Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vinnarna på Venture Cups regionfinal ska göra världen bättre

Under torsdagskvällen utsågs de regionala vinnarna i Venture Cups tävling STARTUP. Årets vinnare ska skapa en friktionsfri bostadsmarknad, öka lönsamheten för frisörer, framställa biomaterial med skogen som drivmedel och rädda liv. De fyra teamen belönas nu med 50 000 kronor var och med en nominering till Sverigefinalen där mer pengar står på spel.

En av kvällens vinnare var Mowida som tog hem priset Impact Maker. Mowida har utvecklat en tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier, förenklar processen för båda parter och skapar enligt grundarna Meiju Vartiainen och Daniel Remes en helt friktionsfri bostadsmarknad.

– Att ha vunnit känns fantastiskt! Oj oj oj! För första gången i våra liv har vi den ekonomiska möjligheten att lägga hela vår själ och tid på att bygga upp ett företag som vi så oerhört starkt tror på och som vi vet kan hjälpa hela världen. Det betyder också att resten av Sverige även har öppnat upp ögonen för den potential vår idé har, säger Meiju Vartiainen från Mowida.

Under regionfinalen delade Venture Cup ut fem priser: Game Changer, Impact Maker, Student Superstart, Top Tech och en plats i No Plan B:s tillväxtskola. Vinnarna blev HiloProbe, Bara Bättre, Mowida och Organofuel. Bara Bättre, som både kammade hem priset Student Superstart och en plats på No Plan B:s tillväxtskola,var lyckliga efter vinsterna.

– Dessa två vinster betyder fantastiskt mycket. Nu kan vi fortsätta jobba vidare med vår dröm och snabbare gå framåt på marknaden. Dessutom är detta ovärderligt för oss marknadsföringsmässigt, säger Linnéa Elfving i Bara Bättre. Företaget hjälper chefer att kommunicera ekonomi med sina anställda på ett lättbegripligt sätt. Detta ska höja lönsamheten för frisörer och juryn var mycket imponerade av drivet och passionen hos Bara Bättre.

Priset Game Changer vann HiloProbe som utvecklat ett test som ska rädda liv. Deras nya metod används för att diagnostisera och prognostisera tjocktarmscancer.

– Det känns superkul att vinna, det betyder väldigt mycket för oss som litet företag att få en sådan god merit. Dessutom är vinstpengar såklart värdefullt,säger Lina Olsson från HiloProbe.

Vinnare av priset Top Tech blev Organofuel Sweden som har utvecklat en teknologisk plattform som möjliggör ett unikt sätt att framställa biomaterial och biodrivmedel med skogen som startmaterial. Med andra ord en innovation som representerar ett unikt sätt att skapa ekonomiska värden utan att ha en negativ påverkan på natur och miljö.

– Denna vinst öppnar upp nya dörrar till kunder, investerare och samarbetspartners. Nu kan vi jobba vidare med att kommersialisera vår teknologi, säger Italo Sanhueza från Organofuel.

Årets tävling slog rekord i antalet tävlanden. Konkurrensen har med andra ord varit tuff. Under torsdagskvällen fick över 100 personer på The Great Northern i Skellefteå se vinnarna ta emot sina utmärkelser. Konferencierer för galakvällen var Venture Cups VD Julia Selander och Venture Cup Nords regionchef Hillevi Lindelöf.

– Det har varit så roligt att få följa de tävlande under denna vår. Alla har gjort ett grymt bra jobb. Juryn var så imponerade av finalisterna och efter långa diskussioner på jurymötet kunde vinnarna utses. Med så grymma team bland de tävlande är jag övertygad om att vi kommer se mer av många av dem i framtiden, säger Hillevi Lindelöf.

Här är alla vinnare i regionfinalen

Vinnare av Impact Maker - Mowida
Meiju Vartiainen och Daniel Remes, Umeå.
En tjänst som dels gör det enklare för bostadssökande att hitta boende och som förenklar för uthyrare att administrera och hyra ut boenden. Plattformen matchar uthyrare och sökande utifrån olika kriterier och förenklar processen för båda parter.

Vinnare av Game Changer - HiloProbe
Lina Olsson, Marie-Louise Hammarström, Sten Hammarström, Gudrun Lindmark och Anne Israelsson. Umeå.
HiloProbes lösning ColoNode ger en säkrare identifiering av tumörspridning vid tjocktarmscancer som är en avgörande faktor för patienternas fortsatta behandling och överlevnad. Detta är helt ny och unik information som inte kan fås i dagsläget, vilken ger nya möjligheter till individuell behandling av patienterna.

Vinnare av Student Superstart + en plats på No Plan B:s tillväxtskola - Bara Bättre
Sara Eriksson, Linnea Elfving, Claes Lundgren. Örnsköldsvik.
Bara Bättre är ett ledarskapskoncept som primärt hjälper frisörföretagare att coacha och leda sin personal för högre lönsamhet. Kunder får rätt förutsättningar för att prestera bättre, tjäna bättre och ha roligare på jobbet.

Vinnare av Top Tech - Organofuel Sweden
Italo Sanhueza, Armando Cordova, Claes-Göran Beckeman och Anders Niclazon, Samson Afewerki och Luca Deiana. Sundsvall.
Organofuel Sweden är ett grönt start-up företag som har utvecklat en teknologisk plattform som möjliggör ett unikt sätt att framställa högvärdesprodukter (gröna kemikalier, biomaterial och biodrivmedel) med skogen som startmaterial.

FAKTARUTA
Venture Cup är en ideell organisation med uppdrag att främja tillväxt och entreprenörskap i Sverige. I region nord ingår Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten.

Frågor hänvisas till:

Hillevi Lindelöf
Venture Cup
hillevi.lindelof@venturecup.se
072-2116364

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Venture Cup is the competition for the entrepreneurs of tomorrow. Our purpose is to connect people with ideas with experts and the crowd, to ignite the creation of new businesses and empower the growth of Sweden. We are a nonprofit organization, and open for everyone who wants to test their business ideas. Thanks to our financial partners, we each year donate 1, 3 million SEK to creative ideas with long-term sustainable growth and verified demand from customers. Venture Cup was founded in 1998 at the initiative of McKinsey & Company in collaboration with Chalmers University, Gothenburg University, and Innovationsbron. Venture Cup is supported by all the great universities in Sweden and is run in partnership with the private and public sectors. Since the beginning in 1998 over 15 000 business ideas have competed and about 30 % of the ideas have become businesses. Read more onwww.venturecup.se

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll