Gå direkt till innehåll
Vinnare av priset Student Superstart FreezFiler, Barbara Terebieniec. Foto: Hampus Carlson
Vinnare av priset Student Superstart FreezFiler, Barbara Terebieniec. Foto: Hampus Carlson

Nyhet -

​Ny teknik löser problemet med borttappade labbprover

Med sin digitala lösning ska teamet bakom FreezFiler ersätta penna och papper i laboratoriefrysarna. Den nya lösningen som sparar både utrymme, energi, tid och kostnader, belönades under tisdagskvällen med pris i entreprenörstävlingen Venture Cup Nords regionfinal.

Idén till FreezFiler föddes när Barbara Terebieniec själv arbetade i labbet och frustrationen över hur mycket tid och energi som lades på att hitta rätt labbprover växte fram. Hon insåg snart att de befintliga lösningarna med penna, papper och manuella databaser var opålitliga och började arbeta fram en ny lösning.

Med vår lösning kommer vi hjälpa en stor mängd forskare att spara tid. Lösningen kommer även minska risken för skador på prover som kommer av att frysen öppnas ofta och samtidigt resultera i en minskad energianvändning, säger Barbara.

Med FreezFilers lösning får varje låda en etikett som skannas in och placeras i frysen. Placeringen kopplas till en app som sedan kan användas för att lokalisera vart labbproverna är placerade i frysen. På så vis kan forskare med FreezFilers nya lösning överblicka alla provers plats i laboratoriefrysarna utan manuell hantering.

Lösningen belönades under Venture Cup Nords Regionfinal i Luleå med priset som regionens Student Superstart vilket innebär att teamet får en prissumma på 50 000 kronor och direktkvalificerar sig till Sverigefinalen i september.

Pris: Student Superstart, Venture Cup Nord
Idé: FreezFiler
Team: Barbara Terebieniec, Cristian Klein & Stephan Skrodzki
Ort: Umeå & Berlin 
Lärosäte: Umeå Universitet

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll