Pressmeddelande -
Datadriven innovation för att utveckla mer effektiva och hållbara batterier
Med en skalbar och datadriven innovation imponerar teamet med att skapa en effektiv och långsiktig lösning. Compular erbjuder en forsknings- och utvecklingsavdelning(R&D) där man kan analysera molekylära strukturer och rörelsebanor för att kunna förutse de optimala sammansättningarna av nya komplexa material. Därav kan de med sin patentsökta mjukvara spara tid, pengar och öka innovationskraften för deras kunder.
Utveckling av nya material sker ofta i blindo, med ’trial & error’ som främsta innovationsprocess. Detta leder till långa utvecklingscykler och svårigheter med att hitta de optimala kemiska sammansättningarna för nya komplexa material som exempelvis elektrolyter. Genom att istället simulera och analysera de molekylära strukturer och rörelsebanor som påverkar materialegenskaper så kan de lösa problemen och bidra till en mer produktiv utvecklingsprocess.
Affärsidén uppstod genom ett doktorsprojekt som Rasmus Andersson tilldelats – ”förklara hur elektrolyter fungerar på den molekylära skalan.” Det fanns många idéer och modeller sedan tidigare, men ingen som verkligen gått på djupet och förklarat det på den molekylära skalan. Det började med frågan ”hur kan man se vilka atomer och molekyler som rör sig tillsammans i elektrolyten” men märkligt nog hade ingen löst det problemet – och det var lösningen som blev grunden för Compular! Deras molekylära analysprogram möjliggör snabbare utvecklingscykler, mindre labbtester, och nya material-innovationer.
Vinsten i Venture Cups tävling STARTUP innebär ett kvitto på att de är på rätt väg med sin affärsidé. Vinstsumman har en avgörande betydelse för att kunna fortsätta arbeta med företaget även efter sommaren och fortsätta validera 'product-market-fit' och vidareutveckla produkten efter insamlade kundbehov.
”Vårt mål är att öka hållbarheten och lönsamheten i materialutveckling genom en mer riktad utvecklingsprocess och mer innovation. Vår vision är att vårt analysprogram ska användas i utvecklingen av alla nya komplexa material. Om några år är vi ett stort lönsamt bolag med verksamhet världen över och bidrar till mer hållbara processer inom industrin” – säger grundarna själva.
Compular är en av fyra vinnare från Region Väst som direktkvalificerat sig till höstens Sverigefinal.
Pris: Beyond Academic, Venture Cup Väst
Idé: Compular.
Team: Emil Krutmeijer, Johannes Henriksson, Sirikun Loetsakwiman och Fabian Årén.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner
Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se