Pressmeddelande -
Venture Cups sex tips!
Venture Cups regionfinal är en entreprenöriell höjdpunkt där det utöver prisutdelningen bjuds på inspiration av alla dess slag, spännande nyföretagande och socialt entreprenörskap.
Under kvällen pitchas samtliga finalisters affärsidéer, Serendipity Innovations VD Amin Omrani slår hål på våra förutfattade meningar och ifrågasätter bland annat varför en naiv chef skulle vara något dåligt. Siavosh Derakhti som är en av Sveriges vassaste föreläsare som jobbar aktivt med att motverka utanförskap, intolerans, antisemitism, islamofobi och rasism. 2013 fick han förmånen att träffa president Barack Obama under hans statsbesök i Stockholm.
Kategori: Webb, mjukvara och media
Namn på bidrag: Ticktech
Tävlande: Philip Martinsson, Fabian Lissel, William Stenström
Pitch: Personidentifikation som skyddar mot bedrägeri, för en tryggare biljettförsäljning!
I höstas släpptes biljetterna till Håkan Hellströms konsert på Ullevi. Nästintill 130 000 biljetter tog slut inom loppet av tre timmar till lördagens konsert. Många blev utan och vände sig till blocket för att köpa biljetter – oftast till ockerpris. Affärsidéen kom till när trion kände sig lurade att betala 2000kr för biljetter som endast kostar 600kr. Efter mycket huvudbry utformade de en idé för att stävja vidareförsäljning genom personidentifikation som skyddar mot bedrägeri, för en tryggare biljettförsäljning!
- Vi har en spännande och innovativ idé som ligger rätt i tiden. Vi täcker ett omfattande problem som många kan relatera till säger Philip Martinsson en av grundarna till företaget Ticktech.
Kategori: Webb, mjukvara och media
Namn på bidrag: Concensus
Tävlande: Martin Hamilton
Pitch: Snabba gemensamma beslutsprocess genom en app
Varje dag tar vi människor mängder av beslut, och om flera personer är inblandade kan diskussionerna ibland ta onödigt mycket tid. Martin Hamiltons consensus är en app som gör det snabbare och enklare att fatta gemensamma beslut. I appen kan användarna ge förslag och rösta tills alla är överens, oavsett om det gäller vad nästa nyhetsbrev ska innehålla eller vilken biofilm som ska ses.
- Det har kommit fantastiska informations- och kommunikationstjänster under senare år som förenklar våra liv. Men vi lägger fortfarande mycket tid på att diskutera ganska enkla beslut. Ibland blir diskussionerna helt enkelt för mycket, och det är tid som skulle kunna spenderas på ett bättre sätt. Jag tror att det finns en stor potential i att effektivisera och automatisera delar av den processen säger Martin Hamilton grundare till appen concensus.
Kategori: Människa och samhälle
Namn på bidrag: Lejonapa
Tävlande: Miguel Fûrst, James Hobbs
Pitch:Långa köer är vanliga klagomål på nöjesparker. Med Lejonapas unika lösning kan parkbesökare välja den traditionella fysiska kön eller använda sin mobiltelefon för att vänta i en virtuell kö och få ett meddelande när det är deras tur. Oavsett deras val, säkerställer Lejonapas applösning löser parkens problem och besökare spenderar mindre tid låst i rader än vad de annars skulle
Lejonapa är en idé som föddes av Miguel Fürst och James Hobbs då de stod i kö till bergochdalbana. Efter en halvtimme fick de lämna kön då dottern behövde gå på toaletten. När de återkom till kön fick de vänta ytterligare trekvart för en treminuterstur. En uppbyggd förväntan förvandlades till besvikelse och besöket blev kortare än planerat. En avslutning som kunde ha slutat bättre både för besökare och nöjespark. Ett frö hade såtts hos duon.
- Vi gör så att ingen ska behöva stå i långa, tråkiga köer i nöjesparker. Framöver vill vi även hjälpa folk på andra ställen än nöjesparker, oavsett var de väntar berättar Miguel Fürst.
Kategori: Människa och samhälle
Namn på bidrag: Digital Tipspromenad
Tävlande: Elin Lundén, Jesper Olausson
Pitch: En digital tipspromenad för att främja idrottsföreningar och få fler människor att vilja röra på sig. Det är en affärsidé som handlar om glädje, gemenskap och motion.
Hur många av oss kan inte känna igen sig i den ständiga frågan om man kan tänka sig att köpa en burk kakor, några strumpor eller kanske bingolotter för att stödja den lokala föreningen/klassen eller klubben.
Elin Lundén och Jesper Olausson har tagit fram ett nytt sätt att främja dessa utan att behöva köpa massa saker man egentligen inte behöver. Den digitala tipspromenaden har tagits fram då det finns ett stort behov hos många föreningar att få in lite extra pengar till laget och nu kan man göra det på ett nytt sätt där man inte behöver sälja dom traditionella sakerna samtidigt som man får fram idrottsföreningarna kärna, glädje gemenskap och motion.
- Jag tror det är för att vi tar något som många känner igen och gör till något helt nytt. Jag tror många har saknat den tipspromenad som man gjorde tillsammans förr. Dessutom är vår målgrupp unik. Att rikta sig till en så bortglömd målgrupp som idrottsföreningar gör att vår idé känns hållbar och med stark anknytning till att göra samhället och näringslivet bättre. Affärsidén är osjälvisk, den tänker både på miljö och vill främja svenska idrottsföreningar med bidrag säger Elin Lundén
Kategori: Miljö och Energi
Namn på bidrag: Wavetube
Tävlande: Sara West, Alexander Torsenfeldt
Pitch: Wavetube vill säkra en lokal tillgång på färskvatten och förnybar elektricitet till en konkurrenskraftig kostnad.
Sara West och Alexander Torsenfeldt har alltid haft ett sinne och ett intresse för entreprenörskap. Där växte intresset fram för kombinationen mellan entreprenörskap, miljö och förnybar energi. Ett år senare kunde en första prototyp designas och tillverkas.
Bolaget Wavetube skapades med ambitionen att bidra till att rädda världen. Nu 2016, har idén utvecklats vidare till att även omfatta färskvattenproduktion, där avsikten är att möjliggöra för kustnära orter och ögrupper att bli helt självförsörjande på elektricitet och färskvatten.
- Wavetube erbjuder en systemlösning som kan leverera en ren, tillförlitlig och förutsägbar
elproduktion med hjälp av havsvågor. Den producerade elen används för att driva en integrerad lösning för att producera färskvatten och för att leverera förnybar el till det landbaserade elnätet. Våra kunder är globala företag verksamma inom energisektorn och kustnära orter och ögrupper, där elektricitet och rent vatten är en bristvara säger Sara West.
Kategori: Miljö och Energi
Namn på bidrag: Stadskupan
Tävlande: Sam Niknam, Masoud Mojdani
Pitch: Stadskupan erbjuder företag och organisationer möjlighet att bidra till en mer hållbar närmiljö och biologisk mångfald i staden genom fadderskap av bisamhällen.
Idén bidrar till ökad biologisk mångfald i staden genom att ta till vara på naturens egna resurser, placerade i en annan kontext än människor är vana vid. Dessutom berör idén en ytterst aktuell fråga, nämligen bidöden och dess konsekvenser för människa och natur.
- Efter att ha gått en kurs i biodling insåg jag vilka fascinerande insekter bin är. De är avgörande för den biologiska mångfalden och även för den föda vi människor är beroende av för vår överlevnad. Det var även då jag insåg vilka svårigheter bin står inför i och med människans inverkan på naturen. Tillsammans med några vänner beslutade jag att starta Stadskupan. Med Stadskupan skulle vi, tillsammans med företag och organisationer, uppmärksamma binas situation samtidigt som vi ökade populationen av bin i staden. Idén går hand i hand med det uppsving av lokala odlingslotter som börjat dyka upp i Göteborg säger Sam Niknam, grundare av Stadskupan.
För mer info:
Anam Cara Ardeshir
Marknads - och Evenemangsansvarig
Kontakt anamcara.ardeshir@venturecup.se
Venture Cup Väst
Lindholmspiren 3
Box 8077
Göteborg, SE - 40278
www.venturecup.se |
Twitter: @Venture_Cup |
Facebook: Venture Cup Sverige Film: Venture Cup på 1 minut |
Ämnen
Kategorier
Regioner
Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se