Gå direkt till innehåll
Kvällens fyra vinnande team i Venture Cup Öst - Grönska, CAD Detector, Qlutter och Magic Brush. Fotograf: Victor Ackerheim
Kvällens fyra vinnande team i Venture Cup Öst - Grönska, CAD Detector, Qlutter och Magic Brush. Fotograf: Victor Ackerheim

Pressmeddelande -

Var rädd för de gamla idéerna – inte de nya!

Vinnarna i Venture Cup Öst har korats. 20 000 kr tilldelades bästa idé i respektive kategori och totalvinnaren bland de fyra kategorivinnarna belönades med ytterligare 80 000 kr. I kategorin Miljö & Energi vann Grönska, i Webb, Mjukvara & Media vann Qlutter, i Människa och Samhälle vann Magic Brush och kategorisegrare inom Life science & Teknik blev CAD Detector som också utsågs till kvällens totalsegrare.

Teamet bakom CAD Detector, som är ett beslutsstödsverktyg för att tidigt göra en korrekt diagnos av kranskärlssjukdomen Coronary Artery Disease (CAD), är entreprenörsbröderna Allen Ali Mohammadi och Max Mohammadhassan Mohammadi. De startade sitt första företag redan när Allen bara var 13 år gammal och Max 17 år. De gjorde sen en lyckad exit ur bolaget efter 2 år när Allen bara var 15 år gammal. Och kanske är det deras modiga inställning till entreprenörskap som gjort att det gått så bra för bröderna.

-We can't understand why people are frightened of new ideas. We are frightened of the old ones, säger Allen Ali Mohammadi och Max Mohammadhassan Mohammadi.

Många är vi nog som drömmer om närodlade grönsaker men i städerna är det oftast svårt att hitta. Teamet bakom affärsidén Grönska vill ändra på det med sina vertikala, hydroponiska odlingar där jord bytts mot näringslösning och sol mot LED-lampor.

-Det unika med vår idé är att vi odlar på ett nytt sätt på en ny marknad. Vertikala odlingar är vanliga i exempelvis USA men har ännu inte slagit igenom i Sverige. Vi ser att vi kan ta fram grönsaker och örter på ett miljövänligt sätt, som samtidigt är yteffektivt och ekonomiskt hållbart, säger Natalie de Brun från Grönska.

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en ny patenterad teknik som gör det möjligt för barn att interagera med datorer genom att använda vanliga verktyg, såsom penslar. Tekniken kommer i framtiden kunna användas inom många olika områden, men teamet bakom Magic Brush valde att starta med att tillämpa den på verktyg för barn.

-Science Centers vill gärna vara med och testa ny teknik, speciellt om den är baserad på forskning genomförd i regionen. Med vår patenterade teknik som grund, har vi utvecklat denna idé tillsammans med vår partner och tillika första kund. Detta säkerställer att vi hittar en applikation som är relevant och uppfyller de pedagogiska mål som dessa Science Centers har, säger teamet som skapat Magic Brush.

Tänk om det fanns en riktigt bra teknisk lösning för att få till ett bättre och mer effektivt samarbete med kollegorna. Det gör det. Tjänsten Qlutter kombinerar ett lättanvänt interface med stöd för planering, utförande och uppföljning av arbete tillsammans med enkel integration till många av de tjänster som redan används i organisationens dagliga arbete.

-Vi är väldigt stolta över att vi från dag 1 har haft betalande kunder som använder vår produkt. Det visar på att vi har hittat rätt produkt för marknaden och det ger oss mycket värdefull feedback på hur vi kan bli ännu vassare, säger Adam Wiman och Johan Mattsson som står bakom Qlutter.

Läs mer om de fyra vinnarna nedan och kontakta Venture Cup Öst för mer material om de olika idéerna och teamen bakom. Foton finns att tillgå. Marknadsansvarig Louise Tidholm, louise.tidholm@venturecup.se , 073-552 55 14

Vinnare i kategorin Miljö & Energi

Grönska
Natalie de Brun, Robin Lee & Petter Olsson

Teamet har koppling till Handelshögskolan, Kungliga tekniska högskolan & Stockholms Universitet

Grönska erbjuder hyperlokalt odlade grönsaker och örter. Vi odlar inomhus med ett nytänkande odlingssystem som kallas vertikal odling. Det innebär att vi använder LED lampor istället för solljus och låter plantorna växa i en näringslösning istället för i jord, en teknik som kallas hydroponi. Odlingssystemet gör att vi kan producera och leverera färska plantor året runt. Odling möter tech helt enkelt.

Juryns motivering: En nytänkande produktionsidé som ligger helt rätt i tiden. En genomtänkt process, bra team och enkel skalbarhet.

Vinnare i kategorin Life Science & Teknik
Totalvinnare av Venture Cup Öst våren 2016

CAD Detector
Allen Ali Mohammadi & Max Mohammadhassan Mohammadi

Teamet har koppling till Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet

Kranskärlssjukdom-Coronary Artery Disease (CAD) är vår tids vanligaste form av hjärtsjukdom. CAD Detector är ett beslutsstödsverktyg för att tidigt göra en korrekt diagnos av kranskärlssjukdomen Coronary Artery Disease (CAD). Det jämför olika parametrar och hittar mycket små avvikelser som brukar finnas hos CAD-patienter. Med hjälp av CAD Detector kan sjukdomen upptäckas innan vanliga symptom upptäcks hos patienten. CAD Detector kan ge läkare och patienter en noggrann utvärdering av hjärtstatus på mycket kort tid. Stora värden i avseende på tid, kvalitet och pengar uppstår i flera led; för patienter, läkare, sjukhus, regeringar, företag, försäkringsbolag och samhället i stort.

Juryns motivering kategorivinsten: An idea with great, global potential and a well thought-out business plan.

Juryns motivering totalvinsten: Trovärdigheten är mycket stor för denna idé som adresserar ett globalt viktigt område. Idén har potential att förändra och förlänga människors liv.

Vinnare i kategorin Människa & Samhälle

Magic Brush
Niklas Wahlström, Fredrik Gustafsson, Gustaf Hendeby & Oscar Jönsson

Teamet har koppling till Linköpings universitet, Kungliga tekniska högskolan och Uppsala universitet

Idag använder barn smartphones för att svajpa genom bilder. Men bara några få, om ens några, kan färglägga en 3D modell. Vi levererar en patenterad teknik som möjliggör för barn att interagera med datorer genom att använda vanliga verktyg, såsom penslar. Nu kan en fyraåring färglägga 3D modeller med lätthet!

Juryns motivering: En rolig och cool idé med stor potential och många spännande applikationsområden. Den unika tekniska lösningen är som en oborstad diamant.

Vinnare i kategorin Webb, Mjukvara & Media

Qlutter
Adam Wiman & Johan Mattsson

Qlutter är en Saas tjänst som hjälper organisationer att jobba mer effektivt tillsammans, både i teamet och mellan team. För att uppnå detta kombineras ett lättanvänt interface med stöd för planering, utförande och uppföljning av arbete tillsammans med enkel integration till många av de tjänster som används i det dagliga arbetet. Våra kunder betalar oss per användare och månad/år.

Juryns motivering: En validerad lösning med en signifikant potential och redan bevisad nationell, såväl som internationell gångbarhet.

Vilka vinnarna i Venture Cups övriga regioner är ser du här http://www.venturecup.se/vinnare-varen-2016/

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd