Gå direkt till innehåll
Revolutionerande hållbar lösning får 100 000 kronor av Venture Cup!

Pressmeddelande -

Revolutionerande hållbar lösning får 100 000 kronor av Venture Cup!

Under torsdagskvällen korades de Nordsvenska vinnarna i Venture Cup, Sveriges ledande tävling för affärsidéer. Efter en gedigen överläggning av juryn steg SustainaLube ut ur Regionfinalen som totalsegrare, med 100 000 kr att utveckla sin affärsidé med. Nu kämpar de och övriga kategorivinnare om att ta sig vidare till Venture Cups Sverigefinal där ytterligare 150 000 kr står på spel.

Regionfinalen gick av stapeln på Vetenskapens Hus i Luleå. Av många inlämnade affärsidéer tävlade åtta finalister om att bli fyra kategorivinnare. Kategorivinsterna delades ut till ShimmerCat i Webb, Mjukvara & Media, Sensorizon i Life Science & Teknik, SustainaLube i Miljö & Energi och Sports Capture i Människa & Samhälle. Alla de vinnande teamen belönades med 20 000 kronor var.

Av kategorivinnarna valdes sedan totalvinnaren SustainaLube ut, som därmed belönades med ytterligare 80 000 kr. SustainaLube har utvecklat en i särklass unik lösning inom hållbarhet, ett miljövänligt smörjmedel som är baserat på en ogiftig restprodukt från industrin samt additiv från växtriket. Denna kombination leder till miljövänliga, förnyelsebara smörjmedel med hög funktionalitet, som samtidigt är konkurrenskraftigt i pris jämfört med nuvarande.

Juryn var eniga och de motiverade vinsten som följande:

“En färdig och helt unik affärsidé med konstaterat kundintresse. Med ett hållbart tänk, bra driv, specialistkompetens och en stor möjlighet till tillväxt visar detta team att de är värdiga att få totalvinsten. De har hittat en tydlig målgrupp och fokuserar på nyttan i samhället. En HELT unik idé!!”

Resan har bara börjat för teamen. Till våren väntar en ny screeningprocess för vinnarna. De har då möjlighet att ta sig till Sverigefinalen där de kan vinna ytterligare 150 000 kronor. Och av de åtta finalistteamen hoppas vi att få se mer av i framtiden. Hillevi Lindelöf, regionchef på Venture Cup Nord, beskriver att det varit ett starkt startfält denna termin:

– Det var en otroligt jämn kamp denna gång, vi har fått in riktigt många skarpa och innovativa idéer. Alla åtta finalister var riktigt bra, både jag och juryn är imponerade, säger hon.


Här är de fyra kategorivinnarna och totalvinnaren för Venture Cup Nord hösten 2015:

SustainaLube, vinnare i Miljö & Energi:

Yiyun Shi, Christian Olsson, Roland Larsson & Mattias Grahn – Luleå

En genomarbetad hållbar produkt utvecklad tillsammans med kunder. Med ett bra team och en tydlig global marknad visar denna affärsidé på stor tillväxtpotential.

ShimmerCat - Framtidens webbserver, vinnare i Webb, mjukvara & Media:

Ludvig Bohlin , Alcides Viamontes Esquivel, Vladir Parrado Cruz – Umeå

En unik idé, ett kompetent team och en snygg affärsplan. Vinnaren visar på stor global potential. När deras affärsidé kommer ut på marknaden kommer allas liv bli mer effektivt och harmoniskt.

Sensorizon, vinnare i LifeSciene & Teknik

Basel Kikhia, Josef Hallberg, Niklas Karvonen, Stefan Sävenstedt & Johan E. Bengtson – Luleå

De har en genomarbetad plan, en intressant högteknologisk idé och ett starkt team. En affärsidé som kan göra livet bättre för många!

SportsCapture, vinnare i Människa & Samhälle

Jonas Sjöberg, Anna Sjöberg & Nils-Gunnar Sjöberg – Umeå

Denna affärsidé utmärker sig genom att vara nytänkande, bättre och mer effektiv än dagens befintliga produkter. Det är främst på grund av ett starkt team och en tydlig målgrupp som denna idé är vinnare. 

SustainaLube, totalvinnare:

Yiyun Shi, Christian Olsson, Roland Larsson & Mattias Grahn – Luleå

En färdig, unik affärsidé med konstaterat kundintresse. Med ett bra driv, stor erfarenhet och en stor möjlighet till tillväxt visar detta team att de är värdiga att få totalvinsten. De har hittat en tydlig målgrupp och fokuserar på nyttan i samhället. En HELT unik idé!

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt