Pressmeddelande -
Mantis Photonics blev vinnaren av ESA BICs rymdpris på Venture Cups Sverigefinal 2021!
Mantis Photonics startade endast för ett par månader sedan, men har redan en patenterad metod för hyperspektrala avbildningar. Metoden används idag för biomedicinska undersökningar, inom livsmedelskontroller, etc. men Mantis Photonics applicerar det på jordobservationer. För sin affärsidé vinner de nu ESA BICs rymdpris 2021.
ESA BIC har tillsammans med Venture Cup för andra året i rad låtit utse Rymdpriset 2021. ESA BIC Sverige är ett inkubator center som sedan 2015 hjälpt nästan 40 space tech startups. Till Rymdpriset inkom ett 30-tal ansökningar, men endast en vinnare kunde utses och efter lång överläggning valde juryn att utse Mantis Photonics till vinnare.
Metoden de använder sig av, hyperspektral avbildning, samlar in och bearbetar information från hela det elektromagnetiska spektrumet. Målet med hyperspektral avbildning är att erhålla spektrumet för varje pixel i bilden av en scen, i syfte att hitta objekt, identifiera material eller detektera processer. Genom sin patenterade metod får de fram en tydligare bild som är mer prisvärt än dagens metoder.
Juryn imponerades av den patenterade metoden, samt det breda användningsområdet som metoden har. De beskrev idén som en oslipad diamant med stor potential att ta sig långt i rymden. Juryn glades extra mycket åt att teamet tillhör region syd, i och med att ESA BIC nyligen antog IDEON Innovation som sin fjärde hub.
Projektledare från Venture Cups sida, Selin Safer, sa så här om årets samarbete: ”Detta är andra året som jag projektleder detta och det är ett väldigt givande projekt för båda parter. Vi får en inblick i den intressanta metodiken som space tech innebär och samtidigt får ESA BIC en möjlighet att träffa bolag och se affärsplaner som annars hade missats. Vårt utbyte av nätverk och alumner är ovärderligt”.
Rymdpriset består år 2021 av 10 000 sek och 10 timmar kvalificerad affärsrådgivning.
Pris: Rymdpriset, ESA BIC & Venture Cup.
Idé: Mantis Photonics
Team: Diego Guénot, Denis Hellebuyck & Eddie Thordarson
Ämnen
Kategorier
Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se