Gå direkt till innehåll
Vinnare IDEA 2022 region syd.
Vinnare IDEA 2022 region syd.

Pressmeddelande -

Vinnarna av Sveriges Topp20 bästa affärsidéer Region Syd

Topp20 är evenemanget som prisar Sveriges bästa affärsidéer. Varje år arrangerar Venture Cup tävlingen IDEA som syftar till att främja entreprenörskap och lyfta bra affärsidéer. I år kom det in över 200 bidrag som har gåtts igenom av fyra olika jurys, en för varje region. Till slut har fem vinnare utsetts i de fyra regionerna och tillsammans utgör de listan över Topp20 Sveriges bästa affärsidéer 2022.

Tisdagen den 6 december hade region Syd prisutdelning på Stadshallen i Lund. Emma Sällström från Venture Lab var moderator och Altitude Meetings eventpartner. Fem vinnare i tävlingen IDEA 2022 gick upp på scen och tog emot pris. Läs mer om vinnarna nedan:

Swashoo - Digitaliserar fordons förflyttning för företag


Ivan Kertan, grundare Swashoo

Swashoo kombinerar tech med certifierade förare i syfte att förenkla fordonsunderhåll ochförflyttning för företag. Oavsett om fordonen ska förflyttas från A till B, levereras hem till kundeller underhållas genom verkstadsbesök, biltvätt, däckbyte och besiktning, ser Swashoo tillatt fordonet hamnar där den ska vara.

- Vinsten innebär mycket för oss då vi nu har möjlighet att visa upp oss för en större gruppentreprenörer, potentiella investerare och kunder. Som start-up är det viktigt för oss mednetworking och att finnas i den miljön Venture Cup skapar i syfte att exponera oss och få nyttigfeedback. Dessutom väntar nya affärsmöjligheter för oss!

Swashoo siktar på att inom några år finnas i hela Sverige. De vill vidareutveckla konceptet och påbörja samarbeten med flera kunder och samarbetspartners så som bilverkstäder ochdäckverkstäder, vars kunder ska kunna beställa Swashoos tjänster direkt från deras hemsidor genom API-integrationer. Swashoo har också som ambition att bidra till miljön och har valt att skänka bort 1%av sin omsättning till att plantera träd i samarbete med välgörenhetsorganisationenOneTreePlanted. De hoppas på att ha planterat 25 000 träd inom några år.

Här hittar du Swashoos hemsida.

Team: Ivan Kertan och Nebojsa Kalinovic

Nepri - Guidar jordbrukare till precisionbesprutning

Erik Karlsson från Nepri.

Nepri utvecklar mikrofluidiska chip som möjliggör att hitta och kartlägga skadliga mikrober direktnere i jorden. Med detta hittar de växtsjukdomar redan innan de uppstått, och guidar jordbrukaretill precisionsbesprutning av bekämpningsmedel, istället för att hela fält besprutas i blindo. Nepri vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Vinsten i Venture Cups IDEA tävling ger bekräftelse att det är fler än vi som tror på vår idé och delar vår vision. Det ger också enmycket bra möjlighet att nå ut till personer och idéer som kan vara en nyckelbit att ta Neprividare och fortsätta accelerera framåt. (Erik Karlsson)

Nu går Nepri in i en utvecklingsfas där de kommer utveckla och testa sin chipteknologi vidare fördetta specfika ändamål. Samtidigt kommer de fortsätta utveckla sin affärsmodelloch strategi för att säkerställa att den tekniska utvecklingen sker åt rätt håll. Förhoppningsvis har de redan till sommaren en prototyp för att testa ute hos jordbrukare, och om några år en skalbar och välanpassad lösning för att hjälpa jordbrukare både i Sverige ochinternationellt.

Team: Pelle Ohlsson, Erik Karlsson, Kristian Enkvist och Edith Hammer

Eyetalk Health - minskar väntetiden för att få tillgång till psykoterapi

Silvia Cristina Tufan från Eyetalk Health.

Eyetalk Health är en digital hälsolösning som hjälper psykoterapeuter att genomföra EMDR-terapi. EMDR är en väl undersökt procedur som främst är känt för behandling av PTSD men används också för att behandla depression och ångest. Idag genomförs det vanligtvis tillsammans med en psykoterapeut. I nuläget fungerar psykoterapeuten som vägledare, som leder patienten genom en standardiserad process. Eyetalk Helath vill digitalisera denna procedur. Eyetalk Health vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.


- Vinsten betyder mycket för oss! Det gör oss glada att se att andra människor ser samma värde i vår lösning som vi såg och det motiverar oss att fortsätta göra vårt bästa för att få ut denna lösning på marknaden för att ge så många människor snabb tillgång till psykoterapi som möjligt.

Nu vill Eyetalk Health göra mer djupgående forskning om olika intressenters intressen i deras produkt för att tydligt definiera vilket värde de tillför för respektive grupp. Just nu håller de på att intervjua proffs inom både områdena mental hälsa och AI-teknik. På lite längre sikt kommer de vidareutveckla företaget, börja arbeta med produktutveckling och genomföra den kliniska studien som behövs för att kunna bli licensierad som medicinsk produkt.

Team: Sophia Horst de Cuestas och Silvia Cristina Tufan


Marama - En shot för alla dina näringsbehov

Ruben van den Berg, Ayesha Khalid och Adriaan Lombard från Marama.

Marama är ett proteinrikt energiskott som hjälper till att fylla världens näringsbrist. Projektet försöker lösa problemet med matosäkerhet genom att introducera en proteinrik baljväxt, dessutom bidrar det till utvecklingen av låginkomstsamhällen i södra Afrika. Marama vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- Vinsten betyder mycket då den hjälper till att öka medvetenheten om fördelarna som Marama har. Vi hoppas medvetenheten leder till produktion av ytterligare livsmedelsprodukter som kan tjäna den globala befolkningen i framtiden. Prispengarna kan användas för att testa vår produkt, locka och belöna bönder för att odla Marama samt starta vårt företag.


Idéskaparna vill nu öka odlandet av Marama i södra Afrika och förbättra livet för låginkomstbönder. De vill också öka medvetenheten kring de näringsmässiga fördelarna med denna underutnyttjade baljväxt. De planerar att producera produkten i södra Afrika och därigenom också skapa jobb och kunskapsutbyte som kan leda till produktion av andra livsmedelsprodukter gjorda av Marama.

Team: Ruben van den Berg, Ayesha Khalid och Adriaan Lombard


Mycovative - Ett hållbart alternativ till läder

Johan Valeur, Shahriar Shakil, Therese Rosén, Nicolai Huschke och Jonathan Hoekstra från Mycovative

Mycovative vill producera ett plastfritt läder med likstående kvalité som vanligt och syntetiskt läder, fast gjort på bioavfall. Detta ska bli möjligt med hjälp av en ny skalbar bioteknik som involverar nyttjande av mycelium som är svampens ”rötter” och kan binda och omvandla biologiskt material. Mycovative vann 5 000 kronor på eventet och en plats på den nationella Topp20 listan.

- För oss gör vinstsumman skillnad då vi kan använda den direkt för att investera i utrustning vi behöver till vår produktutveckling. Hela världen är i stort behov av att gå från en linjär ekonomi till en mer cirkulär och hitta nya sätt att producera de produkterna vi använder idag. Att kunna ta en avfallsprodukt och konvertera om den till en högvärdensprodukt är både bra för miljön och ekonomin.

Teamet på Mycovative ser fram emot att få fram deras första MVP så fort som möjligt för att sen kunna gå vidare till att skapa en prototyp från en uppskalad produktion. Inom några år ser de framför sig en storskalig produktion som kan leverera mycket värde till kunder och göra det möjligt för slutkonsumenten att välja ett hållbart alternativ till läder.

Team: Johan Valeur, Shahriar Shakil, Therese Rosén, Nicolai Huschke och Jonathan Hoekstra

Ämnen

Kategorier

Regioner


Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 17 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll