Gå direkt till innehåll
Här är Norra Sveriges mest lovande affärsidéer

Pressmeddelande -

Här är Norra Sveriges mest lovande affärsidéer

Ellinor Emilsson, Albin Lindberg & Josefin Blomberg, KranPlan. Foto: Nicklas Sundström

Ett revolutionerande verktyg för hälsoövervakning och diagnostisering, ett kalkylprogram för kreditbeslut och en digital plattform som kopplar samman människor i nöd med volontärer. Dessa är några av Norra Sveriges mest lovande affärsidéer som nominerats till regionfinalen i Venture Cup och har chans att kamma hem 100 000 kronor.

Att Norra Sverige levererar många bra affärsidéer, det står tydligt när det närmar sig regionfinal i Sveriges ledande tävling för affärsidéer. Juryn har haft ett tufft jobb att utse vilka idéer som är allra vassast och som får tävla vidare i Venture Cup. Hillevi Lindelöf, Regionchef på Venture Cup Nord är imponerad över höjden på årets affärsidéer och ser med spänning fram emot avgörandet på regionfinalen i Umeå den 12 maj.
– Alla idéer ligger i framkant och har stor tillväxtpotential. Det ska blir spännande att följa vilka som tillslut står som vinnare, säger Hillevi Lindelöf.

Bland de nominerade idéerna hittar vi Community Sos, en digital plattform som kan vara till hjälp för kommuner i arbetet med flyktingkrisen. Bakom Community Sos står Jérôme Cezac, Ambra Trotto och Stina Haglund som alla har koppling till Umeå universitet.
– Community Sos är en digital plattform som förenar människor i behov av hjälp med medborgare, icke-statliga organisationer och kommuner. På kort sikt bygger vi plattformen för att kunna hjälpa kommuner att hantera flyktingkrisen, men på lång sikt kan det vara lösningen på andra typer av kriser, säger Jérôme Cezac.

En annan idé som tävlar vidare är Service Node, ett verktyg för digitalisering av pappersdokumentation för utrustning och tjänster inom service och underhåll. Johannes Nylund, som ligger bakom Service Node fick idén när han jobbade med att sälja hisstelefoner.
– Jag såg hur opraktiskt det var för hisstekniker att förlita sig på pappersmanualer och servicekort. Tanken kom att skapa en lösning för att digitalisera denna information och skapa en rad fördelar för både fastighetsägare, serviceföretag och kund i samma vända, säger Johannes Nylund.

Nominerade är även Smartphone Diagnostic Biochip, ett verktyg som ger detaljerad data om en människas eller djurs hälsotillstånd. Idéen ställs i finalen mot KranPlan, en app för kontroll, kösystem och kommunikation vid krananvändning på byggarbetsplatser. Vidare i tävlingen är även SkogsCALC, ett kalkylprogram för kreditbeslut, samt Yamzu esport, en plattform för turneringar i e-sport. Bidragen tävlar i kategorierna Människa & Samhälle, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media. Samtliga kategorivinnare belönas med 20 000 kronor och en av dessa utses till totalvinnare och går hem med sammanlagt 100 000 kronor.
 Att vinna skulle innebära väldigt mycket både ekonomisk och som bekräftelse på att mitt företag har potential att lyckas där ute. Det skulle vara en boost för hela företaget, avslutar Johannes Nylund, grundare av Service Node.

Den 12 maj på Sliperiet i Umeå avgörs vilka idéer som vinner i Venture Cup Nord. Finalkvällen är öppen för allmänheten och bjuder utöver prisutdelning på mingel, underhållning och inspirationsföreläsningar. Anmälan sker på www.venturecup.se/regionfinal/nord/


Nominerade bidrag i Venture Cup Nord våren 2016

Nominerade i kategorin Life Science & Teknik

KranPlan
Albin Lindberg, Josefin Blomberg & Ellinor Emilsson, Luleå.
Teamet har koppling till Luleå Tekniska Universitet.
KranPlan är ett serviceerbjudande till kranuthyrningsföretag i form av en app för kontroll, kösystem och kommunikation för en effektivare krananvändning och ett bättre flöde i byggproduktionen varje dag. Vi ser att byggprocessen kan förbättras avsevärt genom en god planering och kommunikation med kranen och kranföraren.

Smartphone Diagnostic Biochip
Xueen Jia, Thomas Wågberg & John Berge, Umeå.
Teamet har koppling till Umeå universitet.
SDB is a remote body fluid monitoring platform by which you can easily access detailed information about the health status of humans or animals at molecular level, cloud manage the health data, empowering your doctor or the veterinarian to remotely monitor and improve the care by an optimization of the treatment. It is a revolutionary health monitoring and diagnostic device based on microfluidics and nanotechnology, simple to use, high sensitive, low cost and mobile compatible.

Nominerade i kategorin Människa & Samhälle

Community Sos
Jérôme Cezac, Ambra Trotto & Stina Haglund, Umeå.
Teamet har koppling till Umeå universitet.
Our concept aims at connecting people in need of help with volunteers after a man-made or a natural disaster. It is a web social platform, accessible on computers and smartphone, which channels the help that people wants to give, to meet the particular needs of individuals that seeks help, by connecting people in needs with citizen, NGO and municipalities.

SkogsCALC
Sara Nilsson, Storuman.
Teamet har koppling till Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.Skogen finns där ute, träd av olika sorter och storlekar. Du vill köpa den och frågar banken om ett lån. Vad är då skogen värd och hur kommer den att kunna betala lånets räntor? Med SkogsCALC kan banktjänstemannen snabbt, korrekt och enkelt ge dig ett svar.

Nominerade i kategorin Webb, Mjukvara & Media

Yamzu Esport
Asiad Majeed & Pontus Mella, Luleå och Hristiyan Nikolov, Bulgarien.
Teamet har koppling till Luleå Tekniska Universitet.
Yamzu is an automated esports tournament platform where gamers of every skill level can create or participate in events for free or cash.

Service Node
Johannes Nylund, Umeå.
Servicenode digitaliserar pappersdokumentation för utrustning och tjänster inom service och underhåll. Istället för papper sätts en smart servicenod upp på platsen där underhåll utförs. Servicenoden läses av i samband med utfört arbete med hjälp av en smartphone; nu vet både köparen av service och serviceföretag att jobbet är utfört; vem som utförde det; vad som gjordes; vart det gjordes och när det gjordes. Utföraren får även tillgång till manualer och annan viktigt information via servicenoden. Allt utfört arbete spåras i realtid från vårt smarta webbgränssnitt. Aldrig mer några frågetecken på om jobbet är utfört.

Frågor hänvisas till:

Frida Hagdahl
Marknads- & Evenemangsansvarig, Venture Cup Nord
frida.hagdahl@venturecup.se
070-254 48 47

Här kan du läsa om nominerade i alla regioner: http://www.venturecup.se/nominerade-2016/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt