Pressmeddelande -
De här 8 har chansen att vinna Venture Cup Öst
Svampodling hemma på köksbänken, kräm mot sjukdomsframkallande bakterier och appar som på olika sätt motiverar och belönar konsumenter. Det är några av de nominerade affärsidéerna i entreprenörskapstävlingen Venture Cups östra region.
Regionala vinnare i tävlingens fyra kategorier ska utses. I varje kategori får vinnaren 20 000 kronor och ett av de fyra teamen utses till totalvinnare och får ytterligare 80 000 kronor. Den 16 december utses vinnarna på Venture Cup Östs regionfinal i Stockholm.
De 8 nominerade i Venture Cup Öst är:
Kategori Life Science & Teknik
Swetrade Pharmaceuticals STP10-14
Ulf Hofman & Sven Erik Sjöstrand
Swetrade Pharmaceuticals har utvecklat en produktkandidat (STP 10-14) för effektiv huddesinfektion. Den baseras på en för antiseptika nyskapande verkningsmekanism och ger både patienten och sjukvården väsentliga fördelar jämfört med nuvarande produktalternativ. STP 10-14 har effekt mot ett flertal sjukdomsframkallande bakterier varav somliga lätt blir antibiotikaresistenta (bl.a. S aureus, P.aeruginosa). Produkten lämpar sig för användning såväl på intakthud som i infekterade akuta och kroniska sår.
Bidraget har koppling till SLU (alumn), Handelshögskolan (alumn), Stockholm och Ostvik i Skellefteå kommun
Vad är det unika med idén som ni tror gjort att ni blivit nominerade?
- Antibiotikaresistenta bakterier blir allt vanligare och skapar allt större problem både för sjukvården och den enskilde patienten. För att motverka resistensutveckling är det oerhört viktigt att existerande antibiotikaläkemedel används mer restriktivt. Detta är bara möjligt om det finns effektiva alternativ, säger Ulf Hofman på Swetrade Pharmaceuticals.
Fratidsplaner för företaget
- Vi räknar med att vi inom fem års tid kunnat utveckla STP 10-14 och Swetrade Pharmaceuticals till en väl etablerad aktör på den nordiska sårvårdsmarknaden med ett brett produktsortiment både för människor och djur, säger Ulf Hofman på Swetrade Pharmaceuticals.
Cascade Drive
Klas Englund, Elin Svensson, Linn Sevefjord & Christian Beermann
A trend on the market for linear actuators today is to replace hydraulic cylinders with much more energy efficient mechanical cylinders. Cascade Drives utilizes a unique gearbox technology to develop a high performing electromechanical cylinder that will make it possible to substitute inefficient hydraulic systems in applications where current electromechanical cylinders fall short because of performance limitations.
Bidraget har koppling till Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (studenter), Stockholm, Bielefeld i Tyskland, Varberg, Jönköping (alumn högskoleingenjör)
Vad är det unika med idén som ni tror gjort att ni blivit nominerade?
- Linjäraktuatorer finns överallt och är grundpelare i dagens industrier och maskiner. Att hitta alternativa lösningar till hydraulik är väldigt eftertraktat, framförallt för att förbättra energieffektiviteten. Med Cascade EMC kan detta bli verklighet och komma att utgöra en ny generation av linjäraktuatorer, säger Linn Sevefjord på Cascade Drive
Vad skulle en vinst i Venture Cup betyda?
- En viktig hedersbetygelse att vi lyckats skapa en bra affärsstrategi kring en viktig teknik med stor potential att förändra. Det skulle även vara en betydelsefull motivation till att fortsätta arbeta hårt med utvecklingen av tekniken. Det finansiella stödet skulle möjliggöra en större satsning på utvecklingsarbetet, säger Klas Englund på Cascade Drive.
Kategori Människa & Samhälle
FungiBox
Elis Hirvonen, Helena Torhage & Jonas Bergman
I en tid där lokal och ren matproduktion värderas högt lanserar vi FungiBox. Med boxen kan alla enkelt odla och skörda egen Ostronskivling hemma. Svampen växer direkt ur boxen och är ett spännande och miljösmart råvarualternativ vid matlagning. Ostronskivlingen har även många hälsofördelar och en mycket uppskattad smak. FungiBox kommer till en början att säljas i "den nya mathandeln" och online, i senare skede även i alla Sveriges livsmedelskedjor.
Koppling till Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (alumn), Stockholms universitet (alumn)
Vad är det unika med idén som ni tror gjort att ni blivit nominerade?
- FungiBoxen är en unik och nytänkande produkt som ligger rätt i tiden. Få känner till att svampar kan vara både näringsrika och möjliga att odla hemma. Vi ska ändra på det, säger FungiBox.
Frantidsplaner för företaget?
- Att bli störst i Sverige som källa för hemodlade svampar, grönt och kryddor. Vi kommer även att sikta på egen produktion i Sverige så fort resurserna tillåter detta. Tankar på ytterligare produkter i samma anda finns också. Det krävs dock annan ekonomi och ännu ett par kompetenser för att förverkliga dess, säger FungiBox.
Umami Threads
August Bard Bringéus & Jakob Nilsson Dworsky
Umami Threads är ett vertikalt integrerat online-klädmärke för tidlösa basplagg av högsta kvalité, med perfekt passform och ett rimligt pris. Umami skär ut mellanhänder och onödiga fysiska distributionsled för att hålla priset nere och har tagit fram ett helt nytt storlekssystem. Istället för att tvinga kunder att välja mellan fem storlekar som antar ett linjärt förhållande mellan höjd och bredd när de skalas upp bygger våra 12-15 storlekar på en matris där olika kroppsbredder också kan välja mellan olika längder.
Bidraget har koppling till Handelshögskolan i Stockholm, Kivik, Kalmar, Borgholm
Hur kom ni på affärsidén?
- Vi var båda trötta på att betala för mycket för att få t-shirts och basplagg av bra kvalité. Dessutom fann vi att storleker som passar riktigt bra var svårt att hitta. Vi är båda långa och har enligt gällande storlekssystem samma storlek, men i realiteten väljer vi olika storlek och märke för att hitta t-shirts som passar både preferens och kroppsproportioner. Industrin skalar upp ett optimalt plagg för en optimal kropp linjärt och så är inte vi människor byggda, säger August och Jakob på Umami Threads.
Vad är det unika med idén som ni tror gjort att ni blivit nominerade?
- Vi kan kombinera hög kvalitet med ett rimligt pris och riktigt bra passform på grund av en innovativ affärsmodell och storlekslösning. Ingen på marknaden lyckas med detta just nu, säger August och Jakob på Umami Threads.
Kategori Miljö & Energi
Stockholm Cooling (vann sin kategori i moment affärsidé i Venture cup tidigare under hösten 2014)
Tobias Fridman & Peter Fagerström
Stockholm Cooling sparar energi vid kylning av byggnader i varma länder. Nedkylning av byggnader står för en stor del av konsumtionen av energi i världen. Genom att tillämpa nya innovationer på befintliga system kan vi göra energibesparingen till en bråkdel av tidigare nödvändig investering för kunden.
Stockholm Cooling har tecknat avtal med Nad Al Shiba Real Estate i Dubai vilket ger Stockholm Cooling tillgång till åtta skyskrapor att studera och använda som testbädd.
Bidraget har koppling till Stockholms universitet (alumn)
Hur de kom på affärsidén
Tobias hade nyss kommit hem från en solsemester när han hjälpte Peter att skriva ett avtal om energibesparing på värme. För att få allt rätt i avtalet tillbringade Tobias och Peter många timmar med att gå igenom tekniken och med att krypa omkring i pannrum.
Framtidsplaner för företaget?
- Vi tror att bolaget har goda chanser att växa och vi med det. Vi tror att det kan bli både spännande, tufft, fantastiskt, jobbigt och otroligt lärorikt att få ta bolaget från en idé i pannrummet till ett globalt bolag som kan ha synlig påverkan på energiförbrukningen i stora delar av världen, säger Tobias och Peter på Stockholm Cooling.
Gofreel-Samordnade transporter
Tobias Forngren & Johanna Tömmervik
Med vår tjänst kan organisationer minska på utsläppen markant och spara stora summor pengar. Tjänsten är ett webbaserat verktyg som hjälper kommuner och större organisationer att få en överblick och samordna sina interna och upphandlade transporter. Tjänsten innebär att anslutna organisationer sparar in på både transportkostnader och personalkostnader samtidigt som de minskar på koldioxidutsläppen och bidrar till ett mer hållbart samhälle.
Bidraget har koppling till Mälardalens högskolan (alumn), Uppsala universitet (alumn), Västerås & Mariefred
Vad är det unika med idén som ni tror gjort att ni blivit nominerade?
- Det unika med affärsidén är att den bygger på ett gammalt förhållningssätt men använder sig av ny, innovativ teknik. Förr i tiden hjälptes människor åt och samordnade transporter för att det inte fanns tillräckligt med resurser. Idag har det blivit allt viktigare igen, för att vi måste spara in på resurser och minska vår miljöpåverkan på jorden. Ju mer tjänsten används, ju större kostnadsbesparingar och vinster för miljön, säger Tobias Forngren på Gofreel.
Vad skulle en vinst i Venture Cup betyda?
- En vinst för oss skulle vara ovärderlig. En vinst innebär att vi skulle kunna realisera idén inom en rimlig framtid. Dessutom är det en enormt fin möjlighet för publicitet så att fler kan få kännedom om tjänsten, säger Tobias Forngren på Gofreel.
Kategori Webb, Mjukvara & Media
Cirqle
Alexander Gylemo, Anton Lejon, Niklas Nilsson & Alexander Hedin
Cirqle handlar om att donera kläder och bli belönad för det. Det är en app som motiverar konsumenter, företag och organisationer att samarbeta mot en mer hållbar konsumtion, genom att guida människor till ideella organisationer och klädbutiker som tar emot kläder samt genom att förmedla erbjudanden från klädmärken efter att kläder lämnats in.
Bidraget har koppling till Högskolan i Gävle, Södertörns högskola, Lunds universitet (alumn) och Stockholm
Vad är det unika med idén som ni tror gjort att ni blivit nominerade?
- Vi tror att en stor anledning till att Cirqle blivit nominerat är att tjänsten ligger rätt i tiden och på ett innovativt och belönande sätt bidrar till slingan mellan köp och återföring av kläder, något som vi ser behövs i dagens cirkulära ekonomi.
Hur kom ni på affärsidén?
- Från början var Cirqle en köp- och säljapp som möjliggjorde att köpa, sälja, skänka bort och återvinna alla typer av vardagssaker, utan några uppläggningsavgifter. Tanken var god, men projektet blev svårhanterat samtidigt som vi under tiden lärde oss om de enorma mängder kläder som handlas och slutligen slängs i soporna varje år i Sverige. Vi började efter en tid tänka om konceptet, och kort därefter handlade Cirqle istället om att underlätta för att göra sig av med oönskade kläder på ett mer miljövänligt och motiverande sätt och för det bli belönad, säger Cirqle.
Earn'd it (vann sin kategori i moment affärsidé i Venture cup tidigare under hösten 2014)
Max Gabriel, Adrian Giacalone, Marcus Padmo Jörgensen, Max Johansson & Jens Ohring
Earn’d it är morgondagens helt mobila marknadsföringsplattform för dagligvaror och har genom sin lösning skapat unika incitament hos konsumenterna att självmant engagera sig i marknadsföring från olika varumärken. Earn’d it skapar starkare relationer mellan varumärke och konsument genom att erbjuda personlig och effektiv marknadsföring.
Bidraget har koppling till Linköpings universitet
Vad är det unika med idén som ni tror gjort att ni blivit nominerade?
- Vi kan erbjuda företag som levererar till dagligvaruhandeln helt nya insikter kring konsumenterna som de idag inte kan få tag på, säger Earnd’it.
Vad skulle en vinst i Venture Cup betyda?
- Det skulle självklart vara extremt kul! Vi har slitit mycket det senaste året och det är skönt att få en ökad bekräftelse och intresse för vår verksamhet. Framförallt värderar vi de kontakter vi kan binda till oss under Venture Cup, säger Earn’d it.
Ämnen
Kategorier
- affärsidéer
- affärsplan
- entreprenörskap
- framtidstro
- företagande
- innovation
- innovativa affärsidéer
- Inspiration
- nya affärsidéer
- tillväxtföretag
- Venture cup
- venture
- cup
- linköping
- kth
- handels
- kungliga tekniska högskolan
- handelshögskolan
- linköpings universitet
- svamp
- miljö
- transporter
- mode
- dubai
- app
- ostronskivling
- sår
- bakterie
- västerås
- mariefred
- skellefteå
- hydralik
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se