Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vinnarna i Sveriges ledande entreprenörstävling från landets alla hörn är nu utsedda

Under torsdagkvällen korades samtliga vinnare i Venture Cups regionfinaler. Venture Cup är Sveriges ledande tävling för affärsidéer och regionfinalerna hölls samtidigt i regionerna nord, syd, öst och väst. I varje region prisbelönades vinnare i kategorierna Webb, Mjukvara & Media, Miljö & Energi, Människa & Samhälle samt Life Science & Teknik med 25 000 kronor var. Utöver kategorivinnarna blev en totalvinnare i varje region utsedd som belönades med ytterligare 100 000 kronor. Pengarna ska bidra till fortsatt utveckling av de vinnande affärsidéerna. 

Nu har alla vinnare chans att bli finalister i Venture Cups Sverigefinalen som går av stapeln i Malmö den 13 juni 2013. På Sverigefinalen möts landets bästa affärsidéer och kämpar om att vinna totalsegern i Venture Cup Sverige.

Här är alla vinnare:  

Vinnare i region Öst

Kategori Webb, Mjukvara & Media

Comparific
Tävlande: Marcus von Schéele, David Wennström, Andreas Lundblad, Gabriel Kratchmer
Lärosäte: Kungliga Tekniska Högskolan
Hur många gånger har du fått hem mobilfakturan och undrat om du blivit lurad? Comparific är en mobilapplikation som hjälper dig veta vilket mobilabonnemang som passar dig bäst utifrån hur du verkligen använder din telefon. När du kör igång Comparific tar appen på några sekunder fram hur mycket samtal, sms och datatrafik du använder och räknar sedan ut vilket abonnemang som passar just dig bäst.

Kategori Miljö & Energi

Thingsbook
Tävlande: Tor Nilsson Öhrn
Lärosöte: Linköpings Universitet
Visionen med Thingsbook är att skapa ett nätverk för materiella ting så att vi bättre kan utnyttja allavåra ägodelar. På Thingsbook får varje ägodel en digital representation och därmed också ett slagsliv. Resultatet är att det blir det lättare för oss att hitta, låna ut eller sälja våra saker så fort vi kännerför det.

Kategori Människa & Samhälle

Smiling Group
Tävlande: Oscar Carlsson, Joakim Söderling, Linnea Söderling, Johan Forshällen
Smiling Group är unika med att erbjuda Fairtrade-märkta cashewnötter i svensk handel. Vi importerar cashewnötter från Gambia och förädlar dem på plats. Konceptet skapar rättvisa villkor och lokala arbetstillfällen. Samtidigt kan konsumenten se nyttan med sitt köp genom att scanna en QRkod på förpackningen och då få en hälsning från bonden som odlat nötterna i just den påsen som konsumenten köpt.

Kategori Life Science & Teknik

Tinitell
Tävlande: Mats Horn
Tinitell är en mobiltelefon för barn som förenklar föräldrars vardag. Den är svår att tappa bort, tålig och vattenavvisande. Den har enkla funktioner, en minimalistisk design och är anpassad för lekfulla barn i ålderskategorin 4 till 9. 

Vinnare i region Väst

Kategori Webb, Mjukvara & Media

BoDeal
Tävlande: Camilla Östberg, 30 år från Sundsvall.
Bostadsort: Göteborg
Sveriges nya annonsmarknad för bostadsrätter, köp och sälj utan mäklare. På BoDeal kan du samla hela din bostadsrättsaffär, du får tips och inspiration kring allt från annons till budgivning och avtal. Det har aldrig varit enklare att köpa och sälja själv.

Kategori Miljö & Energi

Aquafundia
Tävlande: Oskar Henriksson, 26 år från Skara.
Lärosäte: Göteborgs Universitet
Genom samodling av fisk och grönsaker kan vi för första gången ta in livsmedelsproduktion i staden.I staden utnyttjas befintliga resursflöden för att skapa världens effektivaste och mest hållbara produktion. Växthus byggs på hustak i centrala lägen och blir en integrerad del av staden och dess invånare.

Kategori Människa & Samhälle

Bolagskompassen
Tävlande: Kristoffer Norén, 37 år från Göteborg.
Bostadsort: Göteborg
Bolagskompassen är en ekonomisk analysmodell som rankar samtliga svenska aktiebolag, snabbt ger en översiktsbild av ett företags ekonomi, inte ställer krav på ekonomiska förkunskaper och är mycket prisvärd! Bolagskompassen.se skall bli ett omtyckt och regelbundet använt webbverktyg främst avsett för ägare och ansvariga i mikro- och småföretag.

Kategori Life Science & Teknik

wyberry Technologies
Tävlande: Johan Wigelius, 27 år från Falun, Dzana Damjanovic, 23 år från Helsingborg & Jens Kjellerup, 28 år från Göteborg.
Lärosäte: Chalmers
wyberry är baserat på en unik patentsökt teknik för trådlös dataöverföring som utvecklats på Chalmers av forskaren Zhongxia He. Tekniken möjliggör dataöverföring med 10 gigabit per sekund, alltså marknadsledande kapacitet och vi utvecklar nu en produkt för trådlös videoöverföring inom event och underhållningsindustrin. wyberry drivs av ett passionerat team och en oerhört engagerad forskare som tillsammans arbetar mot visionen att skapa ett växande bolag erkänt för innovation, hög prestanda och pålitlighet.

Vinnare i region Nord

Kategori Webb, Mjukvara & Media

Content Central
Tävlande: Joachim Ljungquist från Umeå
Content Central skall med unik webbaserad tjänst erbjuda medier ett brett utbud av kvalitativt redaktionellt material till en låg kostnad samtidigt som innehållsleverantörerna får maximal ersättning genom möjlig publicering i flera kanaler.

Kategori Miljö & Energi

Erigovis
Tävlande: Sten Wigert, Patrik von Ahn, Magnus Ödling, Roger Angerstig från Örnsköldsvik
Erigovis avser att exploatera två patenterade uppfinningar som rör resande av tornkroppar och lyft av tunga komponenter till toppen av tornen vid byggande av vindkraftverk. Dessa uppfinningar bildar ett helhetskoncept som löser många av de logistiska problem som vindkraftsindustrin brottas med idag. De främsta fördelarna är att lyftkranar blir onödiga för att bygga vindkraftverk och att logistiken förenklas avsevärt.

Kategori Människa & Samhälle

YourCupOfTea
Tävlande: Ebba Eriksson, Ida Brännström och Elin Hultqvist från Umeå
Nu är det slut på irritationen över tesilar som inte sluter tätt och som är krångliga att fylla och diska. Med ett enkelt grepp kan du med vår designade tesil fylla, försluta och stoppa ner den i koppen. Du kan istället ägna dig åt att njuta av en skön stund med en god kopp te.

Kategori Life Science & Teknik

Dicom Port
Tävlande: Jan Axelsson från Umeå
Det saknas enkla och säkra sätt att rensa bort en patients identitet från t.ex. röntgenbilder, så att de kan användas för undervisning och läkemedelsforskning. Dicom Port har en produkt integrerad med sjukhusets IT-system, som med ett musklick av-identifierar bilder och sparar dem på en USB-sticka.

Vinnare i region Syd

Kategori Webb, Mjukvara & Media

Photago
Tävlande: Filip Larsson och Jenny Bengtsson
Photago är en modern och användarvänlig tjänst för att samla foto från flera användare i ett gemensamt fotoalbum. Perfekt för festen, resan eller eventet. Ladda upp, titta och ladda ner foto både via webbsidan och via Photago appen. På Photago samlar du dina fotominnen tillsammans med dina vänner!

Kategori Miljö & Energi

Axi - not quite a taxi
Tävlande: Roozbeh Hashemi Nejad & Daniel Svensson
Lärosäte: Lunds Tekniska Högskola
Tänk dig en hybrid mellan en taxi och en buss. Fordonet plockar upp dig där du vill bli upplockad och släpper av dig där du vill bli avsläppt, samtidigt som du får samåka med folk som ska åka åt samma håll. Du får alltså bilens fördelar med att vara flexibel, och kollektivtrafikens fördelar med att vara ekonomisk och miljövänlig.

Kategori Människa & Samhälle

Peer to VolunteerTävlande: Joel Wealer & Raffaello Hendrickx
Lärosäte: Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
PeertoVolunteer.org is an online platform that connects volunteer organizations with their target group. By utilizing a peer-to-peer concept, an online community can assess volunteer projectson the platform by rating and commenting on them. This demonstrates their quality and creates transparency in the sector. It will offer an easy and fast way to find, assess and apply for projects. Volunteers can run a crowdfunding campaign to cover their financial needs. This not only lowers the volunteers’ perceived cost but also makes charitable donations more transparent and trustworthy. Donors will be able to support a good cause by funding a volunteer and follow their donation through his or her blog. By emphasizing trust in the sector, PeertoVolunteer.org aims to become the centralportal for volunteering abroad related activities.

Kategori Life Science & Teknik

Shore
Tävlande: Gustaf Lindqvist & Carl Hagerling
Shore vill förbättra båtlivet för framförallt motorbåtsägare.Genom att kombinera flera sensorer tillen lättinstallerad produkt som trådlöst kommunicerar med en användarvänlig app erbjuder Shoreett prisvärt och flexibelt system.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och stata företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 12 700 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll