Gå direkt till innehåll
Vinnarna i Region Nord i STARTUP 2022. Fotograf: Peter Panduro
Vinnarna i Region Nord i STARTUP 2022. Fotograf: Peter Panduro

Pressmeddelande -

Venture Cup Regionfinal 2022 i Region Nord

Den 19 maj var det Regionfinal i Region Nord i STARTUP 2022! Denna gång höll vi till i Luleå och specifikt Kulturcentrum Ebenser. 4 vinnare korades under eventet som delade på priserna Best Traction, Beyond Academic, Game Changer och Impact Maker. Dessutom delades även Publikens pris ut, som är ett pris som publiken fick rösta om i realtid. 

De bolag som vann var inga mindre än Haystack, D-stract, Nordic Renew Resource och N.C Zero Waste Store Concept med Vågen! Dessa 4 bolag vann 50 000 kronor var och en kvalificering till Sverigefinalen som går av stapeln den 12 oktober, där de ställs mot övriga regioners vinnare. Vinnaren av Publikens Pris blev Normada, som vann en Mystery Box fylld med innehåll från eventets deltagare.

Samtliga vinnare i Region Nord. Fotograf: Peter Panduro

Malin Winberg och Erika Mattsson. Fotograf: Peter Panduro

Ingrid Fridesjö och Malin Winberg. Fotograf: Peter Panduro 

Moderator för dagen var ingen mindre än Malin Winberg. Malin är professionell moderator, programledare och utbildad journalist med bas i Luleå. Hon gör poddar, är producent, skribent och brinner för norra Sverige. Dessutom bjöd dagen på en inspirationsföreläsning av Ingrid Fridesjö från Blamorama, samt ett inspirerande panelsamtal med tema Grön (digital) omställning med Jeanette Holmlund de Miranda från North Sweden Cleantech, Niklas Jonsson från Norrlandsfonden, Erika Mattsson från Sparbanken Nord, samt Tommie Lögdahl från Nowa Drops.

Panelen bestående av  Jeanette Holmlund de Miranda, Tommie Lögdahl, Erika Mattsson och Niklas Jonsson. Fotograf: Peter Panduro

Panelsamtal. Fotograf: Peter Panduro

Dagen lämnade mycket rum åt nätverksmöjligheter och många nya kontakter knöts under dagen. Alla finalister fick möjlighet att ha sin egen utställningsplats där de visade upp sin produkt, tjänst eller koncept, vilket skapade intressanta konversationer och utvecklingsmöjligheter. D-stract visade till exempel upp sin produkt som ska minska spruträdsla och vissa var modiga nog att prova att bli stucken! Vågen visade upp sitt koncept genom produkter de säljer i sin butik och Normada visade upp sin 3D-printade stol. 
Fotograf: Peter Panduro

Här är vinnarna i Region Nord:

Fanny från N.C Zero Waste Store Concept med sitt pris på scen. Fotograf: Peter Panduro

Best Traction - Vinnare: N.C Zero Waste Store Concept

Vågen är en butik där individer kan köpa ekologiska produkter utan förpackning. Genom att fylla på egna behållare med olja, bönor, pasta, ris, schampoo med mer, kan varje individ minska sin negativa miljöpåverkan från förpacknings- och matavfall. N.C Zero Waste Concept Store prisades för sin idé på Venture Cups regionfinal i region nord 2022 då bolaget vann priset Best Traction, 50 000 kronor och en plats i den nationella Sverigefinalen i Oktober.

- Vinsten för oss innebär att vi kan paketera vårt butikskoncept i ett format som går att återskapa flera gånger om, och är applicerbart i flera olika format (till exempel som egen butik eller shop-in-shop). Vi kan nu ta ett stort kliv framåt på vägen mot vår mål - att göra det enkelt och tillgängligt för fler att handla hållbart. Vinstpengarna kommer gå till att skapa franchisekonceptet samt att starta upp flera butiker runtom i Sverige, och uppmärksamheten från ett sådant event bidrar till att inte bara sprida Vågens koncept och värderingar, utan även hållbarhet som livsstil i stort,
säger teamet.

Här hittar du Vågens hemsida. 

Team: Fanny Näslund och Estefanía Coral Andrade

Teamet bakom D-stract. Fotograf: Peter Panduro

Beyond Academic - Vinnare: D-stract

Upp mot 20% av världen lider av spruträdsla. Genom en kombination av kyla och tryck reducerar D-stracts produkt smärta omedelbart. Den utesluter engångsartiklar, vilket gör D-stract till en mer hållbar och kostnadseffektiv lösning än vad som finns idag. Modellen lämpar sig till alla åldrar, oavsett fobi eller inte. På Venture Cups regionfinal i region nord 2022 vann bolaget priset Beyond Academic, 50 000 kronor och en plats i den nationella Sverigefinalen i Oktober.

- Att vinna detta är ett bevis på vårt engagemang för underlätta både för patienter och sjukvården. Allt som kan göra att fler vågar ta steget till att vaccinera sig eller motverka sin fobi är ett steg i rätt riktning för oss. D-stract ska fungera som ett hjälpmedel och vinsten ser vi som en stor hjälp på vägen till lansering. Det är även väldigt stort att få möjligheten att tävla och vinna både Startup och Idea!
säger teamet.

Team: Ebba Reinholdt och Carina Reinholdt

Haystack med sitt pris som Årets Game Changer i Region Nord. Fotograf: Peter Panduro

Game Changer - Vinnare: Haystack

Haystack är den första dejtingtjänsten där människor kan lära känna varandra online genom att göra roliga saker tillsammans. Teamets vision är en värld där alla blir välkomnade för vilka de är och inte för hur de ser ut. Det ska vara kul att komma i kontakt med nya människor, även online! Haystack prisades för sin idé på Venture Cups regionfinal i region nord 2022 då bolaget vann priset Game Changer, 50 000 kronor och en plats i den nationella Sverigefinalen i Oktober.

- Vi vill göra världen lite bättre och en vinst i Venture Cup är ett grymt erkännande på alla plan. Vi ska ta Haystack ut i världen och bygga Norrlands roligaste företag någonsin!
säger teamet bakom Haystack.

Team: Björn Hortell, Niklas Berg, Malin Hollström och Arvid Åström


Nordic Renew Resource med sitt pris på scen. Fotograf: Peter Panduro

Impact Maker - Vinnare: Nordic Renew Resource

Nordic Renew Resource renar tungmetaller från att komma ut i luft, vatten och marken genom en helt ny reningsprocess–HMEE. På Venture Cups regionfinal i region nord 2022 vann bolaget priset Impact Maker, 50 000 kronor och en plats i den nationella Sverigefinalen den 12 oktober.

- Att vinna i Ventura Cup innebär att vi som StartUp-bolag dels får ett erkännande för en fantastisk innovation och dels får vi ett tillskott i kapital som vi så innerligt behöver för att utveckla vårt företag,
säger teamet.

Här hittar du Nordic Renew Resources hemsida.

Team: Håkan Stegeby och Eva-Marie Coura Stegeby

Normada, vinnaren av Publikens Pris i Region Nord. Fotograf: Peter Panduro

Publikens Pris - Vinnare: Normada


Normada är nytänkande Open-Source möbler som genom ett digitalt ekosystem utmanar den traditionella make-break-waste produktionsmodellen. På Venture Cups regionfinal 2022 i region nord blev teamet publikens favorit.

Publikens pris är ett pris som deltagarna på eventet får rösta om i realtid. Vinnaren vann en Mystery Box som eventets deltagare fick fylla under kvällen. Den innehöll bland annat produkter från Sparbanken Nord, Almi, Vågen, Blamorama, Arctic Business, Norrlandsfonden, Afry, Ung Företagsamhet och Venture Cup.

Här
hittar du Normadas hemsida. 

Team: Johanna Vesterberg, som var med på videosamtal när priset togs emot.


Vill du se bilderna från Regionfinalen i Nord? Klicka här!

Den 12 oktober är det dags för alla regionala vinnare att tävla mot varandra på Sverigefinalen om ytterligare priser och checkar samt den prestigefulla titeln Startup of the year. Mer information och anmälan kommer inom kort!

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll