Gå direkt till innehåll
Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Nyhet -

Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Från ett doktorsprojekt till en affärsidé som kan förändra en hel bransch. På Venture Cups Topp20-lista finner vi Compular (tidigare Svala) - med målet att skapa en hållbar och lönsam materialutveckling tar deras analysprogram sig an alla typer av komplexa material.

Utveckling av nya material sker ofta i blindo, med trial & error som främsta innovationsprocess. Detta leder till långa utvecklingscykler och svårigheter med att hitta de optimala kemiska sammansättningarna för nya komplexa material som exempelvis elektrolyter. Genom att istället simulera och analysera de molekylära strukturer och rörelsebanor som påverkar materialegenskaper så kan de lösa problemen och bidra till en mer produktiv utvecklingsprocess, en idé som nu givit dem en plats på Venture Cups Topp20-lista.

Compulars affärsidé erbjuder R&D-avdelningar ett sätt att analysera molekylära strukturer och rörelsebanor för att kunna förutse de optimala sammansättningarna av nya komplexa material. Därav kan de med deras patentsökta mjukvara spara tid, pengar och öka innovationskraften för kunder.

Vårt mål är att öka hållbarheten och lönsamheten i materialutveckling genom en mer riktad utvecklingsprocess och mer innovation. Vår vision är att vårt analysprogram ska användas i utvecklingen av alla nya komplexa material. Om några år är vi ett stort lönsamt bolag med verksamhet världen över, säger Emil Krutmeijer.

Teamet bakom Compular (tidigare Svala) har en bred erfarenhet av allt från dammsugarförsäljning till kodning och självkörande bilar. De är vana entreprenörer med Elon Musk som största förebild inom entreprenörskapsvärlden. Just denna affärsidé uppkom i samband med att Rasmus fått en bred uppgift att lösa i sitt doktorsprojekt där han skulle förklara hur elektrolyter fungerar på den molekylära skalan. Det fanns många idéer och modeller sedan tidigare, men ingen som verkligen gick på djupet och förklarade det på den molekylära skalan. Det började med frågan hur man kan se vilka atomer och molekyler som rör sig tillsammans i elektrolyten. Märkligt nog hade ingen löst det problemet, så han tog tag i det, och lösningen lade grunden för vad som nu är Compulars affärsidé.

Vad innebär vinsten och placeringen på Venture Cups Topp20-lista?

Vinsten innebär för oss att vi har ett kvitto på att vi är på rätt väg med vår affärside. Det är en välbehövlig energi-boost i novembermörkret som gör att vi kommer jobba ännu hårdare för att ta vår teknik till marknaden, säger Emil Krutmeijer.

Idé: Compular (tidigare Svala)

Team:Emil Krutmeijer, Johannes Henriksson, Sirikun Loetsakwiman, Fabian Årén, Rasmus Andersson & Patrik Johansson.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Idén som ämnar att lösa tidig och effektiv diagnostisering av artros

Idén som ämnar att lösa tidig och effektiv diagnostisering av artros

Behovet att kunna diagnostisera artros i ett tidigt skede är stort på en global nivå då artros är en av dem ledande orsakerna till funktionsnedsättning världen över. Teamet bakom Arthrilab som tagit sig in på Venture Cups Topp20-lista ämnar att ta fram ett diagnostikverktyg som möjliggör tidig diagnos samt monitorering av artros genom blodprovsanalys.

Affärsidén som bidrar till ett säkert uppkopplat samhälle

Affärsidén som bidrar till ett säkert uppkopplat samhälle

Antalet enheter som kopplas upp mot internet ökar lavinartat, allt från uppkopplade bilar till pacemakers. Samtidigt ökar antalet dataintrång på de uppkopplade enheterna och systemen, vilket kan ha förödande konsekvenser. Omen Technologies som är en av vinnarna på Venture Cups Topp20-lista ämnar att med sin banbrytande teknik bidra till ett säkrare uppkopplat samhälle.

Nästa generations leverkirurgi

Nästa generations leverkirurgi

Leverkirurgi och i synnerhet titthålsoperationer innebär svårigheter som orientering och navigering. Problematiken fick de två kirurgerna Niclas Kvarnström och Mårten Falkenberg att vilja underlätta processen och därmed föddes affärsidén Harmonica. Nu prisas det med en plats på Venture Cups Topp20-lista och hoppas inom några år lansera en produkt som gynnar sjukvården.

Affärsidén som underlättar i pandemier

Affärsidén som underlättar i pandemier

Världen står inför stora utmaningar i år med pandemin som råder. Den globala testkapaciteten har visat sig vara begränsad på grund av brist på testutrustning och pandemiberedskap. Videm som är en av vinnarna på Venture Cups Topp20-lista utvecklar ett handhållet, patientnära diagnosverktyg för identifiering av infektioner- som eliminerar behovet av dyra, energikrävande och avancerade laboratorier.