Gå direkt till innehåll
Alumnibloggen: Cirqle

Blogginlägg -

Alumnibloggen: Cirqle

Vi var mitt uppe i att utveckla en köp & sälj-app när vi lärde oss att det slängs nästan 200 ton kläder och textilier om dagen, bara i Sverige. Då förstod vi samtidigt att dagens slit-och-släng-tänk varken är hållbart eller kan påverkas något vidare genom dagens lösningar. Trots att köp & sälj-marknader och liknande tjänster är populärare nu än någonsin konsumerar svenskar samtidigt mer nytt än någonsin (ca 330 ton/dag). Vi insåg att sluta konsumera inte är svaret och heller inte något som människor i något land kommer göra inom ett överskådlig framtid. Vikten ligger istället i att ta hand om det som produceras och köps så långt det bara går, där avyttringen spelar en mycket stor roll. Vi började skissa på en lösning som kan förändra människors konsumentbeteende och få svenskar att sluta slänga kläder och istället skänka dem. Så hur gör man det på ett så enkelt sätt som möjligt? Vårt svar blev att sätta ett värde på de begagnade kläderna som de flesta ser som trasor, vilket vi tror är möjligt genom att sammanföra konsumenten med seriösa och transparenta organisationer och klädföretag, där alla samverkar mot en mer hållbar klädkonsumtion tillsammans. Snart hade vårt då befintliga koncept ändrats helt och var nu Cirqle, en tjänst som låter människor bli belönade från olika klädmärken när de skänker kläder till ideella organisationer och klädbutiker.

Tiden efter Venture Cup har varit spännande och händelserik. När vi sökte till Venture Cup hösten 2014 låg vårt fokus främst på att ta fram en Android-version och lära oss att pitcha vår idé och under tiden som gått sedan vi vann vår kategori har vår app blivit tillgänglig till majoriteten av Sveriges smartphones. Nu ser vi istället på hur vi kan ta konceptet utomlands, ansluta fler klädmärken och ta fram nya lösningar för att belöna användaren.

Den största utmaningen med att driva ett koncept som Cirqle är att bestämma hur tjänsten ska fungera och vad man ska kunna göra i den. Det skapas så otroligt många idéer hela tiden samtidigt som nya koncept och initiativ dyker upp från både företag och organisationer. Vi ser redan exempel på flera klädföretag som börjat tänka i nya banor, som H&M, Filippa K och Lindex, och initiativ som uppmuntrar till att skänka kläder istället för att slänga dem, som Modereturen i Farsta Centrum i Stockholm.

Inom kort tror vi att alla seriösa klädföretag kommer ha börjat samla in kläder eller anslutit sig till en lösning som Cirqle. Sedan vi kom igång har vi märkt att både ideella organisationer och modeföretag är intresserade av att vara med och att många vill komma igång med egna insamlingsinitiativ. Så om än det kan ta lite mer tid tror vi på en ljus framtid. Viktigt är bara att organisationer, företag och lösningar som Cirqle förblir tydliga och transparenta och fortsätter att kommunicera vikten av att donera kläder och konsumentens makt att själv göra skillnad.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt