Gå direkt till innehåll
 Intressanta affärsidéer för livsmedels- och dryckesbranschen från Chalmers och GU

Pressmeddelande -

Intressanta affärsidéer för livsmedels- och dryckesbranschen från Chalmers och GU

Albagreen mottog pris med motiveringen; ”med en tydlig koppling till både Mat & Hälsa har projektet potential att naturligt förbättra folkhälsosituationen på en global arena”. AlbaGreen är ett projekt från Chalmers Entreprenörskolor där tre studenter har drivit projektet som projektledare under sista året av utbildningen. AlbaGreen handlar om en substans som är kallad fytol som har setts selektivt sänka det ”dåliga” kolesterolvärdet. Fytol är utvunnet från klorofyll och finns idag naturligt i många matprodukter i små mängder (mjölk, kött, fisk m.m.).  Visionen är att fytol ska bli en godkänd substans för att kunna tillsättas i olika matprodukter och på så sätt kunna påverka konsumenternas hälsa på ett positivt sätt. Fokus för AlbaGreen den närmsta tiden är att försöka initiera samarbete med en industriell partner som kan medfinansiera studierna som krävs för att nå marknaden. Företaget består av Anna Hallbeck från Hindås, Linus Jornevald från Karlstad samt Isabel Lejonbäck från Göteborg.

Beliqua ansågs av juryn vara en marknadsnära och energieffektiv metod med god potential att skapa en ny standard inom livsmedelsbranschen. Företaget Beliqua består av Erik Vikström från Göteborg och Christopher Carlander från Skövde. De har precis som AlbaGreen kopplingar till Chalmers Entreprenörskola/GIBBS. Beliquas affärsidé är att erbjuda dryckesbranschen det mest lätthanterliga och hållbara sättet att rena och separera partiklar från vätskor. Detta genom att erbjuda lösningar där inga tillsatser eller energikrävande processer krävs. Istället används och förstärks naturens egna fysiska och kemiska lagar. Företaget genomför just nu sin första pilotstudie för att få konkreta siffror på hur mycket vatten som sparas med deras metod.

Mat och Hälsapriset delas ut av Venture Cup i samarbete med Food & Health Concept Centre. Priset har instiftats för att premiera idéer inom livsmedel och hälsa som har en hälsofrämjande effekt för konsumenten. AlbaGreen och Beliqua erhöll 15.000kr vardera samt konsulttjänster från Food and Health Concept Centre.

 

Frågor hänvisas till:

Ann Svensson, Marknadsansvarig i Venture Cup Väst samt nationellt pressansvarig i Venture Cup, 031-764 71 21, ann.svensson@venturecup.se

Jonas Almeling, Regionchef Venture Cup Väst
031-764 71 22, jonas.almeling@venturecup.se

www.venturecup.se

Mer information om priset hittas här: http://www.venturecup.se/vast/venture-cup-vasts-pris-i-mat-halsa

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup genomför varje år en rikstäckande affärsplanstävling som med tiden har vuxit till en av världens största i sitt slag. Venture Cup är en ideell organisation som bildades i Sverige 1998 av McKinsey & Company och finns idag i hela Norden. Organisationen stöds av Sveriges samtliga stora högskolor och universitet och drivs i samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Via en genomtänkt process med handledning, feedback, utbildningar och workshops inspireras och stöttas människor att utveckla sina idéer till framtidens växande företag. Hittills har över 12 700 affärsidéer processats i tävlingen och av dessa har ca 30 procent utvecklats till bärkraftiga företag. www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll