Gå direkt till innehåll
Rekryteringsexperten tipsar: Affärsplanen visar dig vem du ska rekrytera

Blogginlägg -

Rekryteringsexperten tipsar: Affärsplanen visar dig vem du ska rekrytera

Bygg ditt lag!

Nu när det är aktuellt att lämna in affärsplan snart så beskriver du väl hur ditt team ser ut. Och kanske hur du ska bygga det framöver.

I bästa fall har du samlat alla kompetenser du behöver. Mer sannolikt är att du kanske också kommer att behöva något som du inte redan kan. För att din/er brinnkraft ska räcka hela vägen till ett lyckat företag kanske du behöver komplettera med mer än en kompetens.

En bra början kan vara att du tänker dig in i varje fas som din affärsplan innehåller och ställer dig frågan, vad kan jag och vad är jag bra på, respektive vad kan jag inte eller vad är jag inte så bra på, av allt det som måste göras.

Du kan tjäna på att vara lite ”tråkig” och helt enkelt lista dina egna kompetenser och förmågor mot varje steg i affärsplanen, Sen göra likadant, att lite ”tråkigt” lista det du inte kan och förmår. Inte lika kul men väldigt nyttigt.

Om du gör detta ställt mot varje avsnitt i affärsplanen, tex,

Hur ska produkten utvecklas för att bli klar för försäljning?

Var ska den säljas?

Vem ska sälja den?

Vad får den kosta?

Hur ska den marknadsföras?

Hur ska den distribueras?

Hur ska den ekonomiska planen se ut?

Om du eller ni gör det för varje moment så kommer ni bli väldigt klara över om det finns brister och var de sitter. Då kan ni börja leta efter personer, som kan det inte ni kan. Ekonomi, försäljning, marknadsföring, avtalsskrivande eller vad det nu kan handla om.

Men innan ni letar efter personer att bygga laget med, som kan det ni inte kan, gör likadant med era personliga egenskaper. Då kan ni lägga grunden för att försöka att tillföra olikheter. Det är ofta olikheterna som bildar dynamiken i laget. Det behöver ju inte betyda att man ska leta efter en surpuppa om man själv är en glad spelevink. Men kanske att leta efter en realistisk och lite jordnära person om laget man har från början tenderar att sväva högt i det blå utan markkontakt.

Lycka till!

Birgitta Gure

GuReSearch


Birgitta Gure driver företaget GuReSearch som är proffs på rekrytering. Hon sitter dessutom i juryn för Venture Cup Öst och är en van feedbackgivare till idéer i tävlingen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt