Gå direkt till innehåll
4 olika sätt att skapa en framgångsrik affärsidé

Pressmeddelande -

4 olika sätt att skapa en framgångsrik affärsidé

Foto: Privat, Nitro Fuse.

Vägen till framgång är sällan rak och inte heller är den likformad. Höstens fyra vinnande affärsidéer i Venture Cup Öst fångade alla juryns intresse, men uppkomsten till idéerna skilde sig mycket åt. Hur kommer man då på en lysande affärsidé?

För Timothy Walentynowicz som med DIB Services tog hem segern i kategorin Webb, Mjukvara & Media handlade det om kartläggning av befintliga marknader och rådande problem på dessa. Jag kunde urskilja flera marknader som genom dynamisk prissättning lyckats öka sina intäkter samtidigt som väldigt många marknader släpade efter med statisk prissättning. Det fick mig att tänka i banor om hur vi kan göra för att använda oss av den överetablering som existerar på många marknader samt hur vi kan arbeta för att underlätta alternativ för den prismedvetna kunden.”

Christina Margaritoglou, vinnare i kategorin Miljö & Energi med sin idé Conscious Fashion Labs, utgick från ett stort intresse kombinerat med ny kunskap hon plockade upp från olika håll omkring sig. Jag älskar kläder och mode, men hade länge känt att jag var trött på alla pengar jag spenderade och den ständiga känslan av att ha garderoben full, men ändå inget att ta på mig. Jag fick upp ögonen för våra ekologiska fotavtryck på ett seminarium som Svenska Moderådet höll hösten 2014. Idén om mode enligt delandets ekonomi fick jag första gången redan 2010, men det blev inte av då. På väg hem från seminariet förra hösten dök idén upp igen och kort därefter läste jag om cirkulär ekonomi och det var som att allt föll på plats. Jag ser många nya spännande möjligheter och sätt att använda kläder med Conscious Fashion Labs, men som känns bättre för samvetet och plånboken.”

För teamet bakom NitroFuse, vinnarna i kategorin Life science & Teknik var det deras masterutbildning Product Innovation Management på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm som blev startskottet. ”Affärsidén utvecklades i ett projekt i samarbete mellan AGA och KTH. Samarbetet innebar att vi fick möjligheten att utveckla idén och skapa en affärsplan för denna. Nu är nästa steg att aktivt fortsätta hålla en nära kundrelation och vidareutveckla vår affärsplan. För att förverkliga idén kommer vi även genomföra omfattande tester i industrin som en inledande fas till att påvisa idéns lönsamhet.”

Att utgå från sig själv och sin egen historia i utformandet av en affärsidé är också en framgångsfaktor och ursprunget till idén MindClub som vann kategorin Människa & Samhälle. Teamets lagledare Daniel Brodeckis erfarenheter fick ligga till grund för idén. ”Det var när Daniel var med i Kärlekskoden på SVT 2014 och fick genomgå omfattande tester och experiment kopplat till psykologi, relationsmönster och forskning som grunden lades. Den resan och alla upplevelser gjorde att Daniel startade podcasten Kärleksroast där alla lärdomar från programmet diskuterades. Efter några avsnitt insåg Daniel att det mesta inom relationer och kärlek handlar om att må bra och vara trygg i sig själv. Där föddes iden att skapa en plats som samlar uppdaterad kunskap i träningsprogram och blir en levande mötesplats för självutveckling.”

Att få telefonsamtalet om att just din idé är vinnare av Venture Cup innebär ofta stor glädje blandat med en del förvåning. Tron på den egna innovationen är många gånger stark, men bekräftelsen på att denna tilltro delas av andra blir en positiv överraskning.

”Jag blev överlycklig, vinsten kom precis i rättan tid. Jag fick en rejäl energikick av beskedet och det känns som en bekräftelse på att man är på rätt spår.” säger Christina Margaritoglou. NitroFuse-teamet håller med och lyfter fram vikten av valideringen av en idé. Denna vinst betyder otroligt mycket för oss då personer aktiva inom näringslivet bekräftar att vår ide är av värde för industrin. Vinsten öppnar nya dörrar samt bidrar till ett ökat självförtroende vilket ger oss motivation till att aktivt arbeta med att realisera idén.”, säger de.

De fyra vinnande idéerna i Venture Cup Östs affärsidéinlämning belönas med 5000 kr vardera, pengar som kan vara till stor användning på vägen till att göra verklighet av sin vision. Pengarna kommer väl tillpass för vår kommande crowdfundingkampanj.” säger teamet bakom MindClub.

I Moment Affärsidé har fyra vinnare, en i respektive tävlingskategori, vunnit 5000 kr vardera. Här är alla vinnarna:

Människa & Samhälle

MindClub

Daniel Brodecki, Anton Fredriksson, Simon Skoog & Caroline Hedler
Teamet har koppling till Linköpings Universitet

Vi startar MindClub, Sveriges första mentala gym. Här erhåller deltagare både videoinstruktioner med övningar och platsbestämda instruktörspass. Vi använder ett gruppträningsformat för hjärna och hjärta som främjar mer produktiva, närvarande och lyckliga individer. Tänk er ett klassiskt Body Pump träningspass fast det istället innehåller Reflektionsövningar, Positiv Psykologi, Kroppskännedom och Mindfulness.

Life Science & Teknik

NitroFuse

Stefan Stanica, Malin Högstedt, Mikaela Kenne & Natalie Somi

Teamet har koppling till Kungliga Tekniska högskolan

Har ni ett intresse av att spara pengar och vara innovativa? Då är NitroFuse den perfekta lösningen för företag inom energisektorn. Genom att injicera kvävgas i biobränslestackar kan man utnyttja en större mängd energi och reducera brandrisken, vilket bidrar till en besparing på flera miljoner kronor per år.

Miljö & Energi

Conscious Fashion Labs

Christina Margaritoglou

Teamet har koppling till Södertörns högskola & Stockholms Universitet

Conscious Fashion Labs vill erbjuda hållbart mode till den medvetne konsumenten.Vårt mål är att förändra modekonsumtionen och skapa ett "modelabb" där vi erbjuder mode enligt cirkulär affärsmodell och delningsekonomi samtidigt som vi sprider kunskap & inspiration. Tillsammans med kunder, designers och andra aktörer vill vi skapa nya idéer och affärsmöjligheter för en mer hållbar framtid.

Webb, Mjukvara & Media

DIB Services

Timothy Walentynowicz

Teamet har koppling till Handelshögskolan i Stockholm, Stockholms Universitet & Lunds Universitet

DIB- En disruptive prismekanism som omedelbart identifierar en jämvikt mellan utbud och efterfrågan på tjänstemarknaden. DIB kommer först att lanseras på taxi- och hotellmarknaden i Sverige och kommer vara tillgänglig som webbportal och som app för iOS och Android.

Här kan du se Sveriges alla vinnare:

http://www.venturecup.se/affarside-hosten-2015/

Om Venture Cup & Moment Affärsidé

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Sedan 1998 har tävlingen bedrivits med syfte att skapa tillväxt i Sverige. I Moment Affärsidé tävlar entreprenörerna med en kort beskrivning av sin affärsidé. Nästa steg i tävlingen är Moment Affärsplan där deltagarna ska lämna in sin affärsplan till Venture Cup senast den 10 november kl. 13.00.

Kontaktperson

Louise Tidholm

PR- och Marknadsansvarig Venture Cup Öst

louise.tidholm@venturecup.se

073 552 55 14

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt