Gå direkt till innehåll
Sveriges bästa affärsidéer är utsedda

Pressmeddelande -

Sveriges bästa affärsidéer är utsedda

Här är de. Sveriges bästa affärsidéer och nästa tillväxtföretag. Under torsdagskvällen korades samtliga vinnare i Venture Cups regionfinaler. Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé och starta företag och delar årligen ut 1,8 miljoner svenska kronor till nytänkande affärsidéer.

Höstens regionfinal gick av stapeln samtidigt i Venture Cups fyra regioner Nord, Syd, Öst och Väst. I varje region delades priser ut för bästa affärsidé inom kategorierna Miljö & Energi, Människa & Samhälle, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media. Sammanlagt har 16 kategorivinnare korats nationellt, av dessa 16 vinnare har fyra stycken affärsidéer blivit utsedda till regionala totalvinnare. Varje kategorivinnare belönades med 25 000 kronor och utöver det fick totalvinnarna ytterligare 100 000 kronor. Pengarna ska hjälpa entreprenörerna att fortsätta utveckla de vinnande affärsidéerna. Nu har alla vinnare chansen att gå vidare till Sverigefinalen som går av stapeln i juni 2014.

Bland landets totalvinnare hittar vi Disruptive Materials, Imnus Emergency Housing, Dynamic Rock Bolt samt Cyclicor. Läs mer om alla vinnare nedan. 


Här kan du se alla vinnare: 

Vinnare i region Öst

Kategori Webb, Mjukvara & Media
Pluggaonline

Love Janevall, David Wennström, Kevin Kholodov, Andreas Lundblad & Niclas Åhdén
Kungliga Tekniska Högskolan & Handelshögskolan i Stockholm

Affärsidén är att med webbtjänsten Pluggaonline ge enkla möjligheter att tillgängliggöra utbildning. Tjänstens främsta funktion ger användare inom skola och företag möjlighet att spela in, redigera och publicera presentationer i filmformat, direkt på webbtjänsten. Med Pluggaonline som verktyg ska utbildning kunna samlas och tas del av i obegränsad mängd utifrån varje enskilt undervisningsbehov.

Kategori Miljö & Energi

ReEasy

Mona Svensson Puhakka

ReEasy erbjuder smarta, effektiva och snygga lösningar för att hantera det ökande flödet av produkter i hemmet som ska återvinnas - som glas, metall, kartong, plast och textil. Eller återanvändas t.ex. barnkläder. Så att du kan få en enklare och miljövänligare vardag.

Kategori Människa & Samhälle

Kalle Kodare

Sanna Nilsson & Lovisa Levin
Hyper Island

Kalle Kodare är ett initiativ för att introducera programmeringsspråk till barn i en ung ålder. Det började med en e-bok om HTML och idag utvecklas en app för 2014. Idag så föds barn med teknik i handen men det finns generellt väldigt lite förståelse om hur denna tekniken fungerar. När vi lever i en extremt digitaliserad värld, varför inte lära våra barn att skapa snarare än att använda?

Kategori Life Science & Teknik

Disruptive Materials

Björn Lindh, Sara Frykstrand, Johan Gómez de la Torre, Maria Strömme & Mattias Karls
Uppsala Universitet

Upsalite™ is a sensational material with world record breaking features. Upsalite™ took the world by storm with 500+ media articles and 2000+ customer requests. The extreme moisture adsorption and huge area surface (800 m2/g) makes it the hottest material in the drying, as well as in the pharma industry. Disruptive Materials is the world class team formed to make Upsalite™ into a world success.



Vinnare i region Väst

Kategori Life Science & Teknik

Imnus Emergency Housing

Magnus Pettersson, 27 år från Göteborg, Ayda Moayedzadeh, 29 år från Göteborg & My Klint, 26 år från Stockholm
Chalmers 

Vi erbjuder ett lätt, plattpaketerat och helt återvinningsbart koncept för nödbostäder som förbättrar levnadsförhållandena för människor I nödsituationer.

Kategori Miljö & Energi

HydroCultivate

Patrik Strandell, 30 år från Stockholm och Victor Strandell Almé, 28 år från Stockholm.

HydroCultivate är en vertikal, miniodling i snygg design för ditt hem. Jämfört med vanlig odling med kruka och jord kan du odla tre gånger så snabbt och hela året runt med HydroCultivate. Grönsaker, frukter och kryddor. Allt kan odlas. På ett enkelt, smart och kul sätt odlar du färska och smakrika växter. Lokalodlat och med ett minimalt Co2 spår!

Kategori Webb, Mjukvara & Media

Jalp!

Tävlande: Robert Andersson, 28 år från Borås, Johannes Vestlund, 22 år från Linköping, Adam Szakal, 22 år från Helsingborg & Niklas Carlborg, 23 år från Ulricehamn.
Lärosäte: Chalmers

Jalp! är en smartphoneapplikation för cyklister som med hjälp av inbyggda sensorer automatiskt detekterar olyckor. Appen kan sedan skicka larm och därmed påskynda en potentiellt livräddande räddningsinsats. I det större perspektivet kan detta ha mycket positiva effekter på såväl folkhälsa som individuella cyklisters säkerhet, samtidigt som appen ligger helt rätt i tiden med tanke på det kraftigt ökade cykelintresset.

Kategori Människa & Samhälle

Studentkonst

Fredrik Anderson, 26 år från Vänersborg, Hans Carlson, 26 år från Varekil och Peter Ekeros, 26 år från Varekil.

Studentkonst är en marknadsplats på internet för konst från studenter vid konsthögskolor. Målet med Studentkonst är att minska trösklarna för unga oetablerade talanger att komma igång med att nå ut med sina kreationer och livnära sig på sin passion, samtidigt som vi sprider unik och personlig konst till hem runt om i Sverige.


Vinnare i region Nord

Kategori Webb, Mjukvara & Media

DO TAXI 

Ola Johansson, Mikael Larsson, Kurt Koppari & Anders Sandström, från Luleå

DO TAXI är ett verktyg för att skapa struktur och hantera vardagen. Systemet är en helhetslösning som hjälper taxibolagen att säkra sin kvalité och utveckla sitt varumärke.

Kategori Miljö & Energi

Godbruk

Cathrin Johansson & Erik Sundqvist, från Kramfors 

Godbruk är en proaktiv finansiell katalysator som utmanar de globala marknadsförutsättningarna. Med hållbarhet som ledstjärna kan Godbruks affärsmodell förbättra lönsamheten för svenska bönder och skapa värde för såväl konsumenter som dagligvaruhandeln och livsmedelsindstrin. Win-win-win-win!l

Kategori Människa & Samhälle

Buttons with passion

Sanna Grannas, från Kramfors

Ett utbyttbart knappöverdrag till kavaj, skjorta eller jeansjacka när du vill accessorera dig, din organisation eller ditt företag. Varje såld knapp lämnar även ett bidrag till utvald välgörenhetsorganisation. Show and share passion!

Kategori Life Science & Teknik

Dynamic Rock Bolt

Team: Leif Eriksson, Anders Dalstål & Håkan Krekula,  från Luleå & Kiruna

En dynamisk expanderbar bergbult, som kan bära större last och samtidigt vara betydligt mer plastisk än dagens bergbultar. Samtidigt får man en bult som blir säkrare att använda då den monteras med vattentryck och inte med cement och inte behöver härda eller torka utan klarar full belastning omgående.


Vinnare i region Syd

Kategori Webb, Mjukvara & Media
UserApp

Robin Yord, Timothy Engqvist Johansson och Robin Orheden, Malmö

UserApp är ett moln-baserat användarhanterings-API för webbapplikationer. Syftet är att underlätta för utvecklare att skiva kod för användar-login och registrering, fakturering, rättigheter mm. Istället kan utvecklare få mer tid att fokusera på applikationens kärnfunktionalitet.

Kategori Miljö & Energi

Cyclicor


Kristofer Cook och Sang-Hyun Pyo, LTH/Lund

Cyclicor is a green-chemistry company focused on the development and commercialisation of safer and more sustainable polymers. The company has developed a new chemical synthesis pathway for the production of polycarbonate plastics without bisphenols and polyurethanes without isocyanates. Cyclicor will license and bring to market polymer products in an industry that is today worth over 40 billion Euros globally.  

Kategori Människa & Samhälle

Swiftcourt


Johan Hedén Hultgren Hampus Sahlin, Fredrik Andersson, Niklas Holmquist och Jakob Elander, Juridiska fakulteten/Lund

Swiftcourt utvecklar och tillhandahåller en juridisk onlinetjänst som helt förändrar sättet tvister mellan parter sköts. Med Swiftcourt blir alla lika inför lagen, och ingen tvist är för liten för att ta upp.

Kategori Life Science & Teknik

iRezQ


Tor Sjödin, Jenny Sjödin, Christian Jensen, och David Ludvigsson, Åkarp

iRezQ är en app som kan rädda liv i trafiken. Appen använder sensorer som finns inbyggda i en smartphone och med hjälp av matematiska algoritmer kan vi tolka om en person är involverad i en olycka eller ej. Vid larm går det sekundsnabbt en varning till alla i närheten av olyckan som har samma app. iRezQs larmportal är bemannad 7/24. Larmoperatören kontaktar SOS-alarm efter att ha bedömt olyckan.


För mer information kontakta:
Jonna Knibestöl
PR- och Marknadsansvarig
Venture Cup Väst
jonna.knibestol@venturecup.se
031-7647121
076-1015991


www.venturecup.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup är Sveriges ledande tävling för de som vill utveckla sin affärsidé till ett framgångsrikt affärskoncept och starta företag. Venture Cup genomför varje år två rikstäckande tävlingar för entreprenörer med syfte att hjälpa med utveckla sin affärsidé och starta företag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning och feedback från experter, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande tillväxtföretag. Hittills har över 13 000 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll