Gå direkt till innehåll
Alexander Beyer och Nils Weber är grundarna bakom Bitroot.
Alexander Beyer och Nils Weber är grundarna bakom Bitroot.

Nyhet -

Sensorn som blir jordbrukarens bästa vän

Bitroot hjälper kommersiella växthusodlare att skapa sig en konkurrenskraftig fördel genom att producera smarta sensorer. Sensorerna mäter och kontrollerar fukt, temperatur, näringsämnen och ljusförhållanden och på så vis kan arbetskraftskostnaderna och naturresurserna minskas drastiskt.

Idén föddes när medgrundaren Nils Weber, tysk ingenjör- och systemvetarstudent reste till Svalbard för ett växthusprojekt tillsammans med en lokal kock. Kocken var fast besluten om att odla maten lokalt för att minimera miljöpåverkan och hade därför byggt ett avancerat växthus för att på lång sikt kunna odla ekologiska livsmedel. Nils förstod att små felberäkningar och utrustningsfel skulle innebära förödande konsekvenser för de odlade grödorna. Han observerade också att det tog mycket tid för kocken att ständigt kontrollera växthusmiljön för att försäkra sig om grödornas kvalitet. Där och då föddes idén till Bitroot.

Att integrera teknik i en åldrande jordbruksindustri är helt rätt i tiden och vi ser att det görs stora investeringar på AgTech-marknaden delvis i USA men också i Europa, säger Nils Weber.

Bitroots smarta sensorer möjliggör fjärrövervakning där växthusodlare kan kontrollera temperatur, ljus, ventilation och näringsämnen i jorden. Lösningen sparar inte bara arbetskraft och tid utan även naturresurser. Fjärrövervakning av växthusodlingar möjliggör att odlarna kan uppnå optimal agronomi och sänka risken för skördeförluster. Bitroot främjar på så vis det lokala jordbruket genom att göra jordbrukarnas liv enklare. Kostnaderna minskar, avkastningen ökar och priset på lokalt odlade livsmedel kan sänkas.

Grundarna valde att delta i Venture Cups välkända idétävling för att validera sin produkt genom att exponera sin idé mot en större publik. Deras affärsidé återfinns nu på Venture Cups topp 20-lista och är på god väg att bilda ett aktiebolag med hjälp av stöd från Uppsalas innovationssystem.

Venture Cup erbjuder en fantastisk plattform för entreprenörer att enkelt validera och verifiera sina idéer. Att få chansen att exponera sin idé mot en större publik redan i ett tidigt stadium är väldigt viktigt och vi har fått mycket feedback och nya idéer. Vinsten är en bekräftelse på att vår idé satt fingret på något viktigt och ger oss en ökad drivkraft att fortsätta vårt arbete , säger Nils Weber.

Idé: Bitroot
Team: Alexander Beyer & Nils Weber
Boendeort: Uppsala

Här kan du läsa mer om tävlingen och ta del av alla nominerade startups.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll