Pressmeddelande -
Affärsidéerna med prisbelönt potential i Venture Cup Nord
Foto: Privat, Xueen Jia, John Berge & Thomas Wågberg, Smartphone Diagnostic Biochip
Idag offentliggörs vinnarna i det första delmomentet av Sveriges största entreprenörstävling, Venture Cup. En professionell jury har röstat fram de bästa affärsidéerna och varje vinnande team belönas med 5 000 kronor. Bland vinnarna i Nord hittar vi allt ifrån sociala medie-nätverk som kopplar samman människor under naturkatastrofer till tekniken som gör att dina kroppsrörelser förvandlas till mer batteri i telefonen.
Det har varit en tuff juryomgång efter att hundratals idéer kommit in till Venture Cup från Sveriges alla hörn. I Nord togs sammanlagt fyra vinnare fram i kategorierna Människa & Samhälle, Life Science & Teknik, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media.
Jonathan Snäll och Lena Bäcklund heter studenterna som har tagit fram Motion Energy – ett bärbart batteri som laddar sig självt med hjälp av din rörelseenergi. Konceptet bakom idén har de tagit fram tillsammans med en handledare från Ericsson, men att vinna i Venture Cup var inget de hade räknat med.
– Det här är en oerhört glad överraskning! Vi hade inga planer på att vinna, men att få denna bekräftelse, kunskap och nya erfarenheter är väldigt viktigt för oss, säger Lena Bäcklund.
My Adaptive Learning vill digitalisera skolan och använda såväl film som frågesport för att kunna göra läroupplevelsen personlig och mer motiverande. Peter Parnes, en av grundarna i projektet, har lång erfarenhet av att kommersialisera forskning och har tidigare haft flera bolag. Ett av bolagen tog honom ända till startup-meckat Silicon Valley där han sålde bolaget till Google.
– Jag tror att det juryn såg i vår idé är ett bra team med den rätta bakgrunden samt en affärsidé som ligger rätt i tiden. Det är ett starkt erkännande som ger oss stöd i att arbeta vidare med idén. Nästa steg är finansieringsfrågan, säger Peter Parnes.
Att det finns ett stort behov för en idé som Community Sos kan nog ingen argumentera emot. Cezac Jérôme, Ambra Trotto och Stina Haglund heter personerna bakom den vinnande affärsidén som ska koppla samman människor i nöd med volontärer under stora katastrofer.
– Att vinna det här priset är ett bevis på att vårt koncept kan vara en verklig lösning för att förbättra sociala insatser. På kort sikt bygger vi plattformen för att kunna hjälpa kommuner att hantera flyktingkrisen, men på lång sikt kan det vara lösningen på andra typer av kriser, och i synnerhet de kriser som uppstår i samband med naturkatastrofer, säger Cezac Jérôme.
Teamet bakom Smartphone Diagnostic Biochip har tagit fram en revolutionerande övervakningsplattform för kroppsvätska som kan ge dig detaljerad hälsoinformation om människor eller djur på molekylär nivå.
– Jag tror att vi vann för att projektet är en kombination av fördelarna med nanoteknologi, elektronik och mobilt internet. Nu gör vi vårt bästa för att förbättra prestanda och kommersialisera våra produkter så fort vi bara kan! säger Xueen Jia, en av grundarna bakom projektet.
Nästa steg i tävlingsprocessen är Moment Affärsplan, där alla deltagare har chans att vinna 100 000 på Venture Cups Regionfinal och ytterligare 150 000 på Sverigefinalen. Förhoppningsvis återser vi någon av dessa team på prispallen den 9 juni i Göteborg, där årets Sverigefinal går av stapeln.
Här är alla vinnare i Moment Affärsidé
Life Science & Teknik
Smartphone Diagnostic Biochip
Xueen Jia, John Berge & Thomas Wågberg, Umeå
SDB is a remote body fluid monitoring platform by which you can easily access detailed information about the health status of humans or animals at molecular level, cloud manage the health data, empowering your doctor or the veterinarian to remotely monitor and improve the care by an optimization of the treatment. It is a revolutionary health monitoring and diagnostic device based on microfluidics and nanotechnology, simple to use, high sensitive, low cost and mobile compatible.
Människa & Samhälle
Community Sos
Cezac Jérôme, Ambra Trotto & Stina Haglund, Umeå
Our concept aims at connecting people in need of help with volunteers after a man-made or a natural disaster. It is a web social platform, accessible on computers and smartphone, which channels the help that people wants to give, to meet the particular needs of individuals that seeks help, by connecting people in needs with citizen, NGO and municipalities.
Miljö & Energi
Motion Energy
Jonathan Snäll & Lena Backlund, Luleå
Att ha nog med batteri i sin telefon är ett konstant problem, därför har vi tänkt utveckla Motion Energy, ett bärbart batteri som laddar sig själv med hjälp av din rörelseenergi. När du går till skolan eller jobbat, cyklar, springer eller åker skidor ska samtidigt vår produkt ladda batteriet till din telefon.
Webb, Mjukvara & Media
My Adaptive Learning
Peter Parnes & Agneta Hedenström, Luleå
My Adaptive Learning är en online-tjänst tillgänglig via en modern webbläsare. Den presenterar undervisningsmaterial från olika ämnen för eleven genom frågesportliknande uppdrag sammanflätade med korta videoklipp som förklarar olika begrepp. Genom maskininlärning, dvs. den process där en dator lär sig kontinuerligt från många olika stimuli, kommer eleven att få en lärupplevelse som är helt personlig som kommer att bidra till att motivera eleven att lära sig mer och i slutändan bidra till ett ljusare framtida samhälle.
Här kan du se vinnare i alla Venture Cups regioner!
Om Venture Cup & Moment Affärsidé
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Sedan 1998 har tävlingen bedrivits med syfte att skapa tillväxt i Sverige. I Moment Affärsidé tävlar entreprenörerna med en kort beskrivning av sin affärsidé. Nästa steg i tävlingen är Moment Affärsplan där deltagarna ska lämna in sin affärsplan till Venture Cup senast den 5 april kl. 13.00.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se