Gå direkt till innehåll
Hållbar utveckling i fokus när vinnarna korades på Venture Cups första digitala Sverigefinal!

Pressmeddelande -

Hållbar utveckling i fokus när vinnarna korades på Venture Cups första digitala Sverigefinal!

Årets vinnare i Venture Cups Sverigefinal 2020 korades under tisdagseftermiddagen när sverigefinalen för första gången livesändes digitalt. Årets finalister har genom tävlingen imponerat på juryn och finalens mest ärofyllda pris Startup of the Year tilldelades PlasticFri som även kammade hem priset Impact Maker.

För första gången någonsin arrangerades Sverigefinalen digitalt och livesändes från SEB’s nya studio i Stockholm med hjälp av Trippus Solutions. Underhöll och modererade gjorde Jonathan Rudman, VD för Emax. Med på länk fanns samtliga regioner som hade samlat sina finalister, jury och andra personer i nätverket i lokala greenrooms för att tillsammans titta på finalen och få möjlighet att nätverka. Allt givetvis corona säkrat!

De priser som delades ut var Startup of the Year, Game Changer, Impact Maker, Beyond Academic, Best Traction och Publikens Pris. Nytt för i år var även utdelning av ESA BICs Rymdpriset. Ett pris som delas ut till innovationer vars teknik och produkter används i rymden eller har koppling till rymden men vars användning appliceras på jorden.

- I och med årets lyckade digitala Sverigefinal blir det ännu tydligare att vi, tillsammans med våra partners och nätverk, har kapacitet att fortsätta driva vår verksamhet trots rådande läge. Det gör att vi kan fortsätta stötta morgondagens entreprenörer och ge dem förutsättning att utvecklas till tillväxtföretag, säger Alexandra Björk, VD för Venture Cup.

Årets finalister har verkligen imponerat genom tävlingen och har presenterat banbrytande lösningar på utmaningar inom olika branscher. Sverigejuryn med representanter från näringslivet så som Tuva Palm, Deborah Lygonis och Arash Gilan m.fl., samtliga med imponerande bakgrund och erfarenheter, hade en lång och intressant överläggning för att tillslut få fram vinnarna.

- I år kan man se tre tydliga trender, det handlar om att rädda miljön, om att rädda liv och att AI har gjort sitt intåg i smarta coola lösningar. Alla de bidrag som varit med och tävlat har resulterat i att vi fått ut mycket mer mogna embryon, man har tvingats att finslipa sin affärsidé, ställts inför svåra frågor och ompröva sina ideér. Initiativet med Venture Cup innebär att vi får ut många fler företag på marknaden, säger ordförande Christian Lauritzen.

Juryns motivering till Årets Startup of the Year, PlasticFri lyder:

“Genom att ta sig an en avgörande framtidsfråga med världsomspännande problematik utmanar teamet stora aktörer med en enkel lösning. Juryn uppskattar bolagets sätt att ta sig an problemet på ett nytänkande sätt. Genom att nyttja existerande resurser och erbjuda ett enkelt alternativ till en av våra vanligaste produkter kommer påverkan att vara både lokal och global.”

Övriga vinnare i årets upplaga av Sverigefinalen:

Game changer 2020: Plocka

“Genom att skapa effektiv resursanvändning kan bolaget förändra vårt förhållningssätt till miljön. Tack vare teamets lösning skapas större träffsäkerhet och precision vilket adresserar hållbarhetsfrågor som onödiga transporter och produktion. Med en enkel process möjliggör de att alla har tillgång till naturens guld.”

Impact Maker 2020: PlasticFri

“Genom att ta sig an en av vår tids största miljöutmaningar ser juryn stor potential som kan ge nya affärsmöjligheter och skapa positiv global inverkan. Med denna lösning belyser teamet flera hållbarhetsaspekter och underlättar för framtida generationer att göra kloka val i vardagen. Lösningen är kreativ och genomsyras av ett cirkulärt tänk då den gör en restprodukt till en tillgång.”

Beyond Academic 2020: Alpha Therapy Solutions

“Teknologin utmanar gamla mönster och möter det stora behovet och efterfrågan av nya, effektiva och skonsamma metoder vilket förbättrar många led i processen som kan förändra en hel bransch. Med en djup förankring i akademin och med gedigen forskning bakom sig ser juryn att teknologin med stor sannolikhet kan appliceras utanför akademiska sammanhang. Juryn ser fram emot att följa bolaget och spår en strålande framtid för teamet.”

Best Traction 2020: Rider’s Position Coach

“Teamet har i ett tidigt skede skapat ett stort intresse för sin produkt och lyckats attrahera kunder redan innan de nått marknaden. Produkten är ett bevis på att teknik kan vara till stor nytta för både användare och utövare på många områden. Bolaget har en stor internationell arena med köpstarka kunder som kan ta dem till nästa nivå.”


Rymdpriset 2020: Norbite

“Teamet presenterar ett skalbart och genomtänkt koncept med god potential och som ger samhället en chans att bli mer nytänkande. På ett kreativt sätt gör teamet en restprodukt till en energikälla och ger stora möjligheter för vår framtid i rymden såväl som vårt fortsatta liv här på jorden. Genom att använda sig av fjärilar som äter plast produceras ett högkvalitativt protein, fett och fibrer som kan användas som mat under längre rymdresor. Juryn ser att lösningen har potential till att ge en positiv inverkan på miljöproblemet vi har här på jorden.”

Publikens Pris 2020: Rider’s Position Coach

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt