Gå direkt till innehåll
Linnéa Elfving, avataren Lisa och Sara Eriksson från Bara Bättre. Fotograf: Nicklas Sundström.
Linnéa Elfving, avataren Lisa och Sara Eriksson från Bara Bättre. Fotograf: Nicklas Sundström.

Pressmeddelande -

Norra Sveriges startup-elit gör upp om en kvarts miljon

Första omgången av Venture Cups nya tävling Startup avslutas i maj med regionfinaler över hela landet. Den 18 maj i Skellefteå gör 12 startup-företag upp om 5 priser tillsammans värda en kvarts miljon.

Konkurrensen om finalplatserna i Venture Cup var större än någonsin efter lanseringen av den nya tävlingen Startup. De idéer som lämnats in i tävlingen har granskats av Venture Cups jury flera gånger. Nu är 12 starka team nominerade till årets regionfinal. De kämpar om prispengar, ära och berömmelse.

— Att ta sig till årets regionfinal är bara det en bedrift, antalet tävlande idéer var fler än någonsin tidigare i Venture Cups nästan 20-åriga historia. Det är ett gäng riktigt vassa startups som man får möta på regionfinalen 18 maj i Skellefteå, säger Hillevi Lindelöf, regionchef på Venture Cup Nord.

Den stora trenden som kan urskiljas bland de 12 nominerade lagen är viljan att göra skillnad på ett eller annat sätt. Bland idéerna finns allt från ett startup-företag som ska lösa bostadskrisen i Sverige till ett som har utvecklat en metod för att upptäcka cancer snabbare.

- En annan trend vi ser i år är att fler kvinnor är med och tävlar. Dessutom är det fler idéer än tidigare med ett hållbarhetsperspektiv. Jämställdhet, hållbarhet och integration är en tydlig trend, säger Hillevi Lindelöf.

Dessa 12 startups har nominerats till regionfinalen:

Mowida
Meiju Vartiainen och Daniel Remes, Umeå.
En tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier och förenklar processen för båda parter.

P-rex
Simon Dahl, Mikael Östberg, Andreas Grahn, Rami Morssy, Marcus Bohlin, Per Jonsson, Richard Lindberg och Bertil Nilsson. Umeå.
Ett förenklat “Fråga doktorn” i videoformat. Om du har ont i kroppen kan du få rekommendationer från de bästa ortopediska specialisterna utan krångel med tidsbokning.

HiloProbe
Lina Olsson, Marie-Louise Hammarström, Sten Hammarström, Gudrun Lindmark och Anne Israelsson. Umeå.
HiloProbes lösning ColoNode ger en säkrare identifiering av tumörspridning vid tjocktarmscancer som är en avgörande faktor för patienternas fortsatta behandling och överlevnad. Detta är helt ny och unik information som inte kan fås i dagsläget, vilken ger nya möjligheter till individuell behandling av patienterna.

Event Compass
Henrik Jansson, Robert Pettersson och Lars-Börje "Bulan" Eriksson. Sundsvall.
Event Compass™ mäter och visar effekterna av event, sponsring och besöksarenor inom idrott, kultur och möten. Lösningen ger grund för kvalitetssäkring, utveckling och ökade intäkter.

ShimmerCat for Business
Henrik Frienholt, Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes. Umeå.
ShimmerCat for Business återvinner intäktsbortfall orsakade av långsamma hemsidor, något som alla e-handlare kan relatera till. Genom att använda HTTP/2 och push-teknik tillsammans med en egenutvecklad mjukvara gör de internet snabbare.

Bara Bättre
Sara Eriksson, Linnea Elfving, Claes Lundgren. Örnsköldsvik.
Bara Bättre är ett ledarskapskoncept som primärt hjälper frisörföretagare att coacha och leda sin personal för högre lönsamhet. Kunder som tar in Bara Bättre får rätt förutsättningar för att prestera bättre, tjäna bättre och ha roligare på jobbet.

LumberScan
Magnus Wahlberg, Karl Forsman, Emma Wahlberg. Umeå.
LumberScan är en game-changer inom inventering av timmer och massavedslager i skogsindustrin. Med drönarteknik gör LumberScan volymetriska beräkningar av lagerhållen råvara mer effektivt och noggrant än rådande metoder. Det ger kunden lägre kostnader och mer förtroende för sitt lagersaldo.

ArboxA
Andras Gorzsas, Umeå.
ArboxA använder en ny icke-förstörande metod för att bestämma kvaliteten på träden redan i skogen, före eller under skörden. Detta har stora miljömässiga och ekonomiska fördelar då skog kan skötas mer effektivt.

Musikmedel.se
Per Fransson, Umeå.
Musikmedel.se är den professionella plattformen för musikläraren som undervisar klass. Lektionsplaneringar med material av högsta kvalitet och metodisk progression. En lösning för hur du undervisar och bedömer alla målen som krävs av läroplanen.

Reliable Communication
Jan-Olof Sänkele, Lena Snäll, Owe Johansson. Luleå.
Reliable Communication är en tillförlitlig kommunikation norr om polcirkeln via satellit. Tjänsten nyttjar lågtflygande små Nano-satelliter som möjliggör täckning av det arktiska området. Fördelarna med tjänsten är att leverera teknisk kommunikation i ett område där ingen kommunikation fungerar i dagsläget.

Organofuel Sweden
Italo Sanhueza, Armando Cordova, Claes-Göran Beckeman och Anders Niclazon, Samson Afewerki och Luca Deiana. Sundsvall.
Organofuel Sweden är ett grönt start-up företag som har utvecklat en teknologisk plattform som möjliggör ett unikt sätt att framställa högvärdesprodukter (gröna kemikalier, biomaterial och biodrivmedel) med skogen som startmaterial.

Mobius
Benedikt Nyses, Conny Reidefors, Andreja Kutna och Dick Sandberg. Skellefteå.
Mobius är ett globalt nätverk för att höja företags återvinning av överflödigt material. Startup-företaget Mobius erbjuder sina användare ekonomiska fördelar, men viktigare är att det stöder en hälsosammare miljö, som är utgångspunkten och kärnan i idén.

FAKTARUTA
Venture Cup är en ideell organisation med uppdrag att främja tillväxt och entreprenörskap i Sverige. I region nord ingår Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten.

Du kan läsa mer om alla nominerade team i region nord, samt alla nominerade i Sverige på venturecup.se. På vår hemsida kan du även anmäla dig till regionfinalen, eventet är öppet för alla!

Frågor hänvisas till:
Hillevi Lindelöf
Regionchef, Venture Cup Nord
hillevi.lindelof@venturecup.se
072-211 63 64

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup is the competition for the entrepreneurs of tomorrow. Our purpose is to connect people with ideas with experts and the crowd, to ignite the creation of new businesses and empower the growth of Sweden. We are a nonprofit organization, and open for everyone who wants to test their business ideas. Thanks to our financial partners, we each year donate 1, 3 million SEK to creative ideas with long-term sustainable growth and verified demand from customers. Venture Cup was founded in 1998 at the initiative of McKinsey & Company in collaboration with Chalmers University, Gothenburg University, and Innovationsbron. Venture Cup is supported by all the great universities in Sweden and is run in partnership with the private and public sectors. Since the beginning in 1998 over 15 000 business ideas have competed and about 30 % of the ideas have become businesses. Read more onwww.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll