Nyhet -
Digitalt fokus på Venture Cups regionfinal i Stockholm
Ett rekordstort antal team lämnade in till Venture Cups tävling STARTUP i år och juryn har utsett tio startupidéer som nu går vidare till regionfinalen den 24 maj, i Konserthuset i Stockholm. Kvällens konferencier är entreprenören och Venture Cup alumnen Carolin Solskär.
Sedan tävlingen stängde den 10 april har Venture Cups jurygrupper utfört ett minst sagt gediget arbete med att välja ut vilka tio startups från Östra Sverige som går vidare till regionfinalen i Stockholm den 24 maj. Den röda tråden bland de nominerade startupidéerna från regionen är deras digitala fokus. En annan tydlig trend är den fortsatta viljan att skapa hållbara lösningar.
– Digitala lösningar och hållbarhetsfokus är en trend som vi sett i tävlingen under tidigare år. Eftersom världen står inför stora utmaningar och entreprenörer är problemlösare är det en trend som med största sannolikhet är här för att stanna, säger Lisa Johansson, Marknadschef på Venture Cup.
På regionfinalen avslöjas, hyllas och offentliggörs vilka av finalistteamen som kammar hem vinsterna och därmed även direktkvalificerar sig till Sverigefinalen i september. Ett sedan tidigare uppskattat inslag under kvällen blir den s.k guldpitchen, en extratävling där teamen pitchar sina idéer live på scen. Konferencier för kvällen är entreprenören Carolin Solskär, tidigare alumn till Venture Cups tävling.
Anmäl dig till regionfinalen här.
De nominerade bidragen i region öst är:
Startup: Addresses by Map Project
Team: Jenny Rudemo, Karoline Beronius, Kornelia Jaroszewicz, Lina Modin Larsson, Maria Cheadle och Pascal Murasira
Boendeort: Stockholm
Lärosäte: KTH, Göteborgs Universitet, Södertörn
Map Project Sweden AB utvecklar ett system för att tillhandahålla exakta, kompletta och lättanvända digitala postadresser till de 4 miljarder människor som uppskattas sakna en fungerande adress.
Startup: AiDAR
Team: Andreas Bergman, Ann Du, Alexander Albedj, Jason Coombes och Jimmy Eriksson
Boendeort: Stockholm
Lärosäte: Handelshögskolan
Genom att kombinera augumented reality (AR) och artificial intelligence (AI) förenklar Aidar arbetet med att inreda sitt hem.
Startup: BeeScanning
Team: Björn Lageman, Emmy Sundström, Emil Romanus, Erik Österlund och Rikard Lagerman
Boendeort: Stockholm
Med hjälp av mobilens kamera och artificiell intelligens hittar BeeScanning den bidödande parasiten Varroa Destructor i tid och på så vis kan ekologisk uthållighet skapas.
Startup: Bitroot
Team: Alexander Beyer och Nils Weber
Boendeort: Uppsala
Bitroot bygger ”plantornas internet”, ett trådlöst sensorsystem som hjälper växthusodlaren att nå optimala agronomiska förutsättningar och minska risken för skördeförlust.
Startup: Coda Easy
Team: Aleksandar Mitic, Carl-Johan Eriksson, Johan Wieslander, Mathilda Hammarström och Oskar Nehlin
Boendeort: Stockholm
Lärosäte: KTH, Handelshögskolan
Coda Easy är en webbaserad programmeringsplattform anpassad till skolans nya behov då programmering blir obligatoriskt till hösten.
Startup: PeptiSystems
Team: Lars Holmberg, Mats Israelsson, Rannar Sillard och Ulf Tedebark
Boendeort: Stockholm
PeptiSystems erbjuder en ny generation av instrument för storskalig och mer miljövänlig tillverkning av peptid läkemedel som behandlar sjukdomar som till exempel cancer och AIDS.
Startup: Språk i vården
Team: Annie Backman, Felix Orth, Linus Kullänger och Martin Schalling
Boendeort: Stockholm
Lärosäte: KI, Handelshögskolan
Teamets affärsidé är att sälja och tillhandahålla digitala översättnings- och kommunikationsverktyg till sjukvårdspersonal och patienter.
Startup: Water+
Team: Andrés Suárez, Balasubramanian Viswanathan, Jairo Mosquera och Petriel (Mi Jung) Kim
Boendeort: Stockholm
Lärosäte: KTH
Water+ förser samhällen som är kopplade till ett mikronät med dricksvatten.
Startup: Woshapp
Team: Jens Karlsson och Mark Owuya
Woshapp kan liknas vid Uber för biltvätt och är den miljövänliga biltvätten som kommer direkt till dig, enkelt, smart och tryggt.
Startup: Xtactor
Team: Ante Larsson och Peter Idestam-Almquist
Boendeort: Stockholm
Lärosäte: Stockholms Universitet, KTH
Ett armband som, via Morse-kod-vibrationer, skickar information från en mobiltelefon till användaren via känseln vilket är intressant särskilt för synskadade.
Läs mer om samtliga nominerade team på venturecup.se/nominerade.