Pressmeddelande -
Bästkusten levererar 4 olika idéer som förenklar din framtid!
Vinnarna är utsedda för årets Moment Affärsidé! Det är med stor glädje vi presenterar våra fyra bästa bidrag med alla gemensamma faktor – de förenklar framtiden. En expertjury har röstat fram de bästa affärsidéerna och varje team belönas med 5000 kronor var. Nedan kan du läsa mer om allt från en app för enklare beslutsprocess i företag, solcellskoll för privatpersoner, förebyggande hjälpmedel mot njursjukdomar och en lättare väg in i hästvärlden.
Vinnare i kategori Miljö & Energi
Bidragsnamn: Solcellskollen
Team: Erik Wallnér & Eric Ahlberg
Affärsidé: Solcellskollen hjälper privatpersoner och mindre aktörer att investera i solceller. Den ska erbjuda platsspecifik information och vara lättanvänd, kontinuerligt uppdaterad och pedagogisk. Målet är att minska barriärerna för att möjliggöra en snabbare spridning av solceller i Sverige.
– För att solceller ska spridas snabbare är det viktigt att få med mindre aktörer – villaägare, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och jordbrukare. Om många är med och investerar i tekniken kan en lokal marknad byggas upp, barriärer i form av förväntningar och förståelse av tekniken kan gå ner, och på så sätt kan solceller gå ner i pris och nå ännu bredare spridning. Det är något som behöver hända i vartenda land i världen, säger Erik Wallén som är en av grundarna till Solcellskollen.
Vinnare i kategori Life Science & Teknik
Bidragsnamn: SmartUrine
Team: Peidi Liu, Marouane Bousfiha & Pengzhi Zhou
Affärsidé: De flesta njursjukdomar utvecklas långsamt och visar inte på tydliga symptom. I dagsläget upptäcks symptomen hos patienter oftast så sent att rätt diagnos och behandling är för sen att utföra. För att därför säkerhetsställa en tidig upptäckt så har vi utvecklat ett urinalt övervakningssystem som automatiskt spårar urinparametrar. Detta inklusive PH, densitet och olika ämnen för att ge prekliniska kunskaper om njurfunktionen. Individuell data från urin i realtid kommer att skickas och analyseras av en smart mobilapp.
– Vår idé är inte bara att erbjuda en produkt eller tjänst, utan också ett koncept mot hur människor betraktar deras hälsa i framtiden. Hälsotillståndet som urinets tillstånd ska integreras i vårt vardagliga liv, säger Peidi Liu som är en av grundarna till SmartUrine.
Vinnare i kategori Människa & Samhälle
Bidragsnamn: Bookahorse.com
Team: Pia Sternberg & Pernilla Holgersson
Affärsidé: En plattform som sammanför hästägare, ridskolor, turridningsstall och hästgårdar med dem som vill rida men inte har möjlighet till egen häst. Alla medlemmar skall precis som på Uber och Airbnb lägga upp sina profiler. Genom dessa skall kunderna hitta lämpligt sätt att rida.
– Vi vet att det kostar mycket pengar att hålla häst på olika vis. Många som vill rida har inte möjlighet till regelbundenheten som dagens system erbjuder, vi ser hästar som inte motioneras tillräckligt. Vi hoppas att Bookahorse.com kommer förändra invanda beteenden att man måste rida på ridskola, äga eller vara medryttare. Med Bookahorse.com vill vi förändra till en mer flexibelt hästhantering. Vi kommer vara en känd marknadsplats dit man vänder sig var man än är i världen och vill rida och träffa andra hästintresserade, säger Pia Sternberg som är grundare till bookahorse.com tillsammans med Pernilla Holgersson.
Vinnare i kategori Webb, Mjukvara & Media
Bidragsnamn: Consensus
Team: Martin Hamilton
Affärsidé: Consensus är en app där du tillsammans med dina kollegor och vänner snabbt och enkelt kan komma med förslag och rösta tills ni kommit fram till ett gemensamt beslut.
Vinnare i kategori Webb, Mjukvara & Media går till Consensus. Martin Hamilton har utvecklat en ny mjukvara som får människor att gemensamt fatta beslut.
– Att komma fram till gemensamma beslut kan ta tid och vara utmattande, speciellt för personer som är konflikträdda. Appen kan användas i alla sammanhang från företag till vilken film som ska ses. Genom anonymitet vågar alla säga sin mening och det blir bättre beslut, samtidigt som det genom konsensus blir en direkt förankring i gruppen, säger Martin Hamilton, grundare till appen Consensus.
Alla vinnare får nu jobba vidare med sin affärsplan för att lyckas i nästa moment. Den 5 april är det deadline i Venture Cups Moment Affärsplan där 100 000 kronor står på spel.
Nu återstår att se vilka som står som vinnare i Regionfinalen den 12 maj i Göteborg och som därmed går hem med 100 000 kronor. En vinst i regionfinalen kan leda till en nominering till Venture Cups Sverigefinal i vår där ytterligare 150 000 kronor ligger i prispotten.
För mer information, kontakta:
Anam Cara Ardeshir
Marknads - och Evenemangsansvarig
+ 46 (0)76 101 59 91
anamcara.ardeshir@venturecup.se
www.venturecup.se |
Ämnen
Kategorier
Regioner
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se