Gå direkt till innehåll
Biosfär ska skapa “en dörr till ett gemensamt liv”

Nyhet -

Biosfär ska skapa “en dörr till ett gemensamt liv”

Att förbättra livskvalitén för personer på äldreboenden och vårdhem genom aktiviteter och upplevelser såsom att komma ut i naturen och uppleva egna intressen är både svårt och utmanande eftersom möjligheterna ofta är begränsade. Aktiviteter som de flesta av oss tar för givet är något av en lyx för personer på vårdhem och äldreboenden. En lyx som Biosfär, grundat av Elise Johanson och Kayla Van Cleave, nu siktar på att ge till alla äldreboenden och vårdhem i hela Sverige!

Elise Johanson har tidigare studerat Digital Media Creative program vid Hyper Island och har en Kandidatexamen i Management and Control från Uppsala Universitet. Tillsammans med sin kollega Kayla, som har en Magisterexamen i Cultural Anthropology och en Masters i Statsvetenskap ligger de bakom idén Biosfär.

Duon beskriver Biosfär som “en digital dörr till ett gemensamt liv”. Biosfär ger personer på äldreboenden och vårdhem möjligheten att uppleva aktiviteter i virtuell verklighet. Aktiviteter som annars kan vara omöjliga för dom att genomföra i verkliga livet. Biosfär kan anordna allt från virtuella middagar med släkt och vänner till en motorcykeltur som upplevs från förarens perspektiv. Efter bara ett år har Biosfärs innovation dokumenterat ökat humör, välbefinnande, lugn och livskvalitet hos dess användare. Det tydligaste exemplet grundarna själva lyfter på Biosfär framgång är när en av testpersonerna, som var diagnostiserad som stum, använt Biosfärs innovation och därefter börjat prata och interagera med personalen på sitt boende.

Elise och Kayla som först fick idén till Biosfär genom ett gemensamt projekt i deras studier menar att deras idé kan komma att demokratisera äldreomsorgen i Sverige genom att Biosfär ger alla tillgång till samma livskvalité. Förutom IDEA-utmärkelsen har Biosfär även tagit hem priset Flemingsberg Science Award genom deras koppling till Flemingsberg. Med dessa vinster kan nu deras passion utvecklas till en livskraftig affärsidé.

Duon ser erkännandet från Venture Cups Jury som ett viktigt steg i att ge öka det mänskliga behovet inom äldreomsorgen och öka kännedomen kring Biosfär och utmaningarna de siktar på att lösa.

Vilka planer har ni för Biosfär framöver?

För närvarande söker vi privata och offentliga vårdhem och investerare som är intresserade av vår idé. Vi letar efter en audiovisuell partner och andra partnerskap för att säkerställa hållbar uppskalning och installationer som passar för boende och vårdhem. På lång sikt ser vi Biosfär som en uppenbar tillgång i äldrevården i Sverige och runt om i världen. Venture Cup har verkligen gett oss bränslet för att fortsätta framåt.

Idé: Biosfär

Team: Elise Johanson and Kayla Van Cleave

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Joakim Johannesson

Joakim Johannesson

Presskontakt Marketing Manager Nationellt 073 143 25 01
Mehkar Sheikh

Mehkar Sheikh

Presskontakt VD/CEO Nationellt

Relaterat innehåll

Campcation revolutionerar camping-världens digitala tillgänglighet

Campcation revolutionerar camping-världens digitala tillgänglighet

I dessa tider planerar alltfler campingsemester i Sverige. Men konstigt nog är det enklare att boka ett hotell på en ö i Thailand än det är att boka en campingstuga utanför Nyköping, menar bolaget Campcation. De satsar därför på att revolutionera den nordiska campingens tillgänglig och se till att fler campingplatser blir bokningsbara online.

Momentus - Allt om din kropp och hälsa efter graviditet och förlossning

Momentus - Allt om din kropp och hälsa efter graviditet och förlossning

Trots att flera av dem är läkare upplevde teamet bakom Momentus att de ändå inte hade nog med kunskap om kroppens reaktioner efter en förlossning. I gemenskapen kring oro och smärta efter sina förlossningar och med upplevelsen att vårdens fokus låg på det nya barnet med konsekvensen att mammornas hälsa hamnade i skymundan, såg Momentus grundare en möjlighet.

Quantana ger molekylär diagnostik till låginkomstländer

Quantana ger molekylär diagnostik till låginkomstländer

Industriländer som har välutvecklade laboratorier har goda möjligheter att sätta rätt diagnos och kunna ge rätt behandling till patienter, dock saknar utvecklingsländer samma förutsättningar. Detta har Quantana uppmärksammat och med deras innovation kommer molekylär diagnostik att bli mer tillgängligt för utvecklingsländer, dessutom på ett kostnadseffektivt sätt.