Pressmeddelande -
Chalmersstudenternas alger ska rädda världen
Att försöka rädda världen är inget lätt uppdrag, men studenterna Hannes Livian och Sofie Allert tänker försöka. Med ett sätt att tillgängliggöra energi från alger kan de få fram fossilt bränsle som har potential att minska utsläppen och rena avfallsvatten. De tror starkt på sin idé och har nu prisats i Venture Cup, Sveriges största tävling för affärsidéer, som ger dem bekräftelsen att de är något stort på spåren.
Det började med att Sofie Allert fick kontakt med en forskare som presenterade hur energi kan utvinnas från alger och blev inspirerad att ta kunskapen vidare. Genom sin utbildning fick hon turen att arbeta med Hannes Livian och tillsammans skapade de det vinnande företaget. Swedish Algae Factory ser potentialen framför sig att bli Europas största tillverkare av fossilt bränsle. För sin idé tog de hem vinsten i kategorin Miljö & Energi i Venture Cups Sverigefinal 2014 i Umeå med en prissumma på 25 000 kr. Nu fortsätter de sin resa att göra idén till verklighet. – Detta är en lösning helt rätt i tiden. Det är inte många som vet hur pyrt till mänskligheten ligger till. Vi har ambitionen och viljan att komma fram med en lösning på ett stort miljöproblem. Vi representerar en generation som vill, kan och måste förändra! Världen hade helt enkelt inte råd att inte ge oss vinsten, säger Hannes Livian och ler.Sverigejuryn motiverade vinsten:
Detta team imponerade på juryn med sin professionalism, goda kommunikationsförmåga, pålästa svar och inte minst fenomenala pitch. Affärsutvecklingsteamet påvisar dessutom en innovativ och hållbar lösning på ett globalt problem, tillsammans med en ovärderlig erfarenhet i styrelse och forskarteam.
Tack vare ett samarbete mellan Venture Cup och Zennström Green Mentorship Award är nu företaget även direktkvalificerade till finalen i Zennström Philanthropies tävling. Företaget som vinner finalen får ett års mentorskap av Niklas Zennström, medgrundare av Skype och riskkapitalbolaget Atomico.
Att Swedish Algae Factory har ambitionen att lyckas råder det ingen tvekan om:
– År 2018 kommer vårt bränsle att finnas tillgängligt att tanka på pump i din närmaste bensinstation, år 2030 är vi Europas största tillverkare av fossilt bränsle, säger Sofie Allert.
Kategorin Miljö & Energi premierar affärsidéer som bidrar till förbättrande processer och produkter inom området. Totalt lämnades över 800 affärsidéer in till Venture Cup under tävlingsåret och närmare 1500 blivande entreprenörer deltog i tävlingen. Av dessa togs slutligen tolv stycken finalister ut som nu gjort upp i Sverigefinalen. I kategorin Miljö & Energi tävlade även Cyclicor och Pharem Biotech. Cyclicor erbjuder en ny typ av polymer vid tillverkning av plast, som till skillnad från andra polymer är bättre för både människor och miljön. Bakom idén står Kristofer Cook och Sang-Hyun Pyo. Pharem Biotech består av Martin Ryen, Christian Ryen och Sven-Erik Sköld, de utvecklar ett biotekniskt filter för att hindra att miljögifter rinner igenom våra reningsverk.
Ungefär 200 personer var på plats på Sliperiet i Umeå för att se när vinnarna i kategorierna Life Science & Teknik, Människa & Samhälle, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media utsågs. Under kvällen delades 25.000 kronor ut till vinnarna i respektive kategori och ytterligare 100.000 kronor till det bästa bidraget bland de fyra kategorivinnarna. Tidigare har vinnarna erhållit priser regionalt.
Som vinnare i de andra kategorierna stod eDiabeat i Människa & Samhälle, Disruptive Materials i Life Science & Teknik och Fieldly i Webb, Mjukvara & Media. Läs mer om dem nedan.
Här är alla vinnare i Sverigefinalen
Life Science & Teknik
Disruptive Materials TOTALVINNAREBjörn Lindh, Sara Frykstrand, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme, Mattias Karls & Malin Nilsson, Uppsala Universitet
Upsalite™ is a sensational material with world record breaking features. Upsalite™ took the world by storm with 500+ media articles and 2000+ customer requests. The extreme moisture adsorption and huge area surface (800 m2/g) makes it the hottest material in the drying, as well as in the pharma industry. Disruptive Materials is the world class team formed to make Upsalite™ into a world success.
Människa & Samhälle
eDiabeat Richard Laurits, Annica Carnbring Belfrage & Martin Bråkenhielm, Malmö
eDiabeat är en plattformsoberoende webbapplikation som använder KBT och spelmekanismer för att skapa engagemang och en hållbar livsstilsförbättring. eDiabeat ger personlig feedback i realtid och effektiviserar kommunikationen mellan patient och vårdgivare. eDiabeat leder till en jämlik, kunskapsbaserad och patientcentrerad diabetesvård samt bidrar till sänkta sjukvårdsvårdskostnader.
Webb, Mjukvara & Media
Fieldly Sven Paulin och Daniel Krusenstråhle, Lund
Fieldly är ett projektledningssystem specialanpassat för byggsektorn. Systemet levererar signifikanta tids- och kostnadsbesparingar genom att eliminera administrativt pappersarbete och ger en total öppenhet med information mellan arbetsledare, medarbetare och kunder. Samtidigt ger systemet full kontroll över företagets dagliga verksamhet vad gäller arbetsuppgifter, materialflöde och kostnader.
Miljö & Energi
Swedish Algae Factory Hannes Livian & Sofie Allert, Chalmers
Swedish Algae Factory utnyttjar modern teknologi anpassat efter algers naturliga livscykel för att utvinna förnybar råolja från just alger. Då alger växer bra på koldioxid och avfallsvatten erbjuder vi även industriella aktörer en tjänst för att sänka deras utsläpp. Vår vision är att 2030 vara Europas volymmässigt största producent av förnybart råmaterial för dieselproduktion.
Frågor hänvisas till:
Jonna Knibestöl
PR-ansvarig Venture Cup
jonna.knibestol@venturecup.se
031-764 71 21
076-101 59 91
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se