Gå direkt till innehåll
Alexander Beyer och Nils Weber är grundarna bakom Bitroot.
Alexander Beyer och Nils Weber är grundarna bakom Bitroot.

Nyhet -

Sensorn som blir jordbrukarens bästa vän

Bitroot hjälper kommersiella växthusodlare att skapa sig en konkurrenskraftig fördel genom att producera smarta sensorer. Sensorerna mäter och kontrollerar fukt, temperatur, näringsämnen och ljusförhållanden och på så vis kan arbetskraftskostnaderna och naturresurserna minskas drastiskt.

Idén föddes när medgrundaren Nils Weber, tysk ingenjör- och systemvetarstudent reste till Svalbard för ett växthusprojekt tillsammans med en lokal kock. Kocken var fast besluten om att odla maten lokalt för att minimera miljöpåverkan och hade därför byggt ett avancerat växthus för att på lång sikt kunna odla ekologiska livsmedel. Nils förstod att små felberäkningar och utrustningsfel skulle innebära förödande konsekvenser för de odlade grödorna. Han observerade också att det tog mycket tid för kocken att ständigt kontrollera växthusmiljön för att försäkra sig om grödornas kvalitet. Där och då föddes idén till Bitroot.

Att integrera teknik i en åldrande jordbruksindustri är helt rätt i tiden och vi ser att det görs stora investeringar på AgTech-marknaden delvis i USA men också i Europa, säger Nils Weber.

Bitroots smarta sensorer möjliggör fjärrövervakning där växthusodlare kan kontrollera temperatur, ljus, ventilation och näringsämnen i jorden. Lösningen sparar inte bara arbetskraft och tid utan även naturresurser. Fjärrövervakning av växthusodlingar möjliggör att odlarna kan uppnå optimal agronomi och sänka risken för skördeförluster. Bitroot främjar på så vis det lokala jordbruket genom att göra jordbrukarnas liv enklare. Kostnaderna minskar, avkastningen ökar och priset på lokalt odlade livsmedel kan sänkas.

Grundarna valde att delta i Venture Cups välkända idétävling för att validera sin produkt genom att exponera sin idé mot en större publik. Deras affärsidé återfinns nu på Venture Cups topp 20-lista och är på god väg att bilda ett aktiebolag med hjälp av stöd från Uppsalas innovationssystem.

Venture Cup erbjuder en fantastisk plattform för entreprenörer att enkelt validera och verifiera sina idéer. Att få chansen att exponera sin idé mot en större publik redan i ett tidigt stadium är väldigt viktigt och vi har fått mycket feedback och nya idéer. Vinsten är en bekräftelse på att vår idé satt fingret på något viktigt och ger oss en ökad drivkraft att fortsätta vårt arbete , säger Nils Weber.

Idé: Bitroot
Team: Alexander Beyer & Nils Weber
Boendeort: Uppsala

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Alla vinnande team från Västsverige. Foto: Emmy Jonsson

Lista: 20 trendiga affärsidéer du bör känna till

Här är listan på de bästa idéerna som deltagit i Venture Cups idétävling under hösten. Efter en intensiv tävlingshöst med över 300 inlämnade affärsidéer har Venture Cups expertjury tillsammans med communityt utsett de topp 20 bästa idéerna.

Base of Sweden, Jasmine Lundqvist och Carl Ahslund

Hudnära lösning på Venture Cups topp 20-lista

Affärsidéen Base of Sweden vill få människor att fokusera mer på sina talanger än på sitt yttre. Därför har de tagit fram en hudvänlig foundation som döljer ojämnheter och skavanker i huden. Affärsidén återfinns nu på Venture Cups topp 20-lista.

Ivan Shtepliuk, Rositsa Yakimova och Volodymyr Khranovskyy är forskarna bakom affärsidén

​Filtret som sätter stopp för tungmetaller i vattnet

Volodymyr Khranovskyy, Ivan Shtepliuk och Rositsa Yakimova är forskarna från Linköpings Universitet som tagit fram ett filter som kan avlägsna mer än 95 procent av de mest skadliga föroreningarna i avfall och dricksvatten. Nu återfinns dem på Venture Cups topp 20-lista över de bästa idéerna i höstens idétävling.