Gå direkt till innehåll
8 unika affärsidéer sätter Göteborg på Startup kartan!

Pressmeddelande -

8 unika affärsidéer sätter Göteborg på Startup kartan!

Göteborg bubblar av schyssta idéer. Det står tydligt när det drar ihop sig för Regionfinal i Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. Nu presenteras åtta nominerade entreprenörsteam, som gör upp om segern på finalen den 10 december.

Teamen tävlar i kategorierna Människa & Samhälle, Life Science & Teknik, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media. Samtliga kategorivinnare belönas med 20 000 kronor. Av dessa vinnare utses sedan en totalvinnare som går hem med sammanlagt 100 000 kronor att utveckla sin idé med.

Affärsidéen Swift formades av vännerna, Isaiah Piamonte, Stefan Lekovic, Mikael Markai och Jared Piamonte när de satt och diskuterade huruvida de ska byta namn och efternamn för att öka deras chanser att bli anställd då många av deras vänner har blivit utsatta för diskriminering.

En ”glödlampa” tändes till och vi alla insåg problemet, och bollade vidare på lösningar. Som nu har formats sig till vad vi kallar för SWIFT säger företagets VD Stefan Lekovic.

Swift är en digital jobbportal med fokus på jämställdhet. Genom en integrerad matchningsalgoritm matchas arbetsgivare med de mest optimala kandidaterna, likaså arbetssökande med jobbannonser inom deras kompetensområden. Jobbsökningsprocessen förenklas för arbetssökande, samt optimerar utvärderingen av kandidater för arbetsgivare. Du som sökande är sökbar endast genom dina erfarenheter och kunskaper då arbetsgivaren kan inte se kön, ursprung eller ålder.

I Sverige opereras upp till 100 000 personer årligen för ett diskbråck i ländryggen. Lazarus Therapeutics har utvecklat den första självadministrerbara medicinen för grav diskbråck.

– Idén har en stor potential att hjälpa människor världen över. Operation är ett dyrt alternativ för både patient och samhälle och förknippas dessutom av många med både smärta och komplikationer. Vi kan erbjuda världens första medicinska lösning för grav diskbråck som faktiskt får bråcket att krympa. Detta upplever vi vara både värdefullt och unikt säger företagets VD Charlotte von Numers.

I dag lever mer än en miljard människor i utvecklingsländer i så kallad energifattigdom. De förlitar sig på fossila bränslen för el och ljus. TRINE är ett impact fin-tech startup grundat 2015 med vision att lösa detta problem. Bolaget som deltar i Chalmers Ventures acceleratorprogram i Göteborg utvecklar en unik crowdinvesterings plattform som sammanför kapital från enskilda individer i västvärlden med solenergiprojekt i utvecklingsländer. Som kund investerar du i specifika solenergiprojekt och får återbetalning genom försäljning av el.

En god affär med återbäring samt enorm social och miljöpåverkan

- TRINE har som mål att erbjuda människor över hela Europa möjligheten att investera i hållbara solenergi-projekt genom vår plattform. Vi har som mål att om 5 år ha gett 3 miljoner människor tillgång till ren elektricitet. Vi bygger långsiktiga relationer med våra solentreprenörer på plats runt omkring i världen, säger företagets VD Sam Manaberi


----

Här är alla nominerade i Venture Cup Väst

Miljö & Energi / Energy & Environment

Epishine
Jonas Karles och Emma Woxlin

Epishine erbjuder semitransparenta organiska solceller tryckta på PET-plast vilket gör att tillverkningskostnaden blir upp till tio gånger lägre jämfört med dagens solceller. Solcellerna innehåller inga metaller och energiåterbetalningstiden är endast en vecka. Vår första marknad är glasfasader där solcellerna både minskar värmeinstrålningen och genererar lokalt producerad el för kylsystemet.

Trine
Sam Manaberi, Andreas Lehner, Christian Genne, ChristofferFalsen, Hanna Lindquist

TRINE har som mål att erbjuda människor över hela Europa möjligheten att investera i hållbara solenergi-projekt genom vår plattform. Vi har som mål att om 5 år ha gett 3 miljoner människor tillgång till ren elektricitet. Vi bygger långsiktiga relationer med våra solentreprenörer på plats runt omkring i världen.

Life Science & Teknik / Life science & Technique

Cetect
Evelina Wängberg, Joakim Olsson

Bioetanol är ett flytande, icke-fossilt bränsle som kan ersätta eller komplettera bensin och diesel som drivmedel. I framställningsprocessen används jäst, vilket är den begränsande faktorn i etanolproduktion då jäst är en levande mikroorganism som i hög grad påverkas av yttre faktorer. Cetects erbjudande möjliggör användning av en jäst som är starkare och därmed mer tålig mot de stressfaktorer jästcellerna utsätts för under bioetanolframställning.

Lazarus Therapeutics
Charlotte von Numers, Paola Jo, Robert Smolander

Lazarus Therapeutics utvecklar den första självadministrerabara medicinen för grav diskbråck. Målet är att framtidens patienter ska kunna behandla sig själva i hemmets trygga vrå och därmed undviker dagens månadslånga köande till operationsbordet. Behandlingens fördelar sträcker sig även bortom patienten.

Webb, Mjukvara & Media / Web, Software & Media

Global Connect
Mattias Hansson, Peter Lindberg, Jörgen Steijer, Nusret Haliti, Per Gunningberg ,Eric Lagier Stefan Öberg

Global Connects patentskyddade Over The Top tjänst Travelling Messaging System är ett nytt sätt att nyttja mobilnätet och kan ersätta mobiloperatörernas data och SMS tjänster. TMS kommer att marknadsföras mot uppkopplade bilar, cargo tracking, M2M och IoT (Internet of Things).
Fördelarna med TMS: 1) halverad kostnad och helt utan några roamingavgifter 2) mycket bättre tillförlitlighet

Swey
Patrik Gargolinski, Amir Khodajari, Magnus Sandin, Richard Skärby

Vi ville helt enkelt veta varför ett så pass förekommande inslag i våra liv som att besöka en nattklubb kunde resultera i en så mödosam process av att finna ”rätt plats vid rätt tillfälle”. Stämningen på klubbar är ständigt föränderliga och oftast gäller det att på måfå pricka rätt för att optimera en utekväll. På så vis uppkom idén om att i realtid låta allmänheten uppmärksamma sin omgivning om hur kvällen ter sig på en specifik plats. En kompass i det förvirrande vimlet helt enkelt.

Människa & Samhälle / People & Society

Orbita Line

Kirill Blazhko Orbita Line is a massive smart mobility bus service for small cities. It is a life-changer for low- and medium-income families, because it is cheap and does not require any subsidies from the city budget. Any city can become a smart city for free

Swift

Isaiah Piamonte, Stefan Lekovic, Mikael Markai, Jared Piamonte

En digital jobbportal med fokus på jämställdhet. Genom en integrerad matchningsalgoritm matchas arbetsgivare med de mest optimala kandidaterna, likaså arbetssökande med jobbannonser inom deras kompetensområden. Jobbsökningsprocessen förenklas för arbetssökande, samt optimerar utvärderingen av kandidater för arbetsgivare


Anam Cara Ardeshir

Marknads - och Evenemangsansvarig

Kontakt anamcara.ardeshir@venturecup.se
Venture Cup Väst
Lindholmspiren 3
Box 8077
Göteborg, SE - 40278

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt