Gå direkt till innehåll
Nästa generations leverkirurgi

Nyhet -

Nästa generations leverkirurgi

Leverkirurgi och i synnerhet titthålsoperationer innebär svårigheter som orientering och navigering. Problematiken fick de två kirurgerna Niclas Kvarnström och Mårten Falkenberg att vilja underlätta processen och därmed föddes affärsidén Harmonica. Nu prisas det med en plats på Venture Cups Topp20-lista och hoppas inom några år lansera en produkt som gynnar sjukvården.

Idéen uppkom hos de två kirurgerna, Niclas Kvarnström och Mårten Falkenberg, som har många års erfarenhet av laparoskopiska leveroperationer. De är väl införstådda i den problematik som en titthålsoperation i levern innebär, med svårigheter som orientering och navigering. Denna problematik väckte idén om att underlätta och förbättra processen. Efter att ha filat på idén kring ett AR-verktyg (augmented reality) kontaktade de matematikerna Torbjörn Lundh och Klas Modin och tog steget vidare genom att skapa forskningsprojektet Harmonica. Ett samarbete med Chalmers Entreprenörskola och studenterna Madeleine, Axel och Sara har nu tagit projektet till nästa steg i utvecklingen och vägen mot kommersialisering är påbörjad.

Att vara ett av de bolag som hamnat på Topp-20 listan känns väldigt roligt! Vi alla i teamet ser detta som en bekräftelse på styrkan i vår idé och vi ser även vinsten som en motivationshöjare för att fortsätta driva projektet framåt, säger Madeleine Gustavsson.

Harmonica syftar till att lösa några av de svårigheter som laparoskopiska leveroperationer innefattar. Trots de många patientfördelar som kommer med en laparoskopisk operation, så som kortare återhämtningstid, mindre risker och minskad ärrvävnad, i förhållande till en öppen operation, så står kirurgerna inför en stor utmaning när de utför operationen. Det begränsade synfältet från den laparoskopiska kameran, bristen på taktil feedback samt homogena strukturen på levern bidrar till att det är väldigt svårt att navigera sig under den laparoskopiska kirurgin. Idén bakom Harmonica presenterar en lösning på detta problem och förenklar därmed kirurgernas arbete.


Hur ser framtidsplanerna ut för Harmonica?

Framtidsplanerna för idén är ambitiösa och vi hoppas kunna driva idén vidare till ett bolag som, inom några år, kan lansera en eftertraktad produkt som gynnar sjukvården. Problemet som vår idé löser är välkänt bland kirurger och en efterfrågan på en lösning är stor. Genom att lansera vår idé så hoppas vi kunna bidra till att laparoskopiska operationer blir det första alternativet för borttagning av levertumörer, säger Madeleine Gustavsson.

Idé: Harmonica

Team:Madeleine Gustavsson, Axel Blomé, Sara Sieger, Torbjörn Lundh, Klas Modin, Niclas Kvarnström, Mårten Falkenberg, Lisa Månsson & Christian Al-Maleh.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Idén som ämnar att lösa tidig och effektiv diagnostisering av artros

Idén som ämnar att lösa tidig och effektiv diagnostisering av artros

Behovet att kunna diagnostisera artros i ett tidigt skede är stort på en global nivå då artros är en av dem ledande orsakerna till funktionsnedsättning världen över. Teamet bakom Arthrilab som tagit sig in på Venture Cups Topp20-lista ämnar att ta fram ett diagnostikverktyg som möjliggör tidig diagnos samt monitorering av artros genom blodprovsanalys.

Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Från ett doktorsprojekt till en affärsidé som kan förändra en hel bransch. På Venture Cups Topp20-lista finner vi Compular (tidigare Svala) - med målet att skapa en hållbar och lönsam materialutveckling tar deras analysprogram sig an alla typer av komplexa material.

Affärsidén som underlättar i pandemier

Affärsidén som underlättar i pandemier

Världen står inför stora utmaningar i år med pandemin som råder. Den globala testkapaciteten har visat sig vara begränsad på grund av brist på testutrustning och pandemiberedskap. Videm som är en av vinnarna på Venture Cups Topp20-lista utvecklar ett handhållet, patientnära diagnosverktyg för identifiering av infektioner- som eliminerar behovet av dyra, energikrävande och avancerade laboratorier.

Affärsidén som bidrar till ett säkert uppkopplat samhälle

Affärsidén som bidrar till ett säkert uppkopplat samhälle

Antalet enheter som kopplas upp mot internet ökar lavinartat, allt från uppkopplade bilar till pacemakers. Samtidigt ökar antalet dataintrång på de uppkopplade enheterna och systemen, vilket kan ha förödande konsekvenser. Omen Technologies som är en av vinnarna på Venture Cups Topp20-lista ämnar att med sin banbrytande teknik bidra till ett säkrare uppkopplat samhälle.