Gå direkt till innehåll
Vinnare IDEA 2022 region öst.
Vinnare IDEA 2022 region öst.

Pressmeddelande -

Vinnarna av Sveriges Topp20 bästa affärsidéer Region Öst

Topp20 är evenemanget som prisar Sveriges bästa affärsidéer. Varje år arrangerar Venture Cup tävlingen IDEA som syftar till att främja entreprenörskap och lyfta bra affärsidéer. I år kom det in över 200 bidrag som har gåtts igenom av fyra olika jurys, en för varje region. Till slut har fem vinnare utsetts i de fyra regionerna och tillsammans utgör de listan över Topp20 Sveriges bästa affärsidéer 2022.

Måndagen den 5 december hade region Öst prisutdelning på Green Innovation Park i Uppsala. Jenny Uneby från Microsoft var moderator och SLU eventpartner. Fem vinnare i tävlingen IDEA 2022 gick upp på scen och tog emot pris samt en vinnare av region östs extrapris Flemingsbergs Science Award. Ytterligare ett extrapris, Hedy Tech Award kommer att delas ut senare. Läs mer om vinnarna nedan:

Lexflix - Läxhjälp på dina villkor

Miranda Matti, grundare till Lexflix

Lexflix är en digital plattform som syftar till att koppla samman studenter och handledare baserat på faktorer såsom ämne och pris. Miranda Matti är också grundare till Facebook gruppen "Läxhjälp för Alla" med 14 000 medlemmar. Lexfix vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Det är guld för oss att vinna eftersom det för det första bekräftar att det vi gör är viktigt och att andra ser det. Vidare kommer vinsten förhoppningsvis hjälpa oss ytterligare att hjälpa andra bli en del av ett Community som jobbar mot att uppnå ‘’En god utbildning för alla’’ tillsammans med framtida, potentiella team medlemmar som brinner för detta lika mycket som vi gör.

Nu har Lexflix planer på att expandera och explodera. De vill ta Lexflix ‘’to the moon!’’. Nästa steg är att integrera AI i plattformen för attkunna erbjuda flera funktioner som ska hjälpa elever och studenter i deras skolgång.

Här hittar du Lexflix hemsida.

Team: Miranda Matti



Hejfin - Finansiell utbildning på engelska för kvinnliga/icke-binära personer

Greta Kampe, en av grundarna av Hejfin.


Hejfin tillhandahåller en pålitlig app för finansiell utbildning på engelska för kvinnliga/icke-binära personer för att hjälpa dem att börja investera via innovativt lärande och gamification och skapa en stärkande gemenskap via ett forum och sociala medier. Hejfin vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Denna vinsten försäkrar oss om att vi är på rätt väg med utvecklingen av vår idé. Dessutom ger det en bra plattform för oss att sprida budskapet om vårt projekt och öka dess legitimitet för såväl potentiella användare som investerare. Med pengarna som vi får som en del av vinstsumman kan vi ytterligare få tillgång till betalda plattformar som kan hjälpa till att utveckla vår produkt ytterligare. Vi kommer även att kunna annonsera i sociala medier så vi når ut till fler.

Hejfin befinner sig just nu i den iterativa testfasen av deras plattform. Det omedelbara målet är att utveckla och lansera plattformen för Android- och iOS-användare i Sverige senast i juni 2023 och skaffa en bas på minst 100 användare i slutet av året. Därefter siktar de på att lansera i andra nordiska länder 2025.

Här hittar du Hejfins hemsida.

Team: Nayanika Bhalla, Greta Kampe, Stelia Ntika och Greta Forni



Alié Moisture - Europas första hårvårdsmärke specialiserat inom texturerat hår
Ismail Ali, grundare av Alié Moisture.

Alié Moisture är europas första hårvårdsmärke specialiserat inom texturerat hår, alltså alla lockiga hårtyper från hårtyp 3B-4C. Alié Moisture inkluderar de exkluderade från hårvårds sektionerna, dessutom med produkter som är helt fria från sulfater, alkoholer, parabener och silikoner. Alié Moisture vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Jag finner helt ärligt inga ord. Jag är tom på ord och är evigt tacksam. Jag har drivit företaget i 3 år, samtidigt balanserat studier (vilket jag fortfarande gör) och 2 deltidsjobb. Att idag bli upplyft på detta sätt gör 16-åriga Ismail glad, det säger jag jämnt. Jag hade en dröm som jag lyckades verkställa, och idag är jag här. Vinsten ligger inte i en check, vinsten ligger i känslan av att visa att Förorten inte bara är förknippat till en massa negativt, utan även skaparmorgondagens entreprenörer.

Alié Moisture har massa framtidsplaner, både att öppna salonger runtom i världen och växa ut globalt för att bli marknadsledande. Alié Moisture ser upp till sina konkurrenter på den amerikanska marknaden för att kunna ta efter men också utmana dem på den europeiska marknaden. Slutmålet är att växa till den globala marknaden och synas i de större butikskedjorna för att sedan gasa på och bli hårvård-jätten för texturerat hår.

Här hittar du Alié Moistures hemsida.

Team: Ismail Ali

ADDEL - Förenkling och standardisering av laddstolpar för elbilar

Per Ranch och Anders Kuikka, grundare av ADDEL.

ADDEL har en idé för att förenkla etableringen av laddstolpar för elbilar i städer genom en standardiserad produkt som marknadens aktörer kan samlas kring. Idéen eliminerar grävning helt genom tunna, ihåliga moduler som ersätter befintliga betongplattor och har elkablar till laddstolpen i sig. ADDEL vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- För oss innebär vinsten bekräftelse, synlighet och bra kontaktnät. Vi har haft turen att kunna kombinera vår kunskap om städernas underjordiska infrastruktur med omställningen till elbilar vid rätt tillfälle. Nu hoppas vi kunna göra ett framgångsrikt företag av detta!

Nu vill Per Ranch och Anders Kuikka att företaget blir framgångsrikt så de kan etablera en standard för hur laddplatser etableras både nationellt och internationellt. Dessutom ser de att företaget kan bli en viktig pusselbit i omställningen till en hållbar värld!

Team: Per Ranch och Anders Kuikka


HP-appen - En interaktiv studieplattform för inträdesprov till universitet


Rashdan Natiq, en av grundarna till HP-appen.

Idéen är att göra en interaktiv studieplattform för inträdesprov till universitetet. Syftet är att genom gamification göra resan mot universitet enklare och roligare och därmed hjälpa unga att nå sin drömutbildning. HP-appen vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Att vinna är en glädje för hela teamet och något vi kommer att fira! Detta är vårt första företag! men i framtiden hoppas vi kunna hjälpa miljoner människor världen över att nå sin drömutbildning. Det har varit jättekul att vara med i Venture Cup och se att vår idé uppskattas av andra!

I framtiden vill HP-appen bli något som hjälper miljoner människor världen över att nå sin drömutbildning. Genom att sätta sig in i sin målgrupps situation vill de utveckla något som älskas av de som studerar och som kan ersätta gamla, tråkiga och dyra alternativ.

Här hittar du HP-appens hemsida.

Team: Magnus Olsson, Rashdan Natiq mfl.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll