Gå direkt till innehåll
William Lidberg var en av de stolta vinnarna i Venture Cups stora Sverigefinal 2023.
William Lidberg var en av de stolta vinnarna i Venture Cups stora Sverigefinal 2023.

Blogginlägg -

Umeåforskare vinner stort pris för kartrevolution med AI

Umeåforskaren William Lidberg var en av de stolta vinnarna i Venture Cups stora Sverigefinal 2023. Där kammade han med sin startup Geoint (Geografisk Intelligens) i kategorin Beyond Academic. För att delta i kategorin Beyond Academic ska minst en av teammedlemmarna vara knuten till en av Venture Cups lärosätespartners. De tävlande bedöms utifrån potentialen att ta sin affärsidé från den akademiska världen ut till näringslivet.

William Lidberg använder AI (Artificiell Intelligens) genom sitt företag Geoint för att revolutionera markplanering i Sverige. Genom att kombinera kartor med maskininlärning skapar han detaljerade kartor för skogsbrukets markanvändning. Geoint, som simulerar vattenflöden och planerar markanvändning, har fått intresse från både skogsbolag och myndigheter.

Företaget samlar in omfattade geografiska data från hela Sverige, som kombineras med en högupplöst 3D-modell för att skapa en digital tvilling. Genom att använda sig av AI har processen effektiviserats, och Geoint används nu av skogsbolag för att undvika markskador.

William, vad har vinsten i Venture Cup betytt för dig, och vad har hänt sedan vinsten i Sverigefinalen?
-
Vinsten har gett mig extra uppmärksamhet och kontakter som hjälpt Geoint att göra en del framsteg. Vi fortsätter att utveckla idén och har en plan för de kommande tre åren."

Hur ser framtiden ut för Geoint, och är det något du känner dig extra stolt över?
-
Under våren ska prototypen testas och efter det kommer vi börja med implementering i full skala. Vi har kommit väldigt långt med små resurser men just nu är jag mest stolt över att bokslutet för 2023 är färdigt!

Finns det några råd du kan ge till potentiella tävlanden i Region Nord?
-
Var med i tävlingen. Inte för att vinna, utan för att träffa andra startups som sitter i samma båt. De har gått igenom samma sak som du och har många bra tips. Nätverket är viktigare än att vinna tävlingarna.

William Lidbergs arbete och framgång i Venture Cup 2023 markerar en banbrytande insats för hur AI kan tillämpas för att lösa verkliga problem inom sektorer som skogsbruk och infrastrukturplanering. Detta är ett viktigt steg i att minska miljöpåverkan, och kan främja mer hållbara beslut och beteende.

Läs mer om Geoint här!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt