Gå direkt till innehåll
100 000 kr till Sydsveriges bästa affärsidé

Pressmeddelande -

100 000 kr till Sydsveriges bästa affärsidé

Hus av hampa, en andel i en kossa eller ett datorspel som lär dig svenska, det är en del av de affärsidéer årets tävlande entreprenörer i Venture Cup hoppas göra till verklighet.

100 000 kronor att förverkliga sin affärsidé med? Ingen dålig julklapp.

Nu presenteras de åtta nominerade bidragen i entreprenörstävlingen Venture Cup Syd, där vinnaren blir 100 000 kronor rikare. På regionfinalen den 10 december avslöjas vinnarna.

Åtta bidrag tävlar i Venture Cups fyra kategorier Människa & Samhälle, Life Science & Teknik, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. Varje kategorivinnare vinner 20 000 kronor på regionfinalen. En av kategorivinnarna blir därefter totalvinnare och vinner därmed ytterligare 80 000 kronor. Vinnarna har sedan chans att ta sig vidare till Sverigefinalen nästa år.

Patrik Appelquist som tävlar med ett bidrag som ska lära invandrare svenska lättare genom ett datorspel, berättar hur idén uppstod:

"Jag kan faktiskt inte ta åt mig äran för idén. Det var en äldre affärsman i Växjö som fick idén om att lösa SFI-problematiken med hjälp av "gamification" och datorspel. Han observerade hur hans barnbarn satt och lärde sig flytande engelska genom att spela World Of Warcraft på datorn och tänkte att detta måste kunna göras även på svenska."

Det sociala entreprenörskapet verkar ligga Patrik varmt om hjärtat, för ett antal år sedan hjälpte han till att starta upp ett projekt till hjälp för gatubarn i Nicaragua

"Efter 15 månader på plats utvecklades en avknoppning i form av ett socialt företag, ett klädmärke vars syfte var att skapa arbetstillfällen för unga människor på soptippen så att de skulle ha råd att låta sina barn gå i skolan. På så sätt skulle jag bryta den onda cirkeln av fattigdom."

Här är alla de nominerade i Venture Cup Syd


Life Science och Teknik

Innovational Movement
Gustav Karlström, Mathias Berg, Johannes Gustafsson, Simon Skoogh, Oscar Duse
PuzzleBed är en revolutionerande säng som utan fysisk belastning på varken vårdgivare eller patient, underlättar lyft och flytt av sängliggande patienter. Belastningsskador inom vården är ett enormt problem. Innovational Movements mål är att bidra med tekniska lösningar som gör vården behagligare för patienter och vårdgivare.

Species Predictors
Emanuel Smeds
Utveckling, produktion och marknadsföring av ett test-kit som leder till att onödiga djurexperiment kan undvikas. Potentiella kunder är både universitet och läkemedelsbolag globalt.

Människa & Samhälle

Cowfunding
Gertjan Dieleman, Hans Ramel
Cowfunding is an online farm-to-fork platform where consumers can buy shares in animals from local farms and get their meat home-delivered.

Aktiv Svenska
Patrik Appelquist, Christer Betinger, Lena Tidblom, Caroline Schough, Jonas Lidén, Anders Lidén
Vi ämnar utveckla ett heltäckande datorspel "för inlärning av kunskap" som följer Skolverkets läroplan för SFI och bygger på dagens modernaste pedagogik, inlärningsmetod samt den modernaste forskningen inom "serious games in education" och "gamification". Vi är övertygade om att vi kan effektivisera dagens SFI med ca 20%. Det skulle innebära en årlig besparing på över 600 miljoner skattekronor år 2020.

Miljö & Energi

Dinnerbox AB
Camilla Svärd Strömgren och Krister Nordahl
Gör det lätt i det dagliga livet för de som inte har tid att laga middag, mindre stress och mer tid att umgås. Minska restaurangens matavfall och öka lönsamheten. Alla arbetar gemensamt för en bättre miljö. Matsvinn är en etisk och ekonomisk fråga och det utarmar även miljön på dess begränsade naturresurser. Bättre att sälja osålda luncher som middagar än att kasta bra mat.

Hampahus AB
Naib Woldemariam, Remi Loren, Henri Puttonen, Ying Xue, Henrik Jacobsson, Herman Truedsson
Nyckelfärdiga modulhus med hampabetong.

Webb, Mjukvara & Media

Watch First
Elias Gabrielsson, Peter Malmberg, Tomas Harryson, Andreas Fransson
Time tracking today needs a revolution. We are convinced that the methods and tools can be vastly improved beyond what modern time tracking solutions provide.

Mypaper
Sebastian Höfinger, Abdulla Al Chalati, Gediminas Norgela
A mixture between iTunes and Spotify for digital news.


Frågor hänvisas till
Jonas Lundh
Marknad- & Evenemangsansvarig Venture Cup Syd 
jonas.lundh@venturecup.se
070-991 11 94

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt