Pressmeddelande -
Revolutionerande idé vann förstapris i Västsveriges viktigaste entreprenörstävling
En patentsökt metod för att tillverka aluminium som lyser i mörker, vilken resulterar i en mycket kostnadseffektiv tillverkningsprocess, där slutprodukten bland annat förväntas utmana en global marknad av brand- och utrymningsskyltar. Den affärsidén belönades under torsdag-kvällen med 200 000 kronor då affärsplantävlingen Venture Cup Väst höll sin regionfinal.
Ytterligare fyra priser delades ut inför en storpublik i Lindholmen Conference Centre i Göteborg.
Alusera heter företaget som utvecklar en patentsökt metod för att tillverka aluminium som lyser i mörker. Resultatet är en mycket kostnadseffektiv tillverkningsprocess, där slutprodukten bland annat förväntas utmana en global marknad av brand- och utrymningsskyltar.
Denna affärsplan, med anknytning till Göteborg och Göteborgs Universitet, tog alltså hem förstapriset på 200 000 kronor när regionfinalen i Venture Cup Väst hölls i Lindholmen Conference Centre i Göteborg under torsdagskvällen.
Andrapriset på 100 000 kronor gick till Halmstadföretaget Virtual Trainer, ett företag som erbjuder tränings-anläggningar en revolutionerande lösning för att utbilda sina medlemmar och avlasta sin personal. Produkten är en virtuell instruktör i form av en pekskärm där man på ett användarvänligt sätt får tillgång till hundratals innovativa och pedagogiska instruktionsfilmer.
ChocoWinS erbjuder en ny energieffektiv processlösning för att producera choklad av hög kvalité och som ersätter den energikrävande värmebehandling som tidigare krävts. För denna idé belönades man med tredjepriset på 50 000 kronor. ChocoWinS, vilket är ett resultat från forskning på Chalmers, kommer att kommersialisera den nya processen tillsammans med en ny mätteknik som möjliggör ytterligare processoptimering. Utöver tredjepriset mottog även ChocoWinS ett stipendie på 10 000 kronor från Food & Health Concept Center.
‒ Venture Cups jury är oerhört imponerad över den nivå som de nominerade har hållit i år, säger Martin Hansson, tillträdande ordförande i Venture Cup Västs Jury. Flera av dessa tror vi kan bli mycket framgångsrika tillväxtföretag.
Ytterligare två priser delades ut. Edo Biotech vann kategorin Miljö & Energi för sin utveckling av en unik och patenterad teknik för effektivare bioetanol produktion. Edos teknik möjliggör för producenter att inte bara skapa mer kostnadseffektiva produktionssystem vilka sparar miljarder utan också bidra till en bättre miljö. Juryns motivering var: ”Bidraget har en mycket stor potential och är en möjlig väg till ett mer hållbart samhälle. Mer bränsle med bättre jäst. Dessutom en grönare råvara till last- och kemiindustrin. Efter petrifierat kol … bioetanol.”
Företaget Hemresan belönades med Venture Cup Västs pris i Socialt Entreprenörskap, med motiveringen: ”Bidraget leder till ökad integration och kulturell förståelse, samt ökar turistandet på hemmaplan. Vi tror att attityder och människor kommer förändras genom bidragets existens. Bidraget har sociala förtecken som är kopplade till affärsmodellen.”
Företagets idé är att middagar ordnas hemma hos vanliga människor från jordens alla hörn, som delar med sig av matkultur och serverar gästerna i sitt hem. Webbplatsen knyter kontakt mellan "resenärer" och "destinationer". Fantastiska, oväntade möten väntar, berättar Carina Sundqvist bakom Hemresan.
Dessutom delades publikens pris ut, där denna fick rösta fram vinnaren live via mentometerknappar. Vinnaren blev Cline Technologies, vilka utvecklar ett chip som möjliggör nya applikationer och mer effektiv forskning inom biomaterial och ytbeläggningar. Chipet har en unik nanostruktur som tillåter användaren att utföra hundratals experiment i ett, vilket ger bättre resultat snabbare.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till världens största i sitt slag. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 11 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till bärkraftiga företag.
Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. www.venturecup.se