer och äggstockscancer utan att patienten behöver besöka vårdcentral. CENose kommer att förhindra onödigt mänskligt lidande, rädda liv och spara samhället stora resurser samtidigt som produkten har en enorm lönsamhetspotential.

Liquid biopsy, Karolinska Institutet, Juan Castro, Lars Wännmar, Christer Ericson, Åsa Holgersson & Anna Alexandraki

Metoden som utvecklats är en sorts tvättmaskin för medicinska cellprover. Denna metod ger bättre underlag för diagnos och behandling av cancersjuka och sparar årligen 10-tals miljoner åt sjukvården enbart i Stockholmsregionen.

Bar-deli, Stockholms universitet, Niclas Johansson, Gunnar Frykfors & Gustav Kihlberg

Bar-deli producerar fräscha unika barsnacks av gourmetkvalité som säljs till barer, hotell, eventarrangörer och via direktförsäljning. Detta för att lyfta gästernas och konsumenternas upplevelse och skapa en känsla av vardagslyx.

Rufsy, Stockholms universitet, Nicklas Björkendal, Donya Baik & Theodor Dahlström

Rufsy ska skapa en frisörsalong endast för barn, som gör att barnen vill gå och klippa sig och låter föräldern ta det lugnt under klippningen. Salongen ska skapa en spännande men trygg upplevelse för de yngre barnen och ge en underhållande klippning för de äldre barnen.

BIRDS, Kungliga Tekniska Högskolan, Mats Riehm, Jörgen Bogren & Torbjörn Gustavsson

BIRDS (Black Ice Infrared Detection System) är ett innovativt mätsystem för att upptäckta och förutsäga halka på vägar. Systemet kan användas för att bättre planera saltinsatser och reducera risken för halka, olyckor och trafikstörningar. Systemet möjliggör optimering av saltanvändning vilket medför kundnytta i form av positiva miljöeffekter, säkrare vintervägar och minskade kostnader för vinterväghållningen.

E-slide, Linköpings universitet & Karolinska Institutet, Anders Hentzell, Agneta Richter-Dahlfors, Edwin Jager & Magnus Berggren

E-slide erbjuder ett objektglas som möjliggör nya typer av cellstudier. E-slide kan användas i befintlig laboratorieutrustning och kräver ingen ändring i användarens arbetssätt. Produkten kan på ett kostnadseffektivt sätt produceras med tillgängliga produktionstekniker.

 

 

 

 

 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till världens största i sitt slag. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 10 600 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa harca30procent utvecklats till bärkraftiga företag.

Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Venture Cup Öst arrangeras av Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle, Mälardalens högskola, Örebro universitet, Linköpings universitet, Uppsala universitet, Handelshögskolan i Stockholm, Stockholms universitet, Södertörns högskola, Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet. www.venturecup.se/ost


Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd & Nord 073 143 25 01
Joelle Abou Khalil

Joelle Abou Khalil

Presskontakt Marketing & Event Region West & East 076 101 59 92