Gå direkt till innehåll
Eduard Chernyshov &  Johan Bruce, grundare Hulder
Eduard Chernyshov & Johan Bruce, grundare Hulder

Pressmeddelande -

Idén som kan rädda skogen, innan det är för sent

Hulder möjliggör övervakning av Granbarkborrens svärmning i realtid och och kan därmed rädda fler träd från en säker död. Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på våra granskogar idag, den gynnas av värme samtidigt som varmt och torrt väder stressar granarna som får svårare att stå emot angreppen. Metoderna som finns idag för att bekämpa insekten gör det inte möjligt att rädda trädet innan skadan hunnit ske.

Hulder är en IoT-enhet som gör att skogen börjar prata genom att koppla upp den mot deras platform. Denna enhet analyserar svärmningar och klimatdata och detta kan sedan visas på distans via Hulder.se. Där ska kunden kunna se när, var och vilken orsak som skapat svärmningarna och kan då placera skogspersonal där störst behov finns. Teamet ser en starkt utökad mängd tjänster inom IoT-området och säger sig bestämt att finnas med som en av dessa tjänster.

Hulder har under hösten varit med och tävlat i Venture Cups tävling IDEA och är en av tjugo idéer som tagit plats på Venture Cups årliga Topp20 lista av Sveriges bästa affärsidéer 2021.

Idén startade under Johan Bruce och Eduard Chernyshov's studietid. Efter flera samtal om hur stort problemet med Granbarkborrar är och vilka utmaningar det orsakar ur ett hållbarhetsperspektiv, bestämde de sig för att bidra i kampen mot hotet! Med sina kunskaper inom programmering, produktutveckling och CAD-modellering har det nu resulterat i en IoT-enhet som används skarpt i fält.
Namnet Hulder är en engelsk översättning av ett skogsväsen från nordisk folktro. 'Hon härstammade i naturen där hon förförde män och tog med dem in i skogen, väl infångade släppte hon aldrig taget om sitt byte.'

Under 2022 kommer bolaget genomföra ett storskaligt test av Hulder-enheter över hela Sverige. De kommer satsa på att utveckla projektet med fler resurser för bygga ett vinstdrivande företag för att i sin tur skapa en mer hållbar framtid. 

Vad innebär en plats på Venture Cups Topp20-lista för er?
"Vi har lagt ner många sena kvällar och nätter på utveckling av detta projekt. Genom att hamna på Topp20 skapas en härlig känsla hos oss att vi är på rätt väg samt att andra utanför vårt projekt tycker Hulder är lika spännande som oss!"

Pris: Topp20 - IDEA 2021 region syd
Idé: Hulder
Team: Johan Bruce och Eduard Chernyshov

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll