Pressmeddelande -
Innovativ och patenterad lösning för miljövänligare och mer kostnadseffektiv vindkraft vinnare i Venture Cup
En teknik som kan revolutionera vindkraftsindustrin genom att både spara pengar för de som bygger vindkraftverken och spara på miljön där de skall placeras föll Venture Cups jury i smaken. Idén tog vinnarna Erigovis hela vägen till seger i Venture Cups tävlingskategori “Miljö & Energi” på Venture Cups nationella Sverigefinal.
Juryns motivering till att det var Erigovis som vann det ärofyllda priset på 25 000 kr i prispengar, konsulttjänster från Vinge samt biljetter till The Conference var följande: Erbjuder marknaden en vara som både låter kunden spara på allas vår moders jord och deras plånbok. Bidraget kommer husera på en attraktiv och uppåtgående marknad utan konkurrenter i sikte.
Erigovis är ett helt nytt innovativt sätt gällande konstruktion, produktion samt logistiska fördelar för vindkraftverk. Bakom idén står Patrik von Ahn, Magnus Ödling, Roger Angerstig och Sten Wigert från Örnsköldsvik. Idén växte fram i en gemensam konsultverksamhet som tre av bidragets grundare driver tillsammans. De har under arbetet fått väldigt bra stöd av Energimyndigheten.
- Jag är säker på att det kommer revolutionera vindkraftsbranschen och skapa nya förutsättningar för en konservativ bransch. Tekniken är inte ny utan den har funnits länge inom andra branscher, vi har tagit den till vår bransch och patenterat den. Idén går ut på att man bygger nerifrån och upp, med hjälp av en domkraft. En stor fördel med Erigovis är att man inte behöver bygga stora vägar genom skogen för att kunna montera vindkraftverken längre. I Norrland till exempel störs ofta renskötseln och djurlivet när vindkraftverk skall byggas då man mer eller mindre måste bygga en E4 genom skogen, säger Patrik von Ahn.
För att lyckas med sin satsning har Erigovis knutit till sig ett starkt team av ekonomer och affärsutvecklare. Med i teamet finns bland annat f.d. hockeyspelaren Peter Forsberg som är affärsutvecklare i Erigovis.
- För mig är det viktigt att satsa framåt, att ha förmånen att driva på nytänkandet som Erigovis har känns helt rätt. För mig är det viktigt att bidra till förnyelsen och utvecklingen av näringslivet i Örnsköldsviksregionen, att ta till vara den tradition av innovation och entreprenörskap som format såväl företagen som ishockeyn, säger Peter Forsberg.
Kategorin Miljö & Energi premierar affärsidéer som bidrar till förbättrade processer och produkter inom energi och miljö området. Totalt lämnades 469 affärsidéer in till Venture Cup under våren 2013 och sammanlagt deltog 719 blivande entreprenörer. Av dessa var det slutligen bara tolv finalister kvar som via regionfinaler tagits fram som de bästa i Sverige och nu fick göra upp i Sverigefinalen. I kategorin “Miljö & Energi” tävlade också företagen Axi - not quite a taxi och Thingsbook. Axi - not quite a taxi är en hybrid mellan en taxi och en buss. Affärsidén kopplar ihop människor som ska åka åt samma håll till en betydligt lägre kostnad än en taxiresa. Bakom idén står Roozbeh Hashemi Nejad och Daniel Svensson. Tor Nilsson Öhrn står bakom idén Thingsbook som är tänkt att fungera som ett nätverk för materiella ting där det ska vara lätt att hitta, låna ut eller sälja sina saker.
Runt 250 personer var på plats på Moriska Paviljongen i Malmö för att se när vinnarna i kategorierna Life Science & Teknik, Människa & Samhälle, Miljö & Energi samt Webb, Mjukvara & Media utsågs. 25 000 kronor delades ut till vinnarna i respektive kategori och ytterligare 100 000 kronor till det bästa bidraget bland de fyra kategorivinnarna.
-Att gå till Sverigefinal är oerhört imponerande då konkurrensen är tuff och Venture Cup har en stark tradition av att locka till sig lovande tillväxtföretag, säger Marie-Louise Lövgren, Regionchef i region Syd.
För mer information
Ann Svensson
Nationell PR- och marknadsgruppsansvarig Venture Cup
076-101 59 91, ann.svensson@venturecup.se
Venture Cup
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Årligen delar vi ut 1,8 miljoner svenska kronor till nytänkande affärsidéer och entreprenörer med syftet att bidra till en hållbar svensk tillväxt. Vem som helst kan tävla i Venture Cup då vi premierar alla typer av affärsidéer som kan påvisa långsiktig och hållbar tillväxt med påvisad efterfrågan från kund. I Venture Cup kan du tävla i följande kategorier; Miljö & Energi, Människa & Samhälle, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media. Du väljer själv vilken kategori du vill tävla i, de är så pass breda att inga idéer utesluts ur tävlingen.
Om Sverigefinalen
Sverigefinalen är avslutningen på Venture Cups tävlingsår där de bästa idéerna i Sverige gör upp om de nationella titlarna. Venture Cup är indelat i fyra regioner, Öst, Väst, Syd och Nord som alla har haft regionfinaler där regionernas bästa affärsidéer har premierats. De bästa regionala vinnarna gick därefter vidare till Sverigefinalen som i år gick av stapeln i Malmö på Moriska paviljongen. Sverige turnén turnerar runt i de olika regionerna och i år var det Syds tur. Vinnarna utsågs av en nationell Sverigejury som entreprenörerna fick pitch live för.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se