Gå direkt till innehåll
Sara Serray har tidigare tävlat i Venture Cups IDEA och STARTUP tävling och för drygt en månad sedan pitchade hon sitt bolag i Draknästet.
Sara Serray har tidigare tävlat i Venture Cups IDEA och STARTUP tävling och för drygt en månad sedan pitchade hon sitt bolag i Draknästet.

Pressmeddelande -

Från Venture Cup till Draknästet, nu berättar Sara om sin succé resa!

"Förlåt om jag smaskar, jag äter Wellibites samtidigt" skrattar Sara innan hon börjar på den berättelse som ska komma att sammanfatta hennes sagolika entreprenörsresa. Precis som flera av Venture Cups alumner medverkade även Sara i årets säsong av Draknästet och hon syntes redan i det första avsnittet den 19 augusti. Sara Serray är både tidigare Venture Cup ambassadör samt tävlings-alumn och under en telefonintervju berättade hon med glädje hur bla Venture Cup hjälpt henne på vägen att skapa det bolag Wellibites är idag.

Idén till det som skulle bli Wellibites kom till redan under Saras karriär som apotekare och kostrådgivare. Insikten i att marknaden saknade ett nyttigt och gott alternativ till vanligt godis ledde till att hon tog saken i egna händer. Med hjälp av sin systerdotter som agerat provsmakare hade Sara tillslut en Wellibites produkt som var bra nog att testas på marknaden. I samma veva fick Sara upp ögonen för Venture Cup och förutom att tävla i både IDEA och STARTUP var Sara även Venture Cup ambassadör under något år. Hon studerade även kursen Affärsplanering som Venture Cup arrangerar i region väst, en kurs hon tyckte var så givande att hon även gick på några av hennes favoritföreläsningar även nästkommande kurstillfälle.

"Eftersom jag var den som ofta var på Venture Cups evenemang och föreläsningar fick jag förfrågan av Madelene Näslund (regionchef Väst) om att vara ambassadör för Venture Cup. Som ambassadör medverkade jag på Venture Cups evenemang som en slags funktionär och förutom att det var väldigt roligt så lärde jag mig otroligt mycket om entreprenörskap och fick tillgång till ett fantastiskt nätverk. Tävlandet i IDEA och STARTUP minns jag också som roligt med mycket givande feedback." - Sara Serray.

Något år senare, i maj 2018, startade Sara sitt bolag Wellibites och hade redan inom tre månader flera kunder. Bara 5 månader senare var Saras produkter centrallistade hela centrallagret för dagligvaruhandeln och alla apotek i hela Sverige (något som är väldigt ovanligt för nyetablerade bolag). Sedan 2019 finns Wellibites även att köpa på de flesta större kedjor i Norge och sedan 2020 finns Saras produkter också på alla 7-Eleven och Pressbyrå-butiker i hela Sverige. Från att först ha googlat sig till hur man startar bolag har Sara på bara fyra år sålt större delen av sitt miljonbolag till börsnoterade Humle Group. Men att sammanfatta Saras och Wellibites framgång i ett enda stycke ger inte hennes entreprenörsresa rättvisa.

"Jag har fått lära mig allt på vägen och eftersom jag varit helt själv har jag fått hantera stor press och många stora frågor samtidigt. Att samarbeta med 'jättarna' inom dagligvaruhandeln har t ex inneburit att ständigt leverera och aldrig kunna slappna av pga risken att väljas bort som leverantör".

Sara jobbade som mest 16 timmar per dygn tre år i sträck och det är först nu flera år efter att bolaget startade som Saras arbetsdagar är något kortare. Men Sara har inte bara satsat sin fritid och därmed under flera år tvingats välja bort umgänge med vänner och familj, hon har även satsat sig eget hem och sin ekonomi.

"Jag sålde min lägenhet för att satsa på detta och sa såklart upp mig från en fast anställning. Jag har lagt all min vakna tid på Wellibites, vilket varit väldigt roligt och gett mycket energi, men det har också varit uppoffrande".

Vi ställer frågan 'vad som motiverat Sara' att kämpa på under alla år och svaret är inte pengar.

"Det är definitivt passionen! Jag har levt utan lön i två år och jag vet att det inte är pengar som i slutändan gör att du mår bra, utan att man får göra något man tycker är kul och som ger ett värde. Mitt stora 'why' - varför jag gör det här - är för att förbättra världen och få bukt med våra globala hälsoproblem".

Den 19 augusti stod Sara framför Drakarna Lena Apler, Jacob De Geer, Sara Wimmercranz, Shervin Razani och Jonas Eriksson och det uppstod en ovanlig "Drakkamp" när Sara pitchade sitt bolag. Sara var inne i nästet dubbelt så länge än vad som var tillåtet och hon hade hela tre olika bud att ta ställning till. Efter en lång överläggning mellan fyra av Drakarna godkände hon slutligen deras erbjudande om fyra miljoner i investering.

"Det var jättekul och spännande att vara med i en sådan proffsig produktion. Jag var ganska nervös när jag gick nedför trappan men det släppte fort. Det var mycket att ta ställning till men efteråt var jag i extas."

Sara har på bara några år gått från att koka det första Wellibites produkterna i sitt eget kök och tävla i Venture Cups IDEA och STARTUP tävling till att driva ett bolag som omsätter tiotals miljoner. Sara själv hoppas att hennes resa kan inspirera andra entreprenörer att våga ta chansen.

"Jag har fått så mycket inspiration från andra och nu vill jag gärna ge den inspirationen tillbaka", säger Sara.

Saras Serray's medverkan i Draknästet går att se på SVT Play och den som vill beställa hennes Wellibites produkter kan besöka www.wellibites.com.

Ämnen


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt