Gå direkt till innehåll
Idén som tillhandahåller en digital krisportal

Nyhet -

Idén som tillhandahåller en digital krisportal

AIDITTO tillhandahåller en digital krisportal från vilken statliga aktörer kan kommunicera med en pålitlig röst för att inleda en dialog och samarbete med samhället,som möjliggör kraftfulla och effektiva åtgärder.

Tjänsten AIDITTO syftar till att föra den etablerade krisorganisationens kommunikation närmare de civila och frivilliga hjälpkrafterna. Målet ör att hjälp till samhället snabbt ska annonseras och mötas upp av medborgarna samt att processen att be om, ge och ta emot rätt hjälp ska förenklas och bli effektivare.

Idén till AIDITTO kom från Emma och Philippe. Emma är en professionell förändringsagent som specialiserat sig på kommunikation och beteendemönster. Philippe är en erfaren mjukvaruutvecklare och hjälper kunder att etablera och förbättra sina digitala funktioner. När Covid-19-pandemin drabbade Sverige insåg duon snart att något saknades i den regionala kommunikationen. De officiella krisresponserna hade svårt att nå ut med relevant lokal information och sina uppmaningar. Under tiden hade människor och företag i samhället verkligen svårt att ta reda på hur man kunde hjälpa till. I stället för ett målmedvetet och effektivt samarbete växte kaos upp pga den oklara kommunikationen.

Efter en diskussion kring hur de bäst skulle kunna bidra till att mildra krisen skapades idén kring en digital krisportal utformad för att tillgodose behoven hos de officiella krishanterare för strukturerad och hjälpsam interaktion med samhället. Idén överlämnades till Hack the Crisis och under en hackathonhelg, och under veckorna därefter gick fler med för att fortsätta utveckla och förbättra idén. Sju personer, några som (fortfarande) aldrig träffats, med olika bakgrund och erfarenheter, bildade det perfekta laget.

- As a team we stand strong on our knowledge, wide range of experiences and research. What makes us unique, and our idea unique, is that we have involved the public crisis response actors from day one. Our platform is developed in collaboration with a public crisis response team, and they have continuously improved our idea, brought in their needs and validated functionalities,  säger Emma och Philippe som förutom att de är grundare av AIDITTO även är gifta med varandra.

Paret tillsammans med sina övriga kollegor i AIDITTO har redan samarbeten med olika kommuner, länsstyrelsen i Skåne, Region Skåne, de nationella myndigheterna och ett stort nätverk av krisexperter. Målet är att utveckla AIDITTO och ett viktigt steg framåt är att förstå det olika myndiheternas behov av en krisportal för att utnyttja den operativa kommunikationen riktad mot samhället. Ett viktigt steg som, med utmärkelsen från Venture Cup, ni fått medvind.

Utmärkelsen i IDEA har även gett AIDITTO möjligheten att få värdefull feedback från Venture Cups nätverk och gett teamet en ökad förståelse för vilka de är och hur de på bästa sätt presenterar sig själva och AIDITTO. Nu gör teamet sig redo att fortsätta skala sin idé med hjälp av externa investerare som vill skapa social påverkan på en global nivå, genom innovation inom den offentliga sektorn.

Idé: AIDITTO

Team: Emma Höij, Vinutha Magal Shreenath, Per Ahlstedt, Philippe Höij, Andreas Fransson, Muhammad Ikram Ul Haq, Delshad Kogi

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll