Gå direkt till innehåll
Från forskning till affärsidé. Teamet från Uppsala Universitet vinner entreprenörstävlingen Venture Cup Öst

Pressmeddelande -

Från forskning till affärsidé. Teamet från Uppsala Universitet vinner entreprenörstävlingen Venture Cup Öst

Under torsdagskvällen korades östra Sveriges nästa tillväxtföretag på regionfinalen av Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. Disruptive Materials blev totalvinnare av Venture Cup Öst och har med sitt forskningsresultat slagit världsrekord i fuktupptagningsförmåga och kommer med sitt kommande företag applicera sin produkt inom flera olika områden. 

Nästan 200 människor var samlade på Bryggarsalen i Stockholm för att vara på plats när Östsveriges nästa tillväxtföretag korades. Det bjöds på inspiration, mingel, nätverkande och kvällens höjdpunkt var prisutdelningen för de bästa bidragen i Venture Cup Öst. Affärsidéerna sträckte sig genom flera olika områden och bland vinnarna finner vi bland annat programmeringspel för barn, en lösning för att enklare ta hand om sitt avfall hemma och utveckling av gymnasieleverns inlärningsprocess.

Totalvinnarna av Venture Cup Öst, Disruptive Materials, ser fram emot att ta det fantastiska materialet till marknaden. Personerna bakom företaget är Björn Lindh, Sara Frykstrand, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme och Mattias Karls.

Juryns motivering till vinsten lyder:

Med en mycket välskriven och genomtänkt affärsplan, ett oerhört proffsigt team och ett smart koncept har denna affärsidé stor potential att nå en internationell marknad.

Venture Cup Öst fick in många bidrag till höstens tävlingsomgång och efter ett noggrant juryarbete togs åtta nominerade bidrag fram, två stycken i varje kategori. Under veckan fick de nominerade pitcha för Venture Cups jury en sista gång. Juryn består av ett 20-tal experter inom olika områden. Därefter valdes en vinnare i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media och av kategorivinnarna valdes en totalvinnare av Venture Cup Öst. På regionfinalen belönades varje kategorivinnare med 25 000 kronor och totalvinnaren kammade hem ytterligare 100 000 kronor. Dessa pengar ska vara till stöd för fortsatt utveckling av affärsidén. Nu har alla vinnare möjlighet att gå vidare till Sverigefinalen som går av stapeln i juni 2014.

Venture Cup Östs tävlingsansvarig Nariman Pishdar ser tydliga framgångsfaktorer bland de tävlande.

”En tydlig trend som vi sett under hösten är att allt fler entreprenörer går ut och testar sina idéer mot kund genom att prata med dem, observera och analysera dem. Framförallt syns det bland de nominerade vilket ger en styrka i deras affärsidéer.”  

____


Pristagare Venture Cup Öst hösten 2013

Totalvinnare och vinnare i kategori Life Science & Teknik

Disruptive Materials - 125 000 kr
Björn Lindh, Sara Frykstrand, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme & Mattias Karls
- Uppsala Universitet

Motivering löd:
“Med en mycket välskriven och genomtänkt affärsplan, ett oerhört proffsigt team och ett smart koncept har denna affärsidé stor potential att nå en internationell marknad.”

Upsalite™ is a sensational material with world record breaking features. Upsalite™ took the world by storm with 500+ media articles and 2000+ customer requests. The extreme moisture adsorption and huge area surface (800 m2/g) makes it the hottest material in the drying, as well as in the pharma industry. Disruptive Materials is the world class team formed to make Upsalite™ into a world success.


Kategori Människa & Samhälle

Kalle Kodare - 25 000 kr
Sanna Nilsson & Lovisa Levin
- Hyper Island

Motivering löd:
“Med en rak och tydlig affärsidé har dom skapat nya produkter för en växande marknad. Teamet visar på kreativitet och har en tydlig plan för hur de ska lyckas.”

Kalle Kodare är ett initiativ för att introducera programmeringsspråk till barn i en ung ålder. Det började med en e-bok om HTML och idag utvecklas en app för 2014. Idag så föds barn med teknik i handen men det finns generellt väldigt lite förståelse om hur denna tekniken fungerar. När vi lever i en extremt digitaliserad värld, varför inte lära våra barn att skapa snarare än att använda?


Kategori Miljö & Energi

ReEasy - 25 000 kr
Mona Svensson Puhakka

Motivering löd:
“Det är en intressant och spännande idé som ligger helt rätt i tiden. Det finns en väldigt stor förståelse för kundernas situation och behov samt en professionellt skriven affärsplan.”

ReEasy erbjuder smarta, effektiva och snygga lösningar för att hantera det ökande flödet av produkter i hemmet som ska återvinnas - som glas, metall, kartong, plast och textil. Eller återanvändas t.ex. barnkläder. Så att du kan få en enklare och miljövänligare vardag.


Kategori Webb, Mjukvara & Media

Pluggaonline - 25 000 kr
Love Janevall, David Wennström, Kevin Kholodov, Andreas Lundblad & Niclas Åhdén
- Kungliga Tekniska Högskolan & Handelshögskolan i Stockholm

Motiveringen löd:
“Med ett intressant koncept har de skapat en viktig produkt. Den välskrivna affärsplanen tillsammans med rätt kompetens skapar förutsättningar för stora framgångar.”

Affärsidé: att med webbtjänsten Pluggaonline ge enkla möjligheter att tillgängliggöra utbildning. Tjänstens främsta funktion ger användare inom skola och företag möjlighet att spela in, redigera och publicera presentationer i filmformat, direkt på webbtjänsten. Med Pluggaonline som verktyg ska utbildning kunna samlas och tas del av i obegränsad mängd utifrån varje enskilt undervisningsbehov.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt