Nyhet -
Deras testmetod resulterar i färre djurförsök
Det tar i genomsnitt 12 år att utveckla ett nytt läkemedel och 90% av alla läkemedel som testas klarar inte sista testet, det som görs på människor. Orsaken till detta ligger i test-verktygen som används idag, men företaget OrganoVitro har tagit fram ett mikrodluidikchip som kan ge stora besparingar både i djurliv räknat och för plånbok.
Enorma kostnader kopplas till att ta fram ett läkemedel och problemet till varför nio av tio inte klarar sista steget är helt enkelt att verktygen som finns tillgängliga för att utföra tester inte är optimal. Inget av de alternativ som finns idag är tillräckligt lik människokroppen och är därför inte effektivt. Idag används delvis djurförsök vid testning men även celler som odlas i petriskålar, vilket ger ett alldeles för förenklat system som kan generera felaktiga resultat angående toxicitet och effekt av potentiellt läkemedel.
”Utifrån vår kunskap inom bioteknologi och cellbiologi, designade vi ett mikrofluidikchip i vilket celler kan odlas. Med hjälp av konstant tillförsel av näringsämnen, organiserar sig cellerna i en 3D vävnadsstruktur som kan användas till att testa potentiella läkemedel” –Caroline B. Adiels, OrganoVitro
OrganoVitro som företaget heter, är just nu aktuella som nominerade i Venture Cup Västs regionfinal och tillför med sitt system en lösning som löser problem i såväl akademisk forskning som inom farmakologiska industrin. Deras lösning kan optimera tidig screening av läkemedelskandidater och på så vis resultera i färre djurförsök, markant lägre kostnader och mer pålitliga resultat.
FAKTARUTA
Idé: OrganoVitro
Team: Amin Banaeiyan, Caroline B. Adiels, Mattias Goksör och Jannick Theobald
Ort: Göteborg
Läs mer om tävlingen här: venturecup.se
Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups: http://www.venturecup.se/nominees/