Gå direkt till innehåll
Ivan Shtepliuk, Rositsa Yakimova och Volodymyr Khranovskyy är forskarna bakom affärsidén
Ivan Shtepliuk, Rositsa Yakimova och Volodymyr Khranovskyy är forskarna bakom affärsidén

Nyhet -

​Filtret som sätter stopp för tungmetaller i vattnet

Volodymyr Khranovskyy, Ivan Shtepliuk och Rositsa Yakimova är forskarna från Linköpings Universitet som tagit fram ett filter som kan avlägsna mer än 95 procent av de mest skadliga föroreningarna i avfall och dricksvatten. Nu återfinns dem på Venture Cups topp 20-lista över de bästa idéerna i höstens idétävling.

Filtret består av ett nanomaterial med stor ytarea och adsorptionskapacitet. Genom att göra filtret i nanomaterial kan mer än 95 procent av de fem mest skadliga föroreningarna i avfall och dricksvatten filtreras bort snabbt, platseffektivt och utan att det slösar energi.

Idén föddes när forskarna arbetade med ett nytt kolbaserat material kallat grafen. Efter att ha experimenterat med materialets struktur insåg dem att materialet skulle kunna användas fördelaktigt till att filtrera tungmetaller ur vatten. De beslöt sig då för att utveckla och optimera materialet, söka patent och kommersialisera sin produkt.

Det är en idé som använder en nanoteknologisk produkt för att rena miljön och ta bort kemiska föroreningar från den viktigaste vätskan på vår jord. Vi förväntar oss inte att vår uppfinning kommer att ersätta alla andra lösningar men den kommer definitivt bidra till att rädda flera människoliv och en planet, säger forskarna.

Teamet som ställde upp i Venture Cup för att marknadsföra sin produkt, verifiera den och initiera nätverk med intresserade aktörer. De arbetar nu efter utmärkelsen på topp 20-listan vidare med sitt IP-skydd och siktar på att starta sitt företag så fort de får sin första kund.

Idé: Energy saving filter for removal of heavy metals from water
Team: Ivan Shtepliuk, Rositsa Yakimova & Volodymyr Khranovskyy
Universitet: Linköpings Universitet
Boendeort: Linköping

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll