Gå direkt till innehåll
Pharmista Technologies ska ge det mest använda diagnostiska testet i världen, en uppgradering

Nyhet -

Pharmista Technologies ska ge det mest använda diagnostiska testet i världen, en uppgradering

Sedan lanseringen för 33 år sedan av det första graviditetstestet för hemmabruk har produkten bara marginellt utvecklats. Många kvinnor vittnar om att dagens graviditetstest innebär ouppfyllda behov och dyra kostnader samt att ett återanvändbart graviditetstest skulle vara att föredra mot dagens engångsartiklar. Detta menar Pharmista Technologies som genom sina undersökningar och studier nu har hörsammat detta behov. Med sin idé om att utveckla ett återanvändbart graviditetstest har nu deras idé vunnit guld i Venture Cups årliga IDEA tävling och hamnat på Topp20-listan över Sveriges bästa affärsideér.

Målet med Pharmista Technologies innovation är att etablera ett återanvändbart graviditetstest för att minska kvinnors utgifter på sin reproduktiva hälsa, öka bekvämligheten, förmedla tydligare testresultat samt minska användningen av engångsartiklar gjorda av plast.

Grundarna till Pharmista Technologies heter Alice Mattsson och Robert Porter, båda med tidigare entreprenörs-erfarenheter, Alice har bla drivit ett UF företag och haft flera medialt uppmärksammade projekt vid sidan av sina studier. Bakgrunden till idén som duon nu prisas för berättar Alice kom till henne när hon själv köpte ett graviditetstest och funderade över varför de inte fanns återanvändbara lösningar. En snabb anteckning av idén ledde flera år senare fram till en situation år 2019 då hon beslutade sig för att försöka förverkliga idén. Ett år senare är idén utvecklats ordentligt och med ett pris i Venture Cup årliga Topp20-release samt med flera personer involverade i utvecklingsprocessen är framtiden för Pharmista Technologies, i grundaren Alice Mattsson egna ord, het.

Jag tror att min ide kvalificerat sig till Topp20-listan eftersom den berör så många olika punkter. Allt från det faktum att kvinnor inte borde tvingas spendera stora summor pengar på sin reproduktiva hälsa till det att de befintliga lösningarna på marknaden har en negativ påverkan på miljön. En annan bidragande faktor är troligtvis att graviditetstestet inte revolutionerats på över 30 år, trots det att det är det mest använda diagnostiska testet i världen. Så summa summarum Femtech + hållbarhet = hett, säger Alice Mattsson på Pharmista Technologies.

Erkännandet som en av år 2020 bästa affärsideér har gett grundarna energi att snart göra verklighet av sin produkt. Grundarna spanar att deras bolag och produkt inom några år ska vara marknadsledande när det kommer till kvalité och användarvänlighet inom graviditetstest branschen, med återförsäljare i flera länder.

Min förhoppning är att vi är så pass etablerade att vi kan börja arbeta med våra sociala mål, vilka är kopplade till att upplysa befolkningen om vad reproduktiv hälsa är och innebär i regioner där denna kunskap är ofullständig eller icke-befintlig, säger Alice Mattsson på Pharmista Technologies.

Alice uppmanar nu fler att söka sig till Venture Cups tävlingar och poängterar att tävlingen ger mer än man först kan tro.

Jag har dels fått gratis marknadsföringshjälp genom att vinna tävlingen, men också kontakt med ängel investerare och kontaktpersoner på Vinnova. Jag har redan fått ut väldigt mycket, säger Alice Mattsson på Pharmista Technologies.

Idé: Pharmista Technologies

Team: Alice Mattsson och Robert Porter

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Alexandra Björk

Alexandra Björk

Presskontakt VD/CEO 0761015995
Sandra Lunman

Sandra Lunman

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Väst 0761015992
Alexandra Strömberg

Alexandra Strömberg

Presskontakt Projektledare Marknad & Event Region Syd

Relaterat innehåll