Gå direkt till innehåll
Lösningen på problem som länge funnits inom vården

Pressmeddelande -

Lösningen på problem som länge funnits inom vården

Att förebygga trycksår är en förutsättning för vården, det hjälper vårdgivarna att lägga sina resurser där behovet är större och på ett smidigare sätt ha koll på sina patienter. Trycksår uppstår när en patient har legat i en och samma ställning för länge. Skadorna som uppstår är ofta svåra att behandla och man kan inte sticka under stolen med att det kostar samhället stora pengar och patienten svårt lidande.

Lösningen på problemet är SENSME, ett underlag som förebygger trycksår med hjälp av sensorer. Detta resulterar bland annat i att vändningar för att granska patienterna för att kontrollera trycksår minimeras, som annars görs för att kontrollera eventuella trycksår. 

SENSME är en av tjugo idéer som tagit plats på Venture Cups årliga Topp20 lista av Sveriges bästa affärsidéer 2021. 
"Om några år önskar jag att jag har skapat ett team som vill detta lika mycket som mig och som har rätt teknisk kompetens, att förverkliga idén till en fysisk produkt. Det gör det enkelt att testa produkten på marknaden för att se om den möter alla kriterier. I framtiden vill jag kunna testa och utveckla produkten till att den är färdig och den fungerar som det är tänkt. Sedan vill jag komma ut med en produkt som kan användas av alla sjukhus och andra vårdområden i Sverige men även internationellt, då trycksår finns över hela världen." - Eliana Abou-Hamad, grundare.

Idén som skulle komma att bli SENSME kom till av en ren slump när Eliana, letade efter ett examensarbete att skriva om. Hon hittade en beskrivning om trycksår och kontaktuppgifter till Per Söderberg, som under 80-talet utvecklat en vagga, CUNIDORM, som kunde lindra trycksår. På den tiden vaggan utvecklades fanns inte efterfrågan eller ett erkännande av problemet som i dagsläget, vilket gjorde att han la undan uppfinningen. Examensarbetet för Eliana blev en vidare forskning och undersökning av ämnet trycksår som gick i en helt ny riktning och resulterade i en ny lösning, med Pers uppfinning som utgångspunkt. Denna idé är en fortsättning på examensarbetet och SENSME som idag har stor utvecklingspotential.

Vad innebär en plats på Venture Cups Topp20 lista för dig?
"Det betyder jättemycket för mig. Det är verkligen en indikation på att min idé är värd att fortsätta med och att någon utomstående tror på idén är den motivationen jag behövde. Kan inte önska mig en bättre start. Vinsten kanske hjälper mig att nå potentiella team-medlemmar, bidragsgivare och företag
."


Pris: Topp20 - IDEA 2021 region väst
Idé: SENSME
Team: Eliana Abou-Hamad

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll