Gå direkt till innehåll
Erik Söderby & Josefin Persson,  från SIOS
Erik Söderby & Josefin Persson, från SIOS

Nyhet -

Sköt odlingen på distans med uppkopplade växthus i vardagsrummet

Genom att kombinera Internet of Things och skandinavisk möbeldesign utvecklar SIOS produkter som syftar till att skapa en unik användarupplevelse för hemmaodling. SIOS är ett av 12 startups som tävlar på regionfinalen av den prestigefyllda tävlingen Venture Cup den 16 maj i Stockholm. Idén till företaget fick de efter en resa som resulterade i döda växter hemma i lägenheten.

Josefin, företagets stora odlingsfantast, var i Kina i 6 veckor för ett projekt och hennes sambo Erik fick ansvaret att sköta om alla hennes plantor. För att göra en lång historia kort har inte Erik riktigt lika gröna fingrar och när Josefin kom hem var samtliga plantor döda. Där och då föddes idén med uppkopplad odling, där bevattning och belysning kan styras på distans eller helt automatiskt, säger teamet bakom SIOS

SIOS tar vara på rådande trender och kombinerar dem till något helt nytt på marknaden.

Smarta och uppkopplade hem är en stor samhällstrend, precis som hemmaodling och klimatsmarta produkter. Vår idé är en mix av dessa element. Dessutom blir estetik och produktdesign allt viktigare för användaren vilket ger vår idé stor framtidspotential. Vår teknologi är dessutom skalbar och har många olika appliceringsmöjligheter, inte minst med tanke på att ”Smarta städer” håller på att få ett genombrott, säger teamet bakom SIOS.

Framtidsplanerna för företaget är stora och tar de skandinaviskt designade smarta växthusen med långt utanför Sveriges gränser.

Om några år har vi en hel produktfamilj på marknaden och ses som en trendsättande aktör inom uppkopplad odling, ledande i Skandinavien och etablerade i Europa, USA och Kanada, säger teamet bakom SIOS.

Idé: Connected urban farming in Scandinavian design - För att odling ska bli mainstream i städerna behöver processen förenklas och göras rolig. Genom att kombinera Internet of Things och skandinavisk möbeldesign utvecklar vi produkter som syftar till att skapa en unik användarupplevelse för hemmaodling.

Team: Josefin Persson, Erik Söderby & Tobias Hultqvist

Ort: Linköping

Lärosäte: Linköpings universitet

Läs om alla nominerade i Venture Cup på venturecup.se/nominees

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll