Gå direkt till innehåll
Grundarna av HealPlay - Gustav Jacob Lanne, Anna Elisabeth Unander, Ebbe Olof Strandell och styrelseledamot Aron Podavka.
Grundarna av HealPlay - Gustav Jacob Lanne, Anna Elisabeth Unander, Ebbe Olof Strandell och styrelseledamot Aron Podavka.

Pressmeddelande -

Medicinsk AI träning för rehabilitering ska förändra fysioterapin

Rehabilitering med fysioterapi är idag en analog process som ibland anses gammaldags. Patienter får efter sitt fysioterapeut besök med sig ett papper hem med bilder på övningarna som ska utföras. Instruktionerna kan vara svåra att förstå och fysioterapueten har ingen möjlighet att på ett enkelt sätt kontrollera om och hur patienten utför övningarna. Det är dessutom svårt att följa upp patientens behovs och den analoga processen ökar även risken för att patienten utför rörelserna felaktigt, vilket i sin tur ökar risken för skador och ineffektiv behandling. HealPlay, som nu prisats som en av Sveriges bästa affärsidéer 2021, har som mål att skapa en digital lösning som erbjuder medicinsk träning för patienter med behov av rehabilitering och fysisk aktivitet på recept.

Det var i samband med att Anna Unander träffade en sjukgymnast som hon insåg hur analogt fysioterapeuter ofta arbetar. Med sin tidigare erfarenhet av digitalisering inom hälso- och sjukvården insåg hon behovet av medicinsk AI träning för rehabilitering och fysisk aktivitet på recept. HealPlay kommer därmed vara den första digitala lösningen på den svenska marknaden som använder sig av interaktiv medicinsk träning genom AI jointmotion capture-teknologi samt adaptiv AI-träning för rehabilitering av fysiska åkommor och vid fysisk aktivitet på recept. Det blir ett unikt verktyg för vårdgivarna som kommer underlätta kontakten med patienterna och som informerar om patienternas progress i realtid, säger Anna Unander - medgrundare av HealPLay.

HealPlays innovation kan med tiden även spara värdefulla resurser inom sjukvården, i form av minskat antal sjukvårdsbesök och minskad administration för hälso- och sjukvårdspersonal. Samtidigt kan HealPlays arbete i längden innebära vinster för samhället i form av ökad produktivitet, minskad sjukskrivning och mindre behov av vårdresurser inom andra områden. Bolaget prisades idag den 6 december på Venture Cups årliga Topp20 event som en av Sveriges bästa affärsidéer 2021.

"För oss är det väldigt motiverande att vinna Venture Cup (IDEA tävling) och det motiverar oss att fortsätta kasta oss ut på den här häftiga, men också lite läskiga och okända, start-up resan. För oss innebär också vinsten möjlighet att synas och locka till oss intressanta framtida samarbetspartners, investerare och teammedlemmar." - Anna Unander, HealPlay

Teamet bakom HealPlay har erfarenhet av att starta flera tidigare projekt och företag och om några år satsar HealPlay på att nått ”Product market Fit” i Sverige och påbörjat lansering i Norge och Danmark följt av Storbritannien och USA.

Pris: Topp20 - IDEA 2021, region öst
Idé: HealPlay
Team: Anna Elisabeth Unander, Gustav Jacob Lanne, Ebbe Olof Strandell samt styrelseledamoten Aron Podavka och Daniel Carl-Michael Wänn

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll