Gå direkt till innehåll
Delar av teamet bakom vinnarbidraget: Addresses by Map Project. Foto: Victor Ackerheim
Delar av teamet bakom vinnarbidraget: Addresses by Map Project. Foto: Victor Ackerheim

Nyhet -

Deras digitala adresser ger tillbaka makten till människor i Afrika

Idag saknar drygt 4 miljarder människor en fullständig postadress. Adresses by Map Project förser dessa personer med en fullt fungerande digital adress vilket resulterar i att de kan skaffa sig ett bankkonto och utöva sina mänskliga rättigheter. Ikväll vann de priset som regionens impact maker i Venture Cups regionfinal i Stockholm.

Att ha en adress är något de flesta av oss i Sverige ser som en självklarhet. För fyra miljarder människor i världen är det inte lika självklart, och bristen på en fungerande adress gör att dessa personerna bland annat saknar möjligheter till att skaffa bankkonton eller bli upphämtade av ambulans om de är svårt sjuka.

Grundaren Karoline Beronius kom i kontakt med problemet under 2008 i samband med att en Ugandisk delegation besökte Sverige.

Jag fick tanken att man måste kunna göra något åt situationen, men det är inte förens nu den teknologiska utvecklingen kommit ikapp och teknologin är tillgänglig och relativt billig, säger Karoline.

Användare kommer kunna skapa sin adress helt gratis genom att använda startup-bolagets app. Användarna blir attraktiva i ögonen på företag, myndigheter och organisationer som tidigare inte haft möjlighet att nå målgruppen och blir de som kommer att betala för nyttjandet av de digitala adresserna.

Bolaget som i första hand riktar in sig på tillväxtmarknader i Afrika ser vinsten i Venture Cups regionfinal som en kvalitetsstämpel, och hoppas att vinsten kan leda till att de kommer i kontakt med personer som vill vara med och utveckla affärsidén vidare. Vinsten i regionfinalen innebär att bolaget kammar hem en prissumma på 50 000 kronor samtidigt som de är klara för att tävla i Sverigefinalen som går av stapeln i September.

Pris: Impact Maker
Idé: Adresses by Map Project
Team: Jenny Rudemo, Karoline Beronius, Kornelia Jaroszewicz, Lina Modin Larsson, Maria Cheadle & Pascal Murasira
Ort: Stockholm
Lärosäte: KTH, Göteborgs Universitet och Södertörn

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll