Gå direkt till innehåll
Alumnibloggen: Ortrud Medical

Blogginlägg -

Alumnibloggen: Ortrud Medical

Hur man startar ett medtech-bolag

Hur skriver man en blogg-post om sitt startup? A good blog post isn't one that helps me understand you, it's one that helps me be a better me, sa Internet.Så vi strök vår preliminära titel “Vår fantastiska resa!”. Istället berättar vi hur man skapar ett medicin-tekniskt startup i Sverige.

Team

I den bästa av världar startar du företag med en gammal vän. Ni hyser ömsesidig respekt för varandra och delar filosofiska värdegrunder. I brist på det så kan innovationskontor såsom KTH Innovation hjälpa dig att hitta kompetens, eller så kan du mixas ihop med totala främlingar på ett 48-timmars hackathon.

Vi hade tur. Psykologen Oskar satte ihop vårt team genom IQ-test och djup-intervjuer för Clinical Innovation Fellowships (CIF). Det lade grunden för vårt bolag idag.

Identifiera problemet

Inom medicin-teknik så behöver du tillgång till sjuka människor eller människor som hjälper sjuka människor. De har behov som inte är tillgodosedda. Exempelvis är den sjuka människan sjuk, och människan som hjälper den sjuka människan är troligtvis överarbetad.

Under CIF var vi i Danderyd på en av Sveriges största hjärtkliniker. Trots väldigt kompetenta hjärtläkare så kräver hjärt- och kärlsjukdomar mest liv av alla sjukdomar, både i Sverige och globalt.

Validera marknaden för problemet

Årets tema på SthlmTechFest var Enhörningar, dvs startups vars värde räknas i en fantastisk massa pengar. Sup46 menar att det stora antalet enhörningar i Sverige delvis beror på att Sverige är så introvert och självmedvetet kring hur litet det är, och därför planerar för internationalisering redan i startgroparna. Gör som Sverige. Behovet ska inte bara finnas på Danderyds hjärtklinik, utan över hela Europa. Helst hela världen.

Lös problemet

..men först ska du förstå problemet. Plöj igenom forskning och patent. Intervjua slutanvändare. Det är hjälpsamt om du tycker att iterativ innovation är väldigt underhållande, för när du väl har kommit på en första lösning så kommer den att vara onödigt komplicerad och dyr. Gör om, gör rätt.

Skriv en affärsplan

Affärsplanen konkretiserar dina företags-idéer och beskriver din produkts potential för finansiärer. Det finns utmärkt stöd att få från Venture Cup, BolagsverketFöretagande.se och STINGs Life Science kvälls-kurs. Det hjälper dock att ha en team-medlem med en MBA.

Överlev produktutvecklings-fasen

En inkubator är en fenomenal lösning på behovet av lokal, kaffe och entusiastiskt nätverk. Handelshögskolans inkubator tog in oss av bara farten efter Venture Cup-vinsten i Life Science and Technology. Samtidigt stöttar KTH Innovation oss med coaching, jurister och allmän koll. Vinnova och SLLs innovationsfond har beviljat oss produktutvecklings-bidrag, och sommarmånadernas hårda arbete kommer att gynna oss under Brighter Startup, då vi pitchar för investerare i Silicon Valley.

Slutligen

Värdet av en idé finns i dess omvandling till produkt, då den blir tillgänglig för allmänheten. Länkarna ovan tar din idé en bit på vägen till verklighet. Inom medicin-teknik finns tyvärr många gråtande kunder, bokstavligen talat, så låt inte din innovation stanna i byrålådan.

Svenska biotech-startuppet Simris får avsluta krönikan med ett citat från StartUpDay 2015.

“Be the change you want to see in the world. Start a company.”

Ämnen

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt