Gå direkt till innehåll
Vinnarna av Sveriges Topp20 bästa affärsidéer Region Nord

Pressmeddelande -

Vinnarna av Sveriges Topp20 bästa affärsidéer Region Nord

Topp20 är evenemanget som prisar Sveriges bästa affärsidéer. Varje år arrangerar Venture Cup tävlingen IDEA som syftar till att främja entreprenörskap och lyfta bra affärsidéer. I år kom det in över 200 bidrag som har gåtts igenom av 4 olika jurys, en för varje region. Till slut har 5 vinnare utsetts i de fyra regionerna och tillsammans utgör de listan över Topp20 Sveriges bästa affärsidéer 2022.

Onsdagen den 7 december hade region Nord prisutdelning på House Be Svalan i Skellefteå. Pernilla Lindmark från Skellefteå Science City var moderator och House Be och Skellefteå lommun var eventpartners i sammarbete med Arctic Business och SSC. 5 vinnare i tävlingen IDEA 2022 gick upp på scen och tog emot pris och det hölls en spännande föreläsning av Ebba Reinholdt från D-stract. Läs mer om vinnarna nedan:

Love You - Appen som hjälper dig att skapa en stark, lycklig och långvarig relation

Annie Lindgren, Love You

Idéen bakom Love You är en app med kurser som kan göras på egen hand eller tillsammans som par. De ska beröra ett stort antal områden som exempelvis kommunikation, behov, lust och vanor. Kurserna såväl som kursinnehållet är personligt anpassade till parets styrkor och svagheter. Love you gör relationellt utvecklingsarbete underhållande utan att tappa effekt. Love You vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Vinsten i IDEA ger mig massa motivation och glädje. Nu är det bara tuta och gasa med sikte på lansering 2023. Med mitt tävlingsbidrag hoppas jag även sprida kunskapen och insikten om att en relation är som dina muskler, de behöver tränas för att stärkas.

Love You siktar på att lansera under 2023 och om fem år vara som 1177 för relationsproblem, en PT för förebyggande arbete och Tiktok för underhållning. Helt enkelt en plattform till vilken alla kan vända sig till för hjälp, träning och underhållning. Helt klart kommer siktet vara att ta över marknaden för relationellt digitalt lärande och online terapi globalt.

Team: Annie Lindgren



MittHem - Matchar bostadsuthyrare och bostadssökande

David Klitkou Lehrer och Hans Sebastian Castwall, MittHem

MittHem skall vara en förmedlare i bostadsmarknaden. De vill kunna effektivisera och simplifiera helaprocessen som kommer med att hitta, hyra och hyra ut lägenhet, inklusive delmomenten som tillkommer under processen. Tjänsten strävar efter att uppnå en enkel, smart och säker bostadsuthyrning.Dessa tre kriterier är centrala från starten och hela vägen tills atthyresgästen flyttar ut. MittHem vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Vinsten för oss betyder att den idé som vi under en längre tid arbetat med faktiskt har ettvärde för andra människor än oss själva. Venture cup har hjälp oss att växa i form avkonstruktiv feedback samtidigt som vi har knutit nya kontakter som kommer gynnas oss iframtiden. Tillsammans med denna vinst kommer vi försöka utveckla idén till en färdigkommersialiserbar tjänst så att människor som befinner sig i den situation vi gjorde får detenklare i sin vardag.

MittHem vill fortsätta utveckla tjänsten för att komma så nära "perfekt" matchning som möjligt mellan bostadssökare och hyresvärdar. Förhoppningen är att MittHem blir en av det mest aktivt använd applikation inom bostadsmarknaden i hela norden, och det är bara början!

Team: David Klitkou Lehrer och Hans Sebastian Castwall. Studerande på Luleå tekniska universitet.


Geografisk intelligens - Öppnar Sveriges geodata för nya innovationer


William Lidberg, Geografisk intelligens

Sverige är unikt med stora mängder öppna geodata (kartor). Detta vill Geografisk Intelligens använda i kombination med artificiell intelligens för att lösa problem med spatial samhällsplanering. Idag ligger Sveriges geodata på olika myndigheter i mer eller mindre föråldrade filformat och det krävs månader av manuellt arbete för att samla in och förbehandla allt geodatat innan det kan användas tillsammans med AI. Geografisk intelligens är en tjänst som kombinerar AI med geografiska informationssystem för att sänka tröskeln för att använda Sveriges öppna geodata till nyainnovationer. Geografisk Intelligens vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Att tävla i Venture Cups IDEA har varit ett roligt sätt att synliggöra min idé och den här vinsten kommer motivera mig att vidareutveckla ideen till en fullskalig lösning.

De kommande planerna är att verktyget geografisk intelligens ska först bli implementerat förSverige och en prototyp bör utvecklas för Finland.

Här hittar du Geografisk Intelligens hemsida.

Team: William Lidberg

Phyco - Mikroalger som renar avloppsvatten


Sam Cook, Phyco.

Idén som Phyco grundar sig på tar itu med globala problem som vattensäkerhet, livsmedelsförsörning och klimatförändringar med ett hållbart och miljövänligt tillvägagångssätt. Genom att använda mikroalger för att rena avloppsvatten och att skapa ett utsläppsnegativt alternativ till nuvarande gödsel. Detta skapar en cirkulär avfallsekonomi. Phyco vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Denna vinsten är en stor buzzgenerator för oss eftersom det får folk att prata om vår idé och om våra lösningar i allmänhet. Vi är fortfarande ganska tidigt på vår resa, och det känns fantastiskt att få idén validerad av entreprenörsfären.

Nu vill Phyco utveckla effektiviteten i deras produkt genom pilotexperiment i samarbete med företag i norra Sverige. På sikt hoppas de kunna etablera större processanläggningar där de kan rena avloppsvatten från kommuner och industrier i hela Sverige och eventuellt världen.

Team: Sam Cook och Francesco Gentili

TeleHealth Station - Making health checks easier


Xin Zhou, TeleHealth Station.

Idén är att skapa en telefonkioskliknande station där användaren kan konsultera onlineläkaren och göra vissa medicinska kontroller för att få en korrekt och snabb diagnos. Syftet är att komma till rätta med felaktigheten i e-hälsa och besväret med klinikbesök. TeleHealth Station strävar efter att kombinera e-hälsa och medicinska kontroller på plats och främja en hållbar sammanslagning av onlinevård och primärvården.

- Den här vinsten ger oss mer självförtroende och gör det möjligt att förverkliga vår idé. Nu kan vi fortsätta arbeta med att förverkliga vår dröm och göra samhället och vården bättre.


Nu är planen att hitta ekonomiskt stöd för att kunna registrera företaget och varumärket och göra en patentansökan på designen. Sen vill TeleHealth Station börja producera stationen och mjukvaran för att sedan applicera CE-märkning på stationen och lansera på marknaden. TeleHealth Station vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

Team: Lili Jiang och Xin Zhou

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll