Gå direkt till innehåll
Big Akwa blev årets Impact Maker på Sverigefinalen 2021!
Big Akwa blev årets Impact Maker på Sverigefinalen 2021!

Pressmeddelande -

Big Akwa's "bro" mellan två branscher ska skapa hållbar miljardindustri!

Ungefär varannan fisk som konsumeras världen över bedöms vara odlad. Att odla fisk för livsmedelsanvändning är en internationell miljardindustri som växer med 4% varje år och enligt beräkningar kommer fiskodling vara större än viltfångstfiske innan år 2022. Men i Sverige har utvecklingen av vattenbruket stagnerat. Trots att den genomsnittlige svensken konsumerar 32 kg fisk varje år per person så odlar Sverige bara en bråkdel av den fisk som konsumeras inrikes och mer än 90% importeras. Detta har Big Akwa som vision att förändra. Med målet att skapa en hållbar miljardindustri i Sverige har bolaget nu prisats som årets Impact Maker på Venture Cups Sverigefinal 2021.

En stor anledning till den låga inhemska fiskproduktionen i Sverige är pga att öppna fiskodlingar anses vara miljöfarliga. Detta har lett till enbart tidsbegränsade vattenbrukstillstånd som i sin tur hindrar investeringar och tillväxt. Men detta problem har årets Impact Maker Big Akwa lösningen på. Genom sin affärsidé att kombinera fiskodling med skogsindustrin har Big Akwa som mål att revolutionera vattenbruks-industrin i Sverige, minska importerna och bidra till ett hållbart nationellt vattenbruk. 

Big Akwa leds av grundaren Hugo Wikström, en serie-entreprenör drivit flera framgångsrika företag, Elena Petukhovskaya, som har 25 års erfarenhet från FMCG industrin, samt styrelseledamoten och hållbarhetsstrategen Evalena Blomqvist. Tillsammans leder teamet arbetet mot att implementera Big Akwas affärsmodell på en riksomfattande nivå. Affärsmodellen går ut på att använda den spillvärme som genereras från pappersindustrier till att värma upp vatten i fiskodlingar till optimala temperaturer som garanterar snabbare och mer stabil fiskväxt samt lägre energianvändning. Fiskodlingarna producerar i sin tur "smutsigt vatten" som kan göda de bakterier som pappersindustrier använder i sin reningsprocess. Därmed skapas en symbios mellan två industrier samtidigt som deras respektive klimatavtryck kraftigt kan reduceras.

Det är med motiveringen att Big Akwas "hittat ett sätt att bygga en brygga mellan två olika branscher" som Sverigejuryn, med tillägget att "idén är genial bland annat tack vare sin enkelhet", tilldelat Big Akwa priset som årets Impact Maker.

Pris: Impact Maker.

Idé: Big Akwa

Team: Hugo Wikström, Elene Petukhovskaya och Evalena Blomqvist.

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995