Gå direkt till innehåll
Noctie.ai's grundare Samuel Sonning, foto: Privat.
Noctie.ai's grundare Samuel Sonning, foto: Privat.

Pressmeddelande -

Virtuell schackcoach prisad på årets regionfinal

Intresset för schack har formligen exploderat de senaste åren, nu senast i samband med Netflix-serien The Queen’s Gambit. Men att studera schack på egen hand är svårt och tidskrävande. Noctie.ai, skapat av Samuel Sonning, är en AI-baserad schack-coach och träningspartner - en innovation som den 27 maj belönades med priset Beyond Academic på Venture Cups regionfinal i nord.

"En virtuell schackcoach och träningspartner som är tillgänglig dygnet runt" -
så beskriver Samuel Sonning från Umeå sin innovation som han skapat tillsammans med Sabina Sonning och Daniel Öhrlund. Bakgrunden till idén med Noctie.ai skedde genom att grundaren Samuel fick en plötsligt insikt kring en princip för att överföra kunskap om schack från en artificiell intelligens till en människa.

- "Vi har skapat ett helt nytt sätt att förbättra schack på, som bygger på det senaste framstegen inom artificiell intelligens. Tanken på att lära sig av en AI kittlar nog mångas intresse. Sedan är den ekonomiska potentialen för idén stor, givet målgruppens storlek och köpvillighet, och en extremt skalbar teknik.

Noctie.ai fungerar precis som en riktig schacktränare men med en rad ytterligare funktioner. Den virtuella schackcoachen hittar och analyserar spelarens misstag, skapar skräddarsydda övningar och låter spelaren träna interaktivt - precis som en mänsklig schacktränare. Nu är målet att expandera internationellt och bli den naturliga plattformen för alla som vill bli bättre på schack.

Teamet bakom Noctie.ai har flera förebilder inom entreprenörsvärlden, men bolaget är deras första företag tillsammans. Grundarna har nu prisats för sitt arbete med 50.000 kr och titeln Beyond Academic på regionfinalen i nord för STARTUP 2021. Noctie.ai är en av fyra vinnare  från region nord som är direktkvalificerade till höstens Sverigefinal.

Pris: Beyond Academic, Venture Cup Nord

Idé: Noctie.ai

Team: Samuel Sonning, Sabina Sonning och Daniel Öhrlund.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt