Gå direkt till innehåll
Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Nyhet -

Affärsidén som löser en mer hållbar materialutveckling

Från ett doktorsprojekt till en affärsidé som kan förändra en hel bransch. På Venture Cups Topp20-lista finner vi Compular (tidigare Svala) - med målet att skapa en hållbar och lönsam materialutveckling tar deras analysprogram sig an alla typer av komplexa material.

Utveckling av nya material sker ofta i blindo, med trial & error som främsta innovationsprocess. Detta leder till långa utvecklingscykler och svårigheter med att hitta de optimala kemiska sammansättningarna för nya komplexa material som exempelvis elektrolyter. Genom att istället simulera och analysera de molekylära strukturer och rörelsebanor som påverkar materialegenskaper så kan de lösa problemen och bidra till en mer produktiv utvecklingsprocess, en idé som nu givit dem en plats på Venture Cups Topp20-lista.

Compulars affärsidé erbjuder R&D-avdelningar ett sätt att analysera molekylära strukturer och rörelsebanor för att kunna förutse de optimala sammansättningarna av nya komplexa material. Därav kan de med deras patentsökta mjukvara spara tid, pengar och öka innovationskraften för kunder.

Vårt mål är att öka hållbarheten och lönsamheten i materialutveckling genom en mer riktad utvecklingsprocess och mer innovation. Vår vision är att vårt analysprogram ska användas i utvecklingen av alla nya komplexa material. Om några år är vi ett stort lönsamt bolag med verksamhet världen över, säger Emil Krutmeijer.

Teamet bakom Compular (tidigare Svala) har en bred erfarenhet av allt från dammsugarförsäljning till kodning och självkörande bilar. De är vana entreprenörer med Elon Musk som största förebild inom entreprenörskapsvärlden. Just denna affärsidé uppkom i samband med att Rasmus fått en bred uppgift att lösa i sitt doktorsprojekt där han skulle förklara hur elektrolyter fungerar på den molekylära skalan. Det fanns många idéer och modeller sedan tidigare, men ingen som verkligen gick på djupet och förklarade det på den molekylära skalan. Det började med frågan hur man kan se vilka atomer och molekyler som rör sig tillsammans i elektrolyten. Märkligt nog hade ingen löst det problemet, så han tog tag i det, och lösningen lade grunden för vad som nu är Compulars affärsidé.

Vad innebär vinsten och placeringen på Venture Cups Topp20-lista?

Vinsten innebär för oss att vi har ett kvitto på att vi är på rätt väg med vår affärside. Det är en välbehövlig energi-boost i novembermörkret som gör att vi kommer jobba ännu hårdare för att ta vår teknik till marknaden, säger Emil Krutmeijer.

Idé: Compular (tidigare Svala)

Team:Emil Krutmeijer, Johannes Henriksson, Sirikun Loetsakwiman, Fabian Årén, Rasmus Andersson & Patrik Johansson.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll