Gå direkt till innehåll
Muna Idow, grundare Mermaid Simskola
Muna Idow, grundare Mermaid Simskola

Pressmeddelande -

Lärde sig simma för fyra år sedan, nu driver hon simskola

För bara 6 år sedan kom Muna Idow till Sverige och har nu som 23 åring byggt sitt första egna bolag. Med ett syfte att bygga ett tryggt samhälle runt bassängkanten och främja vikten av simkunnighet i socioekonomiskt utsatta områden, driver hon idag Mermaid Simskola.

Simkunnighet har aldrig varit mer aktuell än de senaste åren, då vi har många som saknar simkunskap och vikten av att kunna simma. Enligt statistik har drunkningsolyckorna ökat, bara i juni 2021 så har 23 personer mist livet i vattnet. Mermaid Simskola vill skapa ett samhälle där ingen människa ska behöva känna skam över sin okunskap eller drunkna p.g.a samma anledning. Mermaid vill skapa ett samhälle där kvinnor har rätt till sina kroppar, känner sig trygga och säkra samt får bättre självförtroende

Mermaid Simskola är en av tjugo idéer som tagit plats på Venture Cups årliga Topp20 lista av Sveriges bästa affärsidéer 2021.

Bakgrund till affärsidén
"När jag kom till Sverige kunde jag inte simma och det lärde jag mig på egen hand genom att kolla hur folk simmar och sedan göra likadant. Tillslut hade jag lärt mig simma, vilket jag gjorde på egen risk då jag inte hade simlärare och inte heller badvärd som hade uppsikt på mig. Det jag gjorde var vad som krävdes för mig för att lära mig något jag alltid har älskat men för att också kunna få ett idrottsbetyg som var världens viktigaste grej för mig för att kunna förverkliga mina drömmar i Sverige. Under gymnasietiden blev jag simlärare och i mitt sista år på gymnasiet tänkte jag varför inte ge människor den möjligheten jag aldrig fick och bli en trygghetspunkt för de samtidigt som jag gör skillnad för mig och samhället. Eftersom jag har alltid brunnit för samhällsfrågor så blev en självklart för mig att med min historia och kärlek till vatten kunna bidra till ett inkluderande samhälle genom simkunnighet."
- Muna Idow.

Muna är född i Somalia och uppvuxen på ett flertal platser i Afrika. Under sin uppväxt lärde hon sig aldrig att simma, men redan efter två år i Sverige gjorde hon det. Hon ville att flera skulle få uppleva frihetskänslan och startade Mermaid Simskola. För sitt driv och engagemang har hon nyligen dessutom tagit emot Kompassrosen - Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Vad har du för framtidsplaner för företaget?
"Företagets framtidsplaner och mål är att utbilda och lära ut simning till behövande befolkning i Sverige utan gränser/förhinder. Eftersom jorden består av ca 70% av vatten borde det vara en mänsklig rättighet att vara simkunnig redan långt tillbaka. För att kunna göra detta möjligt så är det viktigt att våga ta hjälp av samhället och stora verksamheter. När det kommer till att ta hjälp av samhället och verksamheter så är det att tillgängliggöra fler simhallar en av vår största behov och prioritet."


Pris: Topp20 - IDEA 2021 region väst
Idé: Mermaid Simskola
Team: Muna Idow

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Therese Olsson

Therese Olsson

Presskontakt VD/CEO Nationellt 076 895 87 13

Relaterat innehåll